Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Πρώτη νίκη Σαμαρά στη Βουλή αλλά με απώλειες

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου, 2012

Τις αντοχές της συγκυβέρνησης έδειξε η ονομαστική ψηφοφορία χθες στη Βουλή, όπου ναι μεν πέρασε το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και το ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου, αλλά με απώλειες που ενδέχεται να αυξηθούν όταν θα έρθει η ψήφιση των μέτρων που απορρέουν από τη νέα συμφωνία με την τρόικα.
Το ρήγμα στη συγκυβέρνηση είναι σοβαρό, καθώς η ΔΗΜΑΡ επέλεξε να ψηφίσει «παρών» και 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν άρθρα, καθώς και την τροπολογία που αφορούσε την ένταξη των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα ΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα, για τον ίδιο λόγο απήργησαν χθες οι δημοσιογράφοι (περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα 7).
Ετσι, τώρα, με το οριστικό «όχι» της ΔΗΜΑΡ στην ψήφιση των μέτρων -εφόσον σε αυτά περιλαμβάνονται και τα εργασιακά με τα οποία διαφωνεί- οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο να διασφαλιστεί ένα αρραγές μέτωπο μεταξύ των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η χθεσινή ψηφοφορία έδειξε ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο για το ΠΑΣΟΚ.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην αρχή της ψηφοφορίας ο Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει «παρών» στο άρθρο 4 και «όχι» στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, οι βουλευτές του κόμματος δεν ακολούθησαν τη γραμμή αυτή και καταψήφισαν και άλλα άρθρα, ενώ ορισμένοι είπαν «ναι» στην τροπολογία. Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο Ε. Βενιζέλος, ενώ ήταν στη Βουλή, δεν βρέθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας για να ψηφίσει. Αυτό έχει προκαλέσει την οργή των βουλευτών του κόμματος. Πολλοί από αυτούς λένε, πώς είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο θέμα να μην ψηφίζει ο αρχηγός του κόμματος! Παράλληλα, δεν ψήφισε και ο Φώτης Κουβέλης, χωρίς να υπάρξει κάποια εξήγηση για την αποχή και των δύο.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: Ψήφισαν 293 βουλευτές και υπερψηφίστηκαν και τα έξι άρθρα του νομοσχεδίου.
Αναλυτικά:
1ο άρθρο «ναι» 173 «όχι» 120
2ο άρθρο «ναι» 148 «όχι» 139
3ο άρθρο «ναι» 156 «όχι» 135
4ο άρθρο «ναι» 146 «όχι» 121
5ο άρθρο «ναι» 158 «όχι» 135
6ο άρθρο «ναι» 173 «όχι» 120
Τροπολογία ΕΟΠΥΥ: «Ναι»: 136,«Οχι»: 143
Να σημειωθεί ότι το ποσοστό πλειοψηφίας καθορίστηκε από το σύνολο των 293 παρόντων και όχι του συνόλου των 300 βουλευτών.
Στους... εκτός γραμμής βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συγκαταλέγονται ο Μ. Κάσσης, Α. Γκερέκου, Θ. Παραστατίδης, Μ. Μπόλαρης, Θ. Τσάγκρη, ο Γ. Δριβελέγκας, Κ. Τριαντάφυλλος, Κ. Σκανδαλιδης, Θ. Μοραΐτης και Α. Οσμαν.
«Ναι» στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ είπε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, «ναι σε όλα» είπε ο Μ. Χρυσοχοϊδης και ο Πύρρος Δήμας, «ναι» στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ είπε ο Γ. Ντόλιος, ενώ ο Δ. Κρεμαστινός είπε «ναι σε όλα» και «παρών» στο άρθρο 4.
Η χθεσινή ψηφοφορία όμως ήταν προάγγελος των όσων θα συμβούν όταν κληθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.
Εάν η ΔΗΜΑΡ επιμείνει στο «όχι» στα εργασιακά και καταψηφίσει το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο, τότε επί της ουσίας για να περάσουν τα μέτρα απομένουν μόνο οι βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που αυτή τη στιγμή είναι 160. Ωστόσο, ήδη 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, ενώ άλλοι δύο αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα το κάνουν.
Σε αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία για τα μέτρα. Εάν παραμείνει στην αίθουσα και οι βουλευτές δηλώσουν «παρών» για να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα μέτρα θα χρειάζονται 151 ψήφοι.
Εάν επιλέξει να αποχωρήσει, τότε ο αριθμός των ψήφων μειώνεται στις 142.
Ουσιαστικά παρατείνεται μετά και τη χθεσινή ψηφοφορία η αγωνία διαρκείας, καθώς οι αντιδράσεις μπορεί να διευρυνθούν και στην κυβέρνηση οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα «ατύχημα». Να μην υπερψηφιστούν δηλαδή τα μέτρα και η χώρα οδηγηθεί στο χάος, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός την Τρίτη, τονίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση τελείωσε με την τρόικα». Δήλωση που, όπως έγραψε χθες ο «Ε.Κ.», προκάλεσε μεγάλη δυσφορία στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, που επέμεναν στη διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να αμβλυνθούν οι αλλαγές που ζητάει η τρόικα στα εργασιακά.
Τι προβλέπουν τα άρθρα
Το άρθρο 1 αφορά την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία τροποποιείται ο νόμος 3986/2011 (Μεσοπρόθεσμο) ώστε η Βουλή να γνωμοδοτεί για το διορισμό του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ.
Το άρθρο 2 κυρώνει την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου στις ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.
Το άρθρο 3 προβλέπει ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δόμηση εκτός σχεδίου, παραχώρηση αιγιαλού (αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή), και η αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων.
Το άρθρο 4 προβλέπει ρυθμίσεις αρμοδιότητας των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας. Μεταξύ άλλων, η κατάργηση εισφορών 2% και 2 τοις χιλίοις υπέρ του ΤΕΕ επί των αμοιβών των μηχανικών και των καταβαλλόμενων ποσών στους αναδόχους για την εκτέλεση δημοσίων έργων.
Το άρθρο 5 περιέχει τροποποιήσεις του π.δ. 237/1986 για το Επικουρικό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών για τον κλάδο αυτοκινήτων.
Το άρθρο 6 περιέχει τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και των ν.2386/1996, ν.2753/1999, ν.2836/2000. Τροποποιήσεις του π.δ. 191/2008. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στα 330 ευρώ στο χιλιοστόλιτρο, ενώ ορίζεται ως υποχρεωτική εντός 14ημέρου η καταχώρηση στο Πληροφοριακό Σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από τους εμπόρους όλων των συναλλαγών του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL).
Η τροπολογία που τελικά δεν πέρασε αφορούσε διευκολύνσεις σε Δήμους και νομικά πρόσωπά τους για την αποπληρωμή των δανείων τους, την μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων του δημοσίου στο Ελληνικό, την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ των ευγενών ταμείων των γιατρών, δημοσιογράφων, των δικηγόρων, Κήρυξ, Του Aρη Παπαδόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου