Δευτέρα 30 Ιουλίου, 2012
Μετεξεταστέα μένει η ελληνική οικονομία μετά την πρώτη αξιολόγηση της τρόικας, την οποία αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ». Ο μακροσκελής κατάλογος που παρέδωσε το τεχνικό κλιμάκιο των ελεγκτών στους επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ματίας Μορς από την Κομισιόν και Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναδεικνύει την απραξία των προηγούμενων μηνών στην υλοποίηση δεσμεύσεων ιδίως στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και αστοχίες σε προβλέψεις εσόδων και δαπανών, κάποιες εκ των οποίων οφείλονται στην έκρηξη της ύφεσης στο 7% που έριξε έξω και τους υπολογισμούς της ίδιας της τρόικας.
Απραξία πολλών μηνών και αστοχίες
Η αξιολόγηση των εκπροσώπων της αναδεικνύει την απραξία των προηγούμενων μηνών στην υλοποίηση δεσμεύσεων, ιδίως στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και αστοχίες σε προβλέψεις εσόδων και δαπανών
Ο κατάλογος που βγάζουν οι επικεφαλής της τρόικας σε κάθε συνάντηση με τους υπουργούς της κυβέρνησης στο πλαίσιο του ελέγχου αποκαλύπτει όμως και μελλοντικά μέτρα, όπως το κλείσιμο ΔΕΚΟ και την καθιέρωση εισοδηματικού κριτηρίου 45.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα πάνω από το οποίο θα κόβονται τα κοινωνικά επιδόματα.
Στο σκέλος των κοινωνικών επιδομάτων, το περυσινό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προέβλεπε περικοπές οι οποίες θα οδηγούσαν σε εξοικονομήσεις 1,280 δισ. ευρώ, μοιρασμένα σε περικοπές 460 εκατ. ευρώ του χρόνου, 520 εκατ. ευρώ το 2014 και 300 εκατ. ευρώ το 2015.
Η αξιολόγηση δείχνει ότι φέτος οι περικοπές προσδιορίζονται σε 103 εκατ. ευρώ και απομένουν πολλά να γίνουν. Μεταξύ αυτών καταγράφονται η καθιέρωση εισοδηματικού κριτηρίου στο ύψος των 45.000 ευρώ και η περικοπή των επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, στο πλαίσιο συνολικής επανεξέτασης της επιδοματικής πολιτικής κοινωνικού χαρακτήρα.
Στα δύο αυτά μέτρα πάντως η τρόικα δεν έχει γράψει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Αποτυχία σημειώνεται στον τομέα της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας και της πάταξης της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής.
Τον Μάρτιο με την επικαιροποίηση του προϋπολογισμού υπήρχε η πρόβλεψη ότι τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από τις δύο παραπάνω πηγές θα αυξάνονταν φέτος κατά 426 εκατ. ευρώ.
Η αξιολόγηση του Ιουλίου κατεβάζει τον πήχη στα 127 εκατ. ευρώ ενώ διά της απουσίας της ξεχωρίζει η αποδοτικότητα των μέτρων για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Τρία δισ. ευρώ προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο του περασμένου Ιουλίου έως το 2015 από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό φιγουράρει στην αξιολόγηση για το 2012, αν και η τρόικα είχε φροντίσει να εκμηδενίσει τις προσδοκίες ήδη από τον περασμένο Μάρτιο.
Εκτός στόχων είναι όμως και οι προβλέψεις της ίδιας της τρόικας για την αποδοτικότητα του μέτρου αύξησης των εσόδων μέσω της εκτίναξης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%. Το περασμένο καλοκαίρι, η εμμονή της τρόικας στο συγκεκριμένο μέτρο συνοδευόταν από εκτιμήσεις ότι θα αύξανε τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά 700 εκατ. ευρώ.
Τα πρώτα αποτελέσματα οδήγησαν σε αναθεωρήσεις και ο πήχης χαμήλωσε τον Μάρτιο στα 500 εκατ. ευρώ. Σήμερα, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας εκτιμά ότι η σαρωτική αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν πρόκειται να φέρει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου, εξέλιξη που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των προσπαθειών να επαναφέρει τον συντελεστή στο 13%.
Στο μέτωπο του Δημοσίου, καθυστερήσεις διαπιστώνονται στην πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου ενώ η αξιολόγηση της αποδοτικότητας της εφαρμογής του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις το 2011 δείχνει ότι κάτι δεν πήγε καλά.
Θεωρητικά το μέτρο θα απέδιδε εξοικονομήσεις δαπανών 864 εκατ. ευρώ το 2011. Τα αποτελέσματα όμως κατεβάζουν τον πήχη στα 659 εκατ. ευρώ. Αντίθετα η εφαρμογή του κανόνα ένα προς πέντε το 2012 εκτιμάται ότι θα αποδώσει τα προσδοκώμενα.
Καθυστερήσεις διαπιστώνονται και στο μέτωπο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η οποία, αντί για εξοικονόμηση 173 εκατ. ευρώ, οδήγησε σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 138 εκατ. ευρώ ενώ το υπουργείο Υγείας φαίνεται να έχει ακόμα μακρύ δρόμο ώσπου να ολοκληρώσει το εγχείρημα ελέγχου όλων των χειρόγραφων συνταγών απ' όπου θα εξοικονομούνταν 35 εκατ. ευρώ και στον κατάλογο καταγράφεται ένα εντυπωσιακό μηδενικό.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, Έλενα Λάσκαρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου