«Γνωρίζω τις δυσκολίες και τα βάσανα που υφίσταται ένα μέρος του ελληνικού λαού»
«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ», διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, υποδεχόμενος τον έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Παρίσι. Παράλληλα, σε επιστολή του προς τον Κάρολο Παπούλια, ο γάλλος Πρόεδρος αναφέρεται στις «δυσκολίες και τα βάσανα που υφίσταται ένα μέρος του ελληνικού λαού», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα και η Γαλλία «είναι πάντοτε η μία στο πλευρό της άλλης σε δύσκολες στιγμές». Ο κ. Ολάντ παρέπεμψε σε αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και αφού - όπως τόνισε - θα έχει προηγηθεί η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας και θα έχει επιβεβαιωθεί ότι εκπληρώνονται οι δεσμεύσεις της χώρας. «Χρειαζόμαστε ανάπτυξη» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.Ως προς την πολιτική τους ουσία, οι δηλώσεις Ολάντ, αν και σαφώς πιο θερμές ήταν ευθυγραμμισμένες με εκείνες της Ανγκελα Μέρκελ, με τον γάλλο Πρόεδρο να θέτει ως βάση αποφάσεων την έκθεση της τρόικας.
Ο κ. Ολάντ σημείωσε, όμως, ότι εφόσον επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της, «η Ευρώπη θα πρέπει να πράξει αυτό που οφείλει να πράξει», μία φράση που δεν βρίσκεται στα χείλη της γερμανίδας Καγκελαρίου.
Κατόπιν της συνάντησης των δύο ανδρών στο Μέγαρο των Ηλυσίων - η οποία ξεπέρασε τη μία ώρα, ενώ ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει 45 λεπτά -, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι πρέπει να σιγουρευτούμε πως δεν θα χρειαστεί να τεθεί ποτέ ξανά το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.
«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ» επισήμανε ο κ. Ολάντ, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η χώρα θα πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία της στην εφαρμογή των οικονομικών μέτρων και των μεταρρυθμίσεων, με τρόπο που - όπως επισήμανε ο γάλλος Πρόεδρος - μπορεί να αντέξει ο ελληνικός λαός.
Στην αρχή των δηλώσεών του, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας χαιρέτισε, επίσης, τις προσπάθειες του ελληνικού λαού τα τελευταία 2,5 χρόνια, τονίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε επίγνωση του τι έχει ήδη γίνει».
«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει θέμα για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη» δήλωσε.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», πρόσθεσε ο κ. Ολαντ για να επαναλάβει ότι θα πρέπει να αναμείνουμε την έκθεση της τρόικας και τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις, η Ευρώπη πρέπει να κάνει αυτό που χρειάζεται, δήλωσε ο γάλλος Πρόεδρος, αφήνοντας παράθυρο ικανοποίησης του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση του προγράμματος.
«Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό εδώ και 2,5 χρόνια, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, και στις δύο πλευρές υπάρχουν δεσμεύσεις για να επιβεβαιωθούν, αποφάσεις να ληφθούν και όσο πιο σύντομα (γίνει αυτό) τόσο το καλύτερο. Αυτό σημαίνει αμέσως μετά την έκθεση της τρόικας και τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου», σημείωσε ο κ. Ολάντ.
Σαμαράς: Χρειαζόμαστε ανάπτυξη
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε τις δηλώσεις του στα γαλλικά, εκφράζοντας ευχές προς τον γαλλικό λαό για την επέτειο της απελευθέρωσης του Παρισιού από τη ναζιστική κατοχή.
Στη συνέχεια, μιλώντας στα ελληνικά, είπε ότι «μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε» τις μεγάλες προκλήσεις και τις κοινές προοπτικές της Ευρώπης, ενώ αναφέρθηκε και σε αυτούς που ποντάρουν σε αποτυχία της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τα καταφέρει και θα καταφέρει» τόνισε, και προσέθεσε ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και θα παίξει τον ρόλο που της αρμόζει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.
«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ξεπεράσει την κρίση της. Θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας στο ακέραιο», υπογράμμισε.
Με τον γάλλο Πρόεδρο, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη είναι προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.
Ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση σε τρεις τομείς, αναφερόμενος στις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη φορολογική δικαιοσύνη, ενώ επανέλαβε ότι «χρειαζόμαστε ανάπτυξη», καθώς οι οικονομίες που είναι σε ύφεση δεν μπορούν να εξυγιανθούν.
Πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι Ευρώπη σημαίνει δημοκρατία και αξιοπρέπεια, καθώς και ότι «οι λαοί που υποφέρουν θα πρέπει να βοηθηθούν να διατηρήσουν τη δημοκρατία, την αξιοπρέπειά τους, αλλά και την κοινωνική συνοχή».
Η επιστολή στον Παπούλια
Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε ευχαριστήρια απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος τον είχε συγχαρεί για την εκλογή του στη γαλλική προεδρία.
«Γνωρίζω τις δυσκολίες και τα βάσανα που υφίσταται ένα μέρος του ελληνικού λαού, καθώς και τα ερωτήματα προς το μέλλον. Οι δυο χώρες συνδέονται με βαθύτατους δεσμούς φιλίας και είναι πάντοτε η μία στο πλευρό της άλλης σε δύσκολες στιγμές» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο γάλλος Πρόεδρος.
«Η Γαλλία θα εργαστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, για να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της Ελλάδας», συμπληρώνει ο κ. Ολάντ.
Στουρνάρας με Σόιμπλε και Μοσκοβισί
Κατά την διάρκεια του ταξιδιού κανονίστηκαν δύο διμερείς επαφές του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους ομολόγους του της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.
Στις δύο συναντήσεις θα συζητηθούν αναλυτικότερα τα οικονομικά θέματα και οι προτάσεις και οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς.
Οι επόμενοι σταθμοί και η έκθεση της τρόικας
Μετά τις θετικές δηλώσεις περί παραμονής της χώρας στο ευρώ, η κυβέρνηση μεθοδεύει τα επόμενα βήματά της:
- Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου που είναι η άτυπη σύνοδος του Eurogroup στην Κύπρο, θα έχει ολοκληρωθεί το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στη σύσκεψη αυτή θα φανούν οι διαθέσεις των Ευρωπαίων.
- Επόμενος σταθμός είναι η επίσημη σύνοδος του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ του δανείου.
- Ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου, στην οποία θα τεθεί και το ζήτημα της επιμήκυνσης.
- Μέχρι τις 8 Οκτωβρίου το πακέτο των μέτρων θα έχει έλθει προς ψήφιση στην Βουλή. Καθοριστική σε κάθε περίπτωση θα είναι η έκθεση της τρόικας που θα επιβεβαιώσει και την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης.
Συρία και μετανάστευση
Στις συναντήσεις του, ο κ. Σαμαράς συζήτησε και γεωστρατηγικά θέματα, όπως και το πρόβλημα της μετανάστευσης σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την κρίση στην Συρία.
Το πρόβλημα της Συρίας και του ενδεχόμενου κύματος προσφύγων ενδιαφέρει περισσότερο την γαλλική πλευρά και συζητήθηκε στη συνάντηση στην παρέστη ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κρίση ενδέχεται να αυξήσει την πίεση στην Ελλάδα και έβαλε και το θέμα της ενίσχυσης της FRONTEX.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου