Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τίθεται θέμα διεθνούς οικονομικού ελέγχου στην Ελλάδα


 Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου, 2012
Εκεί που όλοι περίμεναν να βγει άσπρος καπνός από τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, ώστε να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, όχι μόνο σημειώθηκε εμπλοκή με τα εργασιακά, αλλά προέκυψε και ένα θέμα που έκανε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να τονίσει ότι «δεν είμαστε προτεκτοράτο».
Πηγές από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι η επισήμανση του κ. Βενιζέλου είχε ως στόχο τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η τρόικα ενδέχεται να ζητήσει τη δημιουργία ενός δεύτερου ειδικού λογαριασμού, πέραν του υπάρχοντος στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των πόρων του ελληνικού κράτους, που θα εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Γι’ αυτό ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «θεωρώ αυτονόητο ότι θα γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας, σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους. Αυτή πρέπει να γίνεται από τις ελληνικές Αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας και η τρόικα».
Αν αληθεύουν, όντως, οι πληροφορίες θα πρόκειται για ένα ζήτημα πολύ σοβαρό αφού θα αφορά ένα είδος Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, αντίστοιχου εκείνου που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα μετά την πτώχευση του 1893 και τον ατυχή πόλεμο του 1897 και το επόμενο ερώτημα είναι ποιος Ελληνας πολιτικός θα μπορέσει να δεχτεί κάτι τέτοιο, χωρίς να συγκεντρώσει πάνω του όλη την οργή της ελληνικής κοινωνίας. Ηδη τα μέτρα είναι πρωτοφανή και στην προσπάθεια να πάρει η χώρα την δόση, όποιος ηγέτης τυχόν δεχτεί διεθνή οικονομικό έλεγχο θα έχει τεράστιο πρόβλημα να πείσει το κόμμα του, πόσω μάλλον την ελληνική κοινωνία.
Η διαπραγμάτευση πάντως συνεχίζεται, όπως τόνισαν και οι τρεις αρχηγοί, γεγονός που δεν αποκλείει και νέα συνάντησή τους πιθανώς και σήμερα, καθώς την Πέμπτη αναχωρεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τις ΗΠΑ. Ωστόσο, και οι τρεις αρχηγοί βρίσκονται συνεχώς σε επικοινωνία μεταξύ τους, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, που χθες το βράδυ δεχόταν στο εντευκτήριο της Βουλής βουλευτές του κόμματός του. Προφανώς σε μία προσπάθεια να τους πείσει για τα μέτρα, όταν θα πάνε στη Βουλή να ψηφιστούν.
Από τις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη έγινε φανερό ότι η εμπλοκή στη σύσκεψη περιορίζεται στα εργασιακά, ενώ από τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου προέκυψε και το θέμα του διεθνούς ελέγχου.
Αναλυτικότερα, πάντως, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, είπε ότι «τα όσα η τρόικα επιμένει αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα με βρίσκουν αντίθετο. Οι αξιώσεις της με βρίσκουν αντίπαλο. Δεν πρόκειται να δεχτώ, ούτε να ψηφίσω, ούτε εγώ ούτε οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τις μεταβολές που επιμένει η τρόικα να θέλει αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα. Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ήδη αποσαρθρωμένα και οι αξιώσεις της τρόικας δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η επιλογή να ισοπεδωθούν όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει. Μέχρι τέλους αυτή θα είναι η σταθερή και αμετακίνητη άποψή μου.
»Τα όσα ζητά η τρόικα δεν έχουν καμία σχέση με αναμενόμενο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα. Επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πεδίο, όπου ουσιαστικά θα είναι καθηλωμένη η αμοιβή εργασίας. Εάν γίνουν αποδεκτές -και διεκδικώ να μη γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις της τρόικας-, θα αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων, θα τροφοδοτηθεί η ανεργία, θα επιβαρυνθεί η ήδη τεράστια ύφεση που υπάρχει στον τόπο. Πέρα, βέβαια, από την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων, με τις απολύσεις που θα υπάρξουν, θα επακολουθήσουν, εάν γίνουν δεκτές οι απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικας.
»Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των άλλων μέτρων, η συζήτηση συνεχίζεται και βρίσκεται σε εξέλιξη».
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν είμαστε «προτεκτοράτο» και τόνισε: «...Η παράταση της εκκρεμότητας δεν μας βοηθά. Αυξάνει την ταμειακή πίεση και ανεβάζει τον λογαριασμό των μέτρων. Φανταζόμουν τη διαπραγμάτευση αυτή τον Ιούνιο διαφορετική, αλλά σίγουρα ο καθένας που χειρίζεται τα θέματα αυτά, θέλει να κάνει το καλύτερο για τον τόπο με τον δικό του τρόπο.
»Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση, είμαστε εθνικά ενωμένοι όταν συζητούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους διεθνείς παράγοντες. Μέσα στις λίγες επόμενες ημέρες, κρίνονται τα πιο κρίσιμα και ευαίσθητα στοιχεία μιας συμφωνίας που μόνο αν είναι ολοκληρωμένη θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει την τελική στροφή για την έξοδο από την κρίση. Αν δεν είναι ολοκληρωμένη, δεν θα την πιστέψουν οι αγορές, θα την υπονομεύσουν, θα την ακυρώσουν (...).
»Εμείς λοιπόν εδώ στην Ελλάδα, η Βουλή, ο λαός, καλούμαστε ν’ απαντήσουμε για μια ακόμη φορά σε πολύ δύσκολα διλήμματα. Υπάρχουν τώρα περιθώρια να διασφαλιστεί μια πραγματικά ολοκληρωμένη, οριστική και εφαρμόσιμη λύση. Υπάρχουν περιθώρια, τα μέτρα να γίνουν στο εσωτερικό τους περισσότερο αναλογικά και ισορροπημένα χωρίς οριζόντιες παρεμβάσεις σε συντάξεις και φορολογία.
»Δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα, όπως αυτό των εργασιακών, που δεν συνεισφέρουν τίποτα στον δημοσιονομικό μας στόχο και που ουσιαστικά δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας, γιατί έχει μειωθεί αισθητά το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και αλλού τώρα βρίσκεται το μαλακό υπογάστριο της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Δεν έχει μεσολαβήσει πραγματικά τίποτα ανάμεσα στο Μάρτιο και τον Οκτώβριο που να δικαιολογεί να ξανατίθενται παρόμοια θέματα. Τα είχαμε συζητήσει την περίοδο της άνοιξης πριν τη μεγάλη συμφωνία. Η συμφωνία αυτή είναι το ακραίο όριο, όπως έχω πει και χωρίς να έχουμε δοκιμάσει την εφαρμογή της, χωρίς να έχουμε αποτελέσματα και αξιολόγηση, είναι πραγματικά αδικαιολόγητο και προκλητικό να ξανανοίγει παρόμοια συζήτηση.
»(...) Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να κινηθεί τώρα αμέσως, τις επόμενες ώρες, στο δικό του υψηλό πολιτικό επίπεδο με τους ομολόγους του, ώστε να διαμορφωθούν αυτές οι προϋποθέσεις για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που να μπορεί να εμφανιστεί στη Βουλή και τον λαό. Το ζήτημα δεν είναι πια τεχνικό, είναι καθαρά πολιτικό, πάντα το έλεγα. (...) Εμείς θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον, αλλά πρέπει αυτό να οδηγεί σε αποτελέσματα. Θα πετύχουμε στο στόχο μας».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, ΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου