Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

«Spiegel»: Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει το Σεπτέμβριο

Δευτέρα, 23 Ιουλίου, 2012

Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει το Σεπτέμβριο υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», την ώρα που φαίνεται πως αυξάνεται η πίεση από ΕΚΤ και ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ενόψει της νέας αξιολόγησης της τρόικας.

Οπως άλλωστε επεσήμανε και η «WSJ», η ΕΚΤ από 25 Ιουλίου δεν θα δέχεται ως εγγύηση δανεισμού προς τις ελληνικές τράπεζες κρατικά ομόλογα και θα αξιολογήσει τη δυνατότητα χρήσης τους, μετά την έκθεση των ελεγκτών της τρόικας.
Οι ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα εξυπηρετούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι που σημαίνει ότι θα επανενεργοποιηθεί ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης (ΕLA).
Παράλληλα, σύμφωνα με το «Spiegel», «η υπομονή του ΔΝΤ με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της», καθώς «υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου έκαναν γνωστό στην ηγεσία της ΕΕ ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται πλέον να διαθέσει περαιτέρω χρήματα για τη βοήθεια προς την Ελλάδα».
Το γερμανικό περιοδικό ανέφερε ότι αυτή την περίοδο η τρόικα εξετάζει κατά πόσο η χώρα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζει ότι είναι ήδη βέβαιο πως η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί.
«Εάν η χώρα λάβει περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τους στόχους της, αυτό θα συνεπάγεται, βάσει των εκτιμήσεων της τρόικας, επιπλέον βοήθεια μεταξύ 10 και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον διατεθειμένες να επωμιστούν νέα βάρη της Ελλάδας, ενώ χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν συνδέσει τη δική τους βοήθεια με τη συμμετοχή του ΔΝΤ», επεσήμανε το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι:
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη κρίνεται πλέον στις χώρες της Ευρωζώνης ως διαχειρίσιμος.
Για να περιοριστεί ο κίνδυνος «μόλυνσης» προς άλλες χώρες, σύμφωνα με το «Spiegel», αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης ΕSΜ, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να γίνει πριν από την έκδοση της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στις 12 Σεπτεμβρίου.
Και παρότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γαλλική «Figaro» χαρακτήρισε «Ηράκλεια» την προσπάθεια του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, το Βερολίνο παραμένει απρόθυμο να «χαλαρώσει» την αυστηρή του στάση ως προς την ελληνική κυβέρνηση.
«Οι εκτροπές της Ελλάδας διήρκησαν δεκαετίες. Ο λαός είναι αντιμέτωπος με μια μεγάλη κρίση αναπροσαρμογής. Ομως, δεν υπάρχει τρόπος για να παρακαμφθούν αυτές οι προσπάθειες. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Αλλά δεν μπορεί ν’ αποφύγει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει λύση ευκολίας εάν η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Για λόγους εσωτερικής πολιτικής, η εφαρμογή του προγράμματος έχει καθυστερήσει.
Τώρα η τρόικα θα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ανακοινώσει τα συμπεράσματα. Ανήκει όμως στην κυβέρνηση να εξηγήσει στο λαό, αυτό που είναι αναγκαίο για τη χώρα», είπε ο κ. Σόιμπλε.
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, σε συνέντευξή του στη γερμανική «Bild», απέρριψε κάθε ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Βλέπω ότι στην Ελλάδα επιθυμούν αναδιαπραγμάτευση των πραγμάτων και ότι ουσιαστικά θέτουν υπό αμφισβήτηση τις υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Το λέω απλά: Αυτό δεν γίνεται. Είναι ένας Ρουβικώνας τον οποίο δεν πρόκειται να διαβούμε», προειδοποίησε και κάλεσε τους Ελληνες να δείξουν καθαρά ότι θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη.
«Η Ελλάδα δεν πρέπει απλώς να λέει ότι θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά πρέπει επίσης να ενεργήσει με μια σαφή πολιτική μεταρρυθμίσεων και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», υπογράμμισε.


Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Spiegel, Wall Street Journal 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου