Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Μέρκελ: «Θέλω η Ελλάδα να μείνει μέλος της Ευρωζώνης»

Κρίσιμες επαφές του Α. Σαμαρά, σε Βερολίνο και Παρίσι
Σάββατο, 25 Αυγούστου, 2012
«Βαθιά πεπεισμένη» ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά θα κάνει το παν για να επιλύσει τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα», εμφανίστηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, μετά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ τόνισε εμφατικά ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Η κα Μέρκελ επισήμανε πάντως την ανάγκη «να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις και οι προσδοκίες» και «τα λόγια να ακολουθήσουν πράξεις», προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ευρωζώνης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να περιμένει να μην κρίνεται βιαστικά, αλλά επί στέρεης βάσης, όπως η αναμενόμενη έκθεση της τρόικας.
«Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη σχετίζεται με την χαμένη αξιοπιστία. Αυτό δεν έχει σχέση μόνο με την Ελλάδα, αλλά με το σύνολο της ευρωζώνης. Και για αυτό πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία. Για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, πρέπει να εκπληρώσουμε προσδοκίες. Και για αυτό έκανα ξεκάθαρο σήμερα στις συνομιλίες ότι ασφαλώς αναμένουμε από την Ελλάδα ότι οι υποσχέσεις οι οποίες δόθηκαν θα εφαρμοστούν, ότι τα λόγια θα ακολουθήσουν και πράξεις», δήλωσε η κα Μέρκελ, η οποία ανέφερε ότι ενημερώθηκε αναλυτικά για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και ότι η Γερμανία θα στηρίξει με κάθε τρόπο την ελληνική μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της ίδιας και του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κα Μέρκελ τόνισε ότι ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει προσωπικά αύριο, κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, εάν ισχύει κάτι τέτοιο.
Επισήμανε δε ότι τόσο η ίδια όσο και ο κ. Ολάντ επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά συμφωνούν ακόμη και ότι «πρέπει να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις και οι προσδοκίες» και ότι Γερμανία και Γαλλία θα στηρίξουν όσο μπορούν την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια.
Στη «γραμμή» της παραμονής της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα είναι και όλα τα κόμματα της γερμανικής κυβέρνησης, διευκρίνισε η κα Μέρκελ, κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις υπέρ του αντιθέτου από Γερμανούς πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και στελεχών των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Κατά την σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με την καγκελάριο, συμφωνήθηκε η προώθηση της διμερούς συνεργασίας, μέσω της Γερμανοελληνικής Συνέλευσης, μέσω της, ήδη, συμφωνηθείσας Γερμανοελληνικής Εταιρικής Σχέσης και μέσω των θεσμών της ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Task Force, σε τομείς όπως ο προϋπολογισμός, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όπου ζητηθεί βοήθεια από την πλευρά της Ελλάδας.
«Η Γερμανία έχει αναλάβει κάποιες δράσεις, π.χ. να βοηθήσει στην μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας. Τα σχέδια ήδη έχουν προχωρήσει, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσουμε. Η τήρηση των υποχρεώσεων και προσδοκιών - αυτό θα οδηγήσει στο να επιστρέψει η αξιοπιστία για το σύνολο της ευρωζώνης. Και για αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο, να στηρίξουμε τις προσπάθειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Η Γερμανία συνδέεται με την Ελλάδα με φιλία και θέλει σε αυτό τον δρόμο να βοηθήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ και εξέφρασε την κατανόησή της για τις θυσίες που απαιτούνται από τον ελληνικό λαό, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη «να μην υποφέρουν πάντα αυτοί οι οποίοι έχουν λίγα χρήματα ή είναι άνεργοι, αλλά πιθανώς και αυτοί οι οποίοι έχουν επωφεληθεί από την πατρίδα τους και χαίρονται που είναι Έλληνες, αλλά μέχρι τώρα ίσως να μην έχουν κάνει τόσες πολλές θυσίες».
Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε κατ' επανάληψη ότι οδηγός της ίδιας και της κυβέρνησής της είναι ο στόχος να παραμείνει ενωμένη η Ευρωζώνη και, αναφερόμενη στο ευρώ, εξήγησε ότι δεν πρόκειται απλώς για το κοινό νόμισμα, αλλά για την «ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης, μιας μη αναστρέψιμης Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι Γερμανία και Ελλάδα συμφωνούν ότι το ευρώ είναι επωφελές για όλους. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν μπορούμε για πάντα να ζούμε σε μια τέτοια κατάσταση και πρέπει να υπερβούμε τα προβλήματά μας», δήλωσε.
Αναφερόμενη στα σχόλια του γερμανικού Τύπου και στις εκφράσεις που συχνά χρησιμοποιούνται εναντίον των Ελλήνων, η καγκελάριος έκανε λόγο για «δύο πραγματικότητες», περιγράφοντας μια πραγματικότητα που υπάρχει στην Ελλάδα, όπου, όπως είπε, οι άνθρωποι διαμαρτύρονται ότι τους έχουν επιβληθεί σκληρά μέτρα και στην άλλη πραγματικότητα, στην Γερμανία, όπου πολλοί από τους πολίτες θεωρούν ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Γερμανία έχει δώσει μεγάλη στήριξη, έχει εγγυηθεί για μεγάλα ποσά και κάθε φορά βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, να μην έχει γίνει τίποτα, στοιχείο που προκαλεί, σημείωσε, ανυπομονησία.
«Είναι ευθύνη τώρα των πολιτικών, σε μια ενωμένη Ευρώπη, αυτές τις δύο πραγματικότητες να τις φέρουν κοντά. Δεν μπορούμε βεβαίως σε ελεύθερες χώρες να εμποδίσουμε την έκφραση των απόψεων. Αλλά μπορούμε με τις πράξεις μας, και το θεωρώ υποχρέωσή μου, να αναγνωρίζουμε τις θυσίες των άλλων. Μπορούμε βεβαίως και να επισημαίνουμε τι δεν έχει ακόμη γίνει επαρκώς. Είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε και πρέπει να εργαστούμε ώστε στο τέλος η πλειοψηφία των ανθρώπων στην Γερμανία και στην Ελλάδα να βλέπουν και πάλι την ίδια εικόνα. Αυτό δεν το έχουμε ακόμη καταφέρει, αλλά σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα», κατέληξε η Άγκελα Μέρκελ.
Τρία μηνύματα από Σαμαρά
«Η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και θα ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο Μέρκελ, μετά τη συνάντησή τους, στο Βερολίνο. «Αυτό ήδη συμβαίνει και η έκθεση της τρόικας θα πιστοποιεί ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα φέρει αποτελέσματα. Το σχέδιό μας βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι φέρνει τρία μηνύματα: «Πρώτον θα φέρουμε αποτελέσματα, δεύτερον ότι εξαλείφουμε δύο ελλείμματα, το δημοσιονομικό και το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και τρίτον ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας για να πετύχουμε τους στόχους μας», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «είμαστε υπερήφανος λαός δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από δανεικά, θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας και θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα έχει φυσικούς πόρους, συγκριτικά πλεονεκτήματα και πάνω από όλα τους ανθρώπους της. Σήμερα κάναμε μόνο την αρχή μίας νέας σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι ένα νέο ξεκίμημα και δεν μπορεί να περιμένει κανείς να λυθούν όλα τα προβήματα από το πρώτο βήμα».
Στο ερώτημα για τον αν ζήτησε περισσότερο χρόνο ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι «με θυσίες επαναφέρουμε το πρόγραμμά μας σε τροχιά. Σήμερα θέσαμε το πρόβλημα που λέγεται ανάκαμψη. Δεν ζητάμε άλλα χρήματα, ζητάμε ανάκαμψη, ζητάμε αναπνοές, θα υπάρξει η έκθεση της τρόικας και θα τα δούμε όλα», ενώ αναφερόμενος σε αρνητικές δηλώσεις σε βάρος της χώρας μας επισήμανε:
«Την ώρα που ένας λαός περνάει επί τόσα χρόνια τόσες θυσίες χωρίς σημεία ανάκαμψης, τέτοιες τοξικές δηλώσεις μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Για παράδειγμα πως μπορεί μία κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και την ώρα που το προσπαθεί ένας σημαντικός αξιωματούχος κάνει μία δήλωση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην δραχμή; Υπάρχει επιχειρηματίας που θα βάλει τα λεφτά του σε ευρώ για να τα πάρει σε δραχμές; Πρέπει να σταματήσουν τέτοιες δηλώσεις από όπου κι αν προέρχονται».
Ο πρωθυπουργός επάνελαβε την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμόσει τα μέτρα που σχετίζονται τη δημοσιονομική προσαρμογή «και να κλείσουμε για πάντα συμπεριφορές όπως η φοροδιαφυγή», όπως είπε.
Υποδοχή με στρατιωτικές τιμές στο Βερολίνο
Με στρατιωτικές τιμές έγινε δεκτός στην Καγκελαρία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η κ. Μέρκελ, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, υποδέχθηκε τον κ. Σαμαρά στο προαύλιο του κτιρίου και οι δύο ηγέτες βάδισαν μαζί στο κόκκινο χαλί. Έγινε παρουσίαση των δύο αντιπροσωπειών, ανάκρουση των εθνικών ύμνων και κατόπιν επιθεώρηση του στρατιωτικού αγήματος.
Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Αρκετοί κοινοβουλευτικοί της συμπολίτευσης στη Γερμανία αύξησαν σήμερα την πίεση προς την Ελλάδα, τηρώντας αδιάλλακτη στάση έναντι της Αθήνας.
«Δεν μπορούμε να διαθέσουμε κι άλλα χρήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU Φόλκερ Κάουντερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
«Η θέση μου είναι ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε ούτε τις προθεσμίες ούτε το περιεχόμενο των αποφάσεων», συνέχισε ο Κάουντερ, επιμένοντας ότι η Ελλάδα πρέπει τώρα να «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρίντερλε δήλωσε ότι το κόμμα του αρνείται να «πετάει» χρήματα σε ένα «βαρέλι χωρίς πάτο», όπως υποστήριξε. «Το να δώσουμε περισσότερα χρήματα χωρίς να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις δεν θα λύσει το πρόβλημα», πρόσθεσε μιλώντας στην δημόσια ραδιοφωνία Deutschlandfunk.
Ερωτηθέντες σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι Γερμανοί πολιτικοί επιχείρησαν να αποδραματοποιήσουν την σχετική συζήτηση. Ο Κάουντερ εκτίμησε ότι το σενάριο αυτό είναι «ακόμα μακρινό», αλλά «δεν θα αποτελούσε ένα πρόβλημα για το ευρώ».
Εξάλλου, σύμφωνα με την σημερινή έκδοση της εφημερίδας Financial Times Deutschland, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει συστήσει μια επιτροπή ειδικών στην οποία έχει αναθέσει να μελετήσει το σενάριο της λεγόμενης «Grexit» (εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη) και τις χρηματοοικονομικές συνέπειες που θα είχε αυτή. Της ομάδας εργασίας αυτής έχει οριστεί επικεφαλής ο Τόμας Στέφεν (CDU), υφυπουργός Οικονομικών και δεξί χέρι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το υπουργείο πάντως προσπάθησε να υποβαθμίσει την πληροφορία αυτή: «είχαμε δημιουργήσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο μια ομάδα εργασίας για να μελετήσει την κρίση του κρατικού χρέους», η οποία αποστολή είχε να «μελετήσει όλα τα σενάριο, πιθανά και λιγότερο πιθανά», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερα «νέο» ως προς αυτό. «Οι πολίτες περιμένουν από την κυβέρνησή τους να αντιμετωπίζει όλα τα σενάρια», πρόσθεσε ο Κότχαους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα την επιτροπή συνέστησαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε για να είναι «πλήρως προετοιμασμένοι» για ένα ενδεχόμενο «αρνητικό σενάριο» και για να εξεταστεί το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα «ντόμινο» στην ευρωζώνη.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου