Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση

 Παρασκευή, 2 Νομβρίου, 2012
Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου, 213 εκατομμύρια Αμερικανοί θα επιλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας.

Την 6η Νοεμβρίου εκτός από τις προεδρικές, πάρα πολλές άλλες εκλογές διεξάγονται στις ΗΠΑ, σε πανεθνικό επίπεδο, όπως είναι οι εκλογές για τα μέλη του Κογκρέσου, ή σε τοπικό επίπεδο, στις πολιτείες και τις πόλεις.
Παραδοσιακά, όλες οι εκλογές στις ΗΠΑ γίνονται την ίδια ημέρα, την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου. Το εκλογικό σώμα παίρνει πολύ μακριά ψηφοδέλτια, ενίοτε ψηφοδέλτια πολλών σελίδων, στα οποία περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι για τις προεδρικές, για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ανάλογα την περίπτωση τη Γερουσία, τα πολιτειακά κοινοβούλια, όπως και σε διάφορες περιστάσεις για τις κομητείες και τους δήμους.
Τα ψηφοδέλτια αυτά σχεδιάζονται και τυπώνονται από τις κομητείες και τις πολιτείες χωρίς την επέμβαση του ομοσπονδιακού κράτους, το οποίο δεν εμπλέκεται στη διοργάνωση των εκλογών.
Οι εκλογές στο Κογκρέσο γίνονται βάσει του μονοεδρικού πλειοψηφικού συστήματος σε έναν γύρο. Ο πρόεδρος εκλέγεται έμμεσα από τους μεγάλους εκλέκτορες, οι οποίοι αναδεικνύονται από την πλειοψηφία σε κάθε πολιτεία: στην περίπτωση αυτή, ο υποψήφιος που παίρνει τις περισσότερες ψήφους σε μια πολιτεία κερδίζει το σύνολο των μεγάλων εκλεκτόρων της.
- Βουλή των Αντιπροσώπων: Ανανεώνεται το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής, στην οποία σήμερα την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, για δύο χρόνια. Η ψηφοφορία γίνεται ανά εκλογική περιφέρεια, καθεμία από τις οποίες εκπροσωπεί περίπου 700.000 κατοίκους. Ο αριθμός των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν έχει αλλάξει από το 1913.
- Γερουσία: Ανανεώνονται για έξι χρόνια 33 έδρες (τις οποίες σήμερα κατέχουν 21 δημοκρατικοί, 2 ανεξάρτητοι, οι οποίοι ψηφίζουν με τους Δημοκρατικούς, και 10 Ρεπουμπλικάνοι) στις 100. Οι δημοκρατικοί έχουν σήμερα την πλειοψηφία στο σώμα αυτό με 53 έδρες, αν ληφθούν υπόψη και οι δύο ανεξάρτητοι. Οι ψήφοι καταμετρώνται σε πανεθνικό επίπεδο. Βάσει του συντάγματος, κάθε πολιτεία διαθέτει δύο Γερουσιαστές, οι οποίοι δεν εκλέγονται ποτέ το ίδιο έτος.
- Κυβερνήτες: Συνολικά 11 πολιτείες και 2 διοικητικές περιφέρειες, το Πουέρτο Ρίκο και οι Αμερικανικές Σαμόα, στον Ειρηνικό, εκλέγουν νέο κυβερνήτη. Πολλές πολιτείες έχουν επιβάλει ένα όριο δύο θητειών, οι οποίες συχνά διαρκούν τέσσερα χρόνια, αλλά το Σύνταγμα κάθε πολιτείας καθορίζει αυτές τις παραμέτρους.
- Πολιτειακά κοινοβούλια: Περισσότερες από 6.000 έδρες ανανεώνονται σε 44 πολιτείες. Όλες οι πολιτείες, εκτός της Νεμπράσκα, έχουν δύο νομοθετικά σώματα, εν γένει μια Γερουσία και μια Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν 60 από τα 99 πολιτειακά κοινοβούλια, αφού αφαίρεσαν 23 από τους δημοκρατικούς το 2010.
- Δημοψηφίσματα: το εκλογικό σώμα σε 38 πολιτείες ψηφίζει επίσης σε 174 δημοψηφίσματα που γίνονται για διαφόρων ειδών θέματα που εκτείνονται από τη φορολογία, ως την κάνναβη και τους γάμους των ομοφυλοφίλων. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα τοπικά κοινοβούλια προτείνουν ένα δημοψήφισμα στο εκλογικό σώμα. Ωστόσο περίπου πενήντα δημοψηφίσματα θα γίνουν κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Μέριλαντ και της πολιτείας της Ουάσινγκτον κατά της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
Η «ταυτότητα» του εκλογικού σώματος
Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες καλούνται να εκλέξουν στις 6 Νοεμβρίου το νέο πρόεδρο της χώρας. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2008, είχαν ψηφίσει 131 εκατομμύρια άνθρωποι, η συμμετοχή δηλαδή ανήλθε στο 63,6%.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Αμερικανοί ηλικίας άνω των 18 ετών, όμως σε ορισμένες Πολιτείες οι κρατούμενοι δεν μπορούν να ψηφίσουν. Γενικά, η συμμετοχή αυξήθηκε αισθητά στις δύο τελευταίες προεκλογικές αναμετρήσεις, το 2004 και το 2008. Ιστορικά, οι ηλικιωμένοι συμμετέχουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους νέους.
Ακολουθούν ορισμένα αριθμητικά στοιχεία για τις γενικές τάσεις του εκλογικού σώματος.
Πληθυσμός (εκτίμηση): 315 εκατομμύρια.
Εκλογικό σώμα (εκτίμηση): 213 εκατομμύρια.
Ισπανόφωνοι που έχουν δικαίωμα ψήφου (εκτίμηση): 23,7 εκατομμύρια.
Συμμετοχή στις εκλογές το 2008: 63,6%.
Αριθμός ψηφοφόρων που συμμετείχαν στις εκλογές του 2008: 131 εκατομμύρια.
Συμμετοχή στις εκλογές του 2008 ανά ηλικιακή ομάδα:
• 18-24 ετών: 48,5%
• 25-44 ετών: 60%
• 45-64 ετών: 69,2%
• άνω των 65 ετών: 70,3%.
Συμμετοχή στις εκλογές του 2008 ανά εθνοτική ομάδα:
•Ισπανόφωνοι: 49,9%
•Λευκοί: 64,4%
•Μαύροι: 64,7%
Συμμετοχή στις τέσσερις τελευταίες προεδρικές εκλογές:
•2008: 63,6%
•2004: 63,8%
•2000: 59,5%
•1996: 58,4%
Σε όλες τις πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια (Ουάσινγκτον) υπάρχει η δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Στις Πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Όρεγκον αυτή η μέθοδος είναι η μοναδική επιλογή που έχουν οι ψηφοφόροι, αφού δεν υπάρχουν εκλογικά τμήματα. Στην Περιφέρεια της Κολούμπια και άλλες 32 Πολιτείες εκλογικά τμήματα λειτουργούν από τα μέσα Οκτωβρίου για όσους επιθυμούν να ψηφίσουν πριν από την καθορισμένη ημερομηνία των εκλογών. Το 2008 31,7 εκατομμύρια άνθρωποι επέλεξαν να ψηφίσουν νωρίτερα. Φέτος, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, είχαν ήδη ψηφίσει 19,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου