Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου, 2012
Η δημιουργία ενός νέου συστήματος συντάξεων για τη μετά τα μνημόνια Ελλάδα αποτελεί αδήριτη ανάγκη και δεν μπορεί πλέον να περιοριστεί στα γνωστά πλαίσια του παρελθόντος. Επειδή στο μέλλον το μεγαλύτερο μέρος της συνταξιοδοτικής προστασίας του πληθυσμού θα βασίζεται σε «ιδιωτικά μέσα», χρειάζεται η εκπόνηση και η υλοποίηση ενός νέου και σύγχρονου «υποδείγματος αποταμίευσης» για τη χώρα και τις νεότερες γενιές.
Υπάρχουν δύο μεγάλες ομάδες του πληθυσμού που είναι πλήρως εκτεθειμένες στις δραματικές συνέπειες των μνημονίων.
n Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τους υφιστάμενους συνταξιούχους που διαπιστώνουν ότι ο σχεδιασμός των προηγούμενων 30-40 ετών για μια επαρκή σύνταξη στην τρίτη ηλικία ανατρέπεται βίαια από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των παροχών.
n Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τη γενιά των baby-boomers, αυτών που γεννήθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και θα αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται μετά το 2015. Σήμερα, η γενιά αυτή διαπιστώνει ότι οι υπεσχημένες συντάξεις έχουν μειωθεί δραστικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις των μνημονίων. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για «συστηματική ιδιωτική αποταμίευση» για εξασφάλιση κάποιας συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής παροχής (χρειάζονται τουλάχιστον 15 χρόνια).
Για τις παραπάνω ομάδες του πληθυσμού η προσφορότερη λύση είναι η ανάπτυξη και διάθεση των προϊόντων REVERSE MORTGAGES της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς χωρίς καμία επιβάρυνση του κράτους (θα ακολουθήσει συγκεκριμένο εισηγητικό σημείωμα).
Με αυτά τα δεδομένα αποτελεί πλέον ανάγκη για τη χώρα η θέσπιση και λειτουργία ενός νέου και μακροχρόνια βιώσιμου Εθνικού Συστήματος Συντάξεων με βάση τα καλύτερα διεθνή υποδείγματα για την οργάνωση της διαδικασίας αποταμίευσης στις νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν στη χώρα.
Το νέο σύστημα θα πρέπει να καλύπτει τα άτομα κάτω των 55 ετών και θα περιέχει μεταβατικές διατάξεις για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Προτείνεται η υιοθέτηση του σουηδικού μοντέλου για την οργάνωση του συστήματος συντάξεων, επειδή εκτός της διευρυνόμενης διεθνούς αποδοχής του προωθείται τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Το σουηδικό μοντέλο επιτυγχάνει την ίση μεταχείριση όλων των ασφαλισμένων και λειτουργεί στη βάση «Ατομικών Λογαριασμών» στους οποίους συσσωρεύεται το ασφαλιστικό κεφάλαιο του κάθε ασφαλισμένου. Οι εισφορές υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος και εισπράττονται από την Εφορία. Καταργούνται οι υφιστάμενες κλίμακες ασφαλιστέων αποδοχών. Κάθε χρόνο όλοι οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν επίσημη ενημέρωση για το ποσό του συσσωρευμένου ασφαλιστικού κεφαλαίου.
Η εφαρμογή του μοντέλου αυτού επιβάλλει την πλήρη διαφάνεια στη λειτουργία του συνταξιοδοτικού συστήματος και προϋποθέτει τη συγχώνευση όλων των Ταμείων «κύριων συντάξεων» στον Εθνικό Οργανισμό Συντάξεων καθώς και όλων των υφιστάμενων επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικών Συντάξεων. Ο προτεινόμενος Εθνικός Οργανισμός Συντάξεων θα αποτελεί μετεξέλιξη του ΙΚΑ.
Η δομή του μοντέλου βασίζεται στην αρχή ότι: «Η προστασία που παρέχει το κράτος πρέπει να είναι ομοιόμορφη για όλους. Η χρηματοδότηση τυχόν αποκλίσεων από τον γενικό κανόνα πρέπει να βαρύνει τους ίδιους τους ενδιαφερομένους». Με βάση την αρχή, προτείνεται η ενίσχυση του νεοπαγούς θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, τα οποία θα χρηματοδοτούνται από τους ενδιαφερομένους και θα υπόκεινται στην κρατική εποπτεία, χωρίς όμως την εγγύηση των παροχών τους από το κράτος.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου