Σάββατο, 3 Νοεμβρίου, 2012
«Οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αν και το αποτέλεσμα θα τους επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό. Σε συντριπτική πλειοψηφία, οι μη αμερικανοί πολίτες είναι υπέρ της επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα έναντι του αντιπάλου του, Μιτ Ρόμνεϊ. Υπάρχουν καλοί λόγοι γι' αυτό», γράφει σε άρθρο του με τίτλο «Οι παγκόσμιες εκλογές της Αμερικής» ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.
«Στην οικονομία οι επιπτώσεις της πολιτικής του Ρόμνεϊ για τη δημιουργία μιας πιο άνισης και διχασμένης κοινωνίας δεν θα γίνουν άμεσα αντιληπτές στο εξωτερικό. Αλλά στο παρελθόν άλλοι ακολούθησαν συχνά το παράδειγμα της Αμερικής. Πολλές κυβερνήσεις υιοθέτησαν γρήγορα την επωδό του Ρόναλντ Ρίγκαν για την απορρύθμιση των αγορών - πολιτική που οδήγησε τελικά στη χειρότερη παγκόσμια ύφεση από την δεκαετία του 1930. Αλλες χώρες που μιμήθηκαν σε αυτό την Αμερική είδαν την ανισότητα να αυξάνεται - περισσότερα χρήματα στην κορυφή, μεγαλύτερη φτώχεια στο κάτω μέρος, και μια πιο αδύναμη μεσαία τάξη», τονίζει ο Στίγκλιτς.
Και προσθέτει: «Η οικονομική πολιτική που προτείνει ο Ρόμνεϊ - η πρόωρη μείωση των ελλειμμάτων, ενώ η οικονομία των ΗΠΑ δεν έχει ανακάμψει ακόμη - είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποδυναμώσει την ήδη αναιμική ανάπτυξη στην Αμερική και, αν η ευρω-κρίση επιδεινωθεί, θα μπορούσε να δημιουργήσει άλλη μία ύφεση».
Σε εκείνο το σημείο, με τη ζήτηση στις ΗΠΑ να συρρικνώνεται, «ο υπόλοιπος κόσμος θα ένιωθε πράγματι τις επιπτώσεις μιας προεδρίας Ρόμνεϊ πολύ άμεσα. Επιπλέον, φάνηκε ότι ο καπιταλισμός α λα ΗΠΑ δεν ήταν ούτε αποτελεσματικός, ούτε σταθερός. Με τα εισοδήματα των περισσότερων Αμερικανών σε τέλμα επί 15 χρόνια, ήταν σαφές ότι το οικονομικό μοντέλο των ΗΠΑ δεν ωφελούσε τους περισσότερους πολίτες, ό,τι και αν έλεγαν τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ. Πράγματι, το μοντέλο εξερράγη προτού τελειώσει η θητεία του Μπους», συνεχίζει ο Στίγκλιτς.
«Οι δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό, τις οποίες θέλει ο Ρόμνεϊ, θα πλήξουν τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη. Την ίδια στιγμή ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος λέει ότι θα επεκτείνει τον Στρατό και ότι θα ξοδέψει περισσότερα χρήματα για όπλα εναντίον εχθρών που δεν υπάρχουν, κάνοντας πιο πλούσιες τις αμυντικές βιομηχανίες όπως η Halliburton, σε βάρος δημοσίων επενδύσεων που απελπισμένα χρειαζόμαστε για τις υποδομές και την Παιδεία.
Ο Μπους δεν κατεβαίνει στις εκλογές, αλλά ο Ρόμνεϊ δεν έχει πάρει πραγματικά αποστάσεις από την πολιτική της κυβέρνησης Μπους. Αντιθέτως, η εκστρατεία του έχει τους ίδιους συμβούλους, την ίδια πίστη στις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες, την ίδια πεποίθηση ότι η μείωση των φόρων για τους πλουσίους είναι η λύση για κάθε οικονομικό πρόβλημα», γράφει ο Στίγκλιτς.
«Ενα οικονομικό ζήτημα για το οποίο υπάρχει παγκόσμια συμφωνία είναι η ανάγκη να κλείσουν οι τράπεζες στους φορολογικούς παραδείσους οι οποίοι υπάρχουν κυρίως για λόγους φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ξεπλύματος χρήματος και διαφθοράς.
Τα λεφτά δεν πάνε στα νησιά Κέιμαν επειδή μεγαλώνουν πιο γρήγορα με τη λιακάδα. Αυτά τα χρήματα φουντώνουν στο σκοτάδι. Αλλά με τον Ρόμνεϊ αμετανόητο για τους δικούς του λογαριασμούς στα Κέϊμαν, είναι απίθανο να δούμε πρόοδο ακόμη και σε αυτό το ζήτημα.
Πολλά θα εξαρτηθούν για τον κόσμο από τις εκλογές στην Αμερική. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι που θα επηρεαστούν από αυτές - σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος - δεν θα έχουν καμία επιρροή στο αποτέλεσμα», καταλήγει ο νομπελίστας οικονομολόγος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου