Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Συμφωνία ΔΝΤ-ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος


Τρίτη, 27 Νοεμβρίου, 2012
Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 με προοπτική να φτάσει κάτω από το 110% το 2022. Στις 13 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση. Ο κ. Γιουνκέρ έκανε λόγο για μηχανισμούς «κλειδώματος» των μεταρρυθμίσεων.
Του Σωτήρη Νίκα
«Όλα πήγαν καλά, το παλαίψαμε οι Έλληνες όλοι μαζί και αύριο ξεκινάει μία καινούργια ημέρα για όλους εμάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα λάβει 43,7 δισ. σε τρεις δόσεις. Η επόμενη δόση στην Ελλάδα θα δοθεί στις 13 Δεκεμβρίου.Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξερχόμενος της σύσκεψης, καλοσώρισε τη συμφωνία του Εurogroup για τη χώρα μας και υποστήριξε ότι θα δώσει ώθηση στην Ελλάδα και το ευρώ.

«Καλωσορίζω τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν σήμερα από το Eurogroup για την περαιτέρω στήριξη του οικονομικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας που θα συμβάλουν σημαντικά στη βιωσιμότητα του χρέους της», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και σημείωσε ότι «αυτό βασίζεται στις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της». Η ίδια σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες για τη μείωση του χρέους περιλαμβάνουν:
Επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.
Επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε κατά τη διάρκεια της κρίσης (SMP).
Μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων της Ελλάδας (ύψους 53 δισ ευρώ).
Σημαντική επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των 53 δισ ευρώ, αλλά και εκείνων που έχουν εκταμιευθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF)
Αναβολή των πληρωμών για τόκους για τα δάνεια του EFSF.
Στο σύνολό τους, τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν στο να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά το χρέος της Ελλάδας και θα διευκολύνουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για να χρηματοδοτηθεί, υποστήριξε η κυρία Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι «το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω σημαντικών μέτρων μείωσης του χρέους εκ των προτέρων κατά 20% του ΑΕΠ».
Επίσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι «χαιρετίζω τη δέσμευση από τους Ευρωπαίους εταίρους να επαναφέρουν το χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022». Κάτι που εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα. Αυτό αποτελεί μια σημαντική μείωση του χρέους για την Ελλάδα σε σχέση με την τρέχουσα πορεία του χρέους της, συμπλήρωσε η κυρία Λαγκάρντ.
Η κυρία Λαγκάρντ υποστήριξε πως από τη στιγμή που θα υπάρξει πρόοδος σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σήμερα, ιδίως την εφαρμογή των επαναγορά του χρέους, θα είναι σε θέση «να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος στην Ελλάδα."
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε: “Βασιζόμαστε σε μία πολύ συγκεκριμένη τεχνική εργασία και είμαι πολύ ευτυχής που φτάσαμε σε ένα πολιτικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι μία υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη και μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο παράδειγμα για τις οικονομίες μας. Κατά πρώτον, πολύ σημαντικό που η Ελλάδα κατάφερε να περάσει μία μεγάλη παλέτα προσαρμογών που κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πακέτο εργαλείων, ούτως ώστε να μην υπάρξει καμία υπαναχώρηση. Αν πραγματικά δεν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση τότε τα κονδύλια θα κοπούν από αλλού. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη δημοσιονομική πειθαρχία. Επίσης, όσον αφορά τη δυνατότητα ανακεφαιοποίησης των τραπεζών, είπαμε ότι θα δώσουμε τα αναγκαία κονδύλια. Πήραμε πολύ ουσιαστικές απόφάσεις για το μέλλον της Ελλαδας στην ευρωζώνη. Θέλουμε να τονίσουμε ότι όλες οι δυνατότητες που θα δώσουμε εείς θα δοθούν κάτω υπο προϋποθέσεις ούτως ώστε να εφαρμοστούν όσα έχουμε πει. Πιστεύουμε ότι θα μειωθεί πραγματικά το χρέος και θα φτάσει σε ένα επίπεδο κοντά στο 110% μέχρι το 2022. Θα υπάρχουν κοινοβουλευτικοί έλεγχοι, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν στη διαδικασία. Το ΔΝΤ είναι μαζί μας και θα ακολουθήσει όλες μας τις αποφάσεις».
Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα κράτη της ευρωζώνης, τα οποιά πήραν δύσκολες αποφάσεις. Οι πολιτικές αποφάσεις που πήραμε αφαιρούν την ανασφάλεια που υπήρχε στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν ένα τεστ αξιοπιστίας το οποίο δεν ήταν δυνατόν να αποτύχουμε να το περάσουμε».
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου