Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2012
Αστρονόμοι του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έκαναν μια “γλυκιά” ανακάλυψη την περασμένη εβδομάδα, καθώς βρήκαν μόρια γλυκοαλδεΰδης (από τα πιο βασικά μόρια ζάχαρης) να αιωρούνται κοντά σε αστέρι που βρίσκεται περίπου 400 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς η γλυκοαλδεΰδη παίζει σημαντικότατο ρόλο στη σύνθεση του ριβονουκλεϊκού οξεόυς (RNA), που είναι από τους θεμελιώδεις λίθους της ζωής, ενώ είναι η πρώτη φορά που βρίσκουν στο Διάστημα μια ουσία τόσο κοντινή με τη Γη.
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τυχαία τα μόρια ζάχαρης (γενικευμένα) όταν χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Atacama Large Millimete Array για να παρατηρήσουν ένα νεαρό αστέρι που μοιάζει αρκετά με τον Ήλιο μας. Τότε άρχισαν να προσέχουν διάφορα έντονα φωτισμένα σημεία που υποδήλωναν ότι είναι απλά μόρια ζάχαρης.
Προτού βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, πρέπει να σημειωθεί ότι η εύρεση μορίων γλυκοαλδεΰδης δεν σημαίνει αυτόματα ότι αποδείχτηκε η ύπαρξη ζωής σε άλλες περιοχές του Σύμπαντος, αλλά προσφέρει ένα δυνατό πάτημα για τους μελλοντικούς αστρονόμους να εξετάσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια περισσότερα στοιχεία για τη δημιουργία της ζωής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου