Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΟΗΕ: Ψήφισε υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος παρατηρητή

Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου, 2012
Υπέρ του αιτήματος τάχτηκαν 138 χώρες, εννέα ψήφισαν κατά και 41 χώρες απείχαν - Αναμενόμενη αρνητική ψήφος από Ισραήλ και ΗΠΑ

ΟΗΕ: Ψήφισε υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος παρατηρητήΜε ισχυρή πλειοψηφία και με την διεθνή κοινότητα να συντάσσεται σε μεγάλο μέρος της με το αίτημα των Παλαιστινίων, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την Πέμπτη την αναβάθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος με ιδιότητα του παρατηρητή (non-member observer state), μία πολιτική, διπλωματική αλλά και συμβολική νίκη που θα δώσει στους Παλαιστίνιους φωνή στη διεθνή κοινότητα.
Υπέρ του αιτήματος τάχτηκαν 138 χώρες, εννέα ψήφισαν κατά και 41 χώρες απείχαν.
Το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής υιοθετήθηκε από την πλειονότητα των μελών του ΟΗΕ, από μεγάλες δυνάμεις όπως τη Ρωσία και την Κίνα, από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τον Κύπρο, το σύνολο του αραβικού κόσμου, των ασιατικών χωρών και της Νότιας Αμερικής.
Αναμενόμενη η αρνητική ψήφος του Ισραήλ και των ΗΠΑ, όχι ψήφισαν ακόμη η Αυστραλία και ο Καναδάς, μικρή έκπληξη το όχι της Κροατίας.
Η αναβάθμιση του διεθνούς καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής από «οντότητα» σε «κράτος μη μέλος» του ΟΗΕ, ανάλογο καθεστώς με αυτό που κατέχει το Βατικανό δίνει φωνή στην Παλαιστινιακή Αρχή η οποία ως σήμερα είχε απλώς καθεστώς παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ.

Πριν την ψηφοφορία
Πριν από την ψηφοφορία τον λόγο έλαβε καταχειροκροτούμενος ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Ολόκληρες οικογενείς μεγάλωσαν με το όνειρο της ελευθερίας και της ειρήνης, τόνισε. Σήμερα η Παλαιστίνη έρχεται ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, «σε μια καθοριστική στιγμή για να προστατεύσει την πιθανότητα και τα θεμέλια της ειρήνης που χρειάζεται η περιοχή». «Ζητάμε από τον ΟΗΕ το πιστοποιητικό γέννησης της Παλαιστίνης», υπογράμμισε.
Η ψήφος υπέρ του αιτήματος είναι η τελευταία ευκαιρία να σωθεί η λύση των δύο κρατών, τόνισε ο Αμπάς.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής καταδίκασε ακόμη την ισραηλινή επιθετικότητα: «Δεν υπήρχε ανάγκη από χιλιάδες επιδρομές για να θυμηθεί ο κόσμος ότι πρέπει να τελειώσει η κατοχή» στα Παλαιστινιακά Εδάφη, τόνισε για να προσθέσει ότι «για αυτό είμαστε εδώ σήμερα», είπε αναφερόμενος εκτενώς και στην πρόσφατη επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας που άφησε περισσότερους από 170 νεκρούς.
«Ο κόσμος να πει τέλος στην κατοχή και τον εποικισμό» στα Παλαιστινικά Εδάφη, ζήτησε σε υψηλούς τόνους παρομοιάζοντας το σημερινό καθεστώς με αυτό του απαρτχάιντ εκτιμώντας δε ότι καθιστά τη λύση των δύο κρατών όλο και πιο δύσκολη αν όχι αδύνατη.
«Θα συνεχίσουμε την λαϊκή, ειρηνική αντίσταση» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας και θα επιδιώξουμε την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και επίλυση του θέματος των προσφύγων, υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας τη θέση της Αρχής αλλά προειδοποίησε ότι «ο χρόνος τελειώνει και το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει...»
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί την ειρήνη και επιτέθηκε προσωπικά κατά του προέδρου Αμπας προσάπτοντας του ότι δεν επιθυμεί την ειρήνη και ότι δεν αποδέχεται τις προτάσεις που γίνονται από την ισραηλινή πλευρά.

Ψηφοφορία για αναβάθμιση του διεθνούς καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής
Σε μία ημερομηνία που δεν επελέγη τυχαία εκ μέρους των Παλαιστινίων, καθώς η 29η Νοεμβρίου είναι η επέτειος της απόφασης του 1947 για το διαμελισμό της Παλαιστίνης και τη δημιουργία δύο κρατών, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ψηφίσει το βράδυ της Πέμπτης επί της αναβάθμισης του διεθνούς καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής αναγνωρίζοντας με ευρεία συναίνεση κράτος της Παλαιστίνης.
Παλαιστινιακές συγκεντρώσεις λαμβάνουν χώρα στη Δυτική Όχθη εν όψει της ομιλίας του Μαχμούντ Αμπάς στη Γενική Συνέλευση στη Νέα Υόρκη και της ψηφοφορίας-ορόσημο που θα ακολουθήσει. Την ίδια στιγμή, έρχονται ισραηλινές προειδοποιήσεις ότι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης δεν αλλάζει τίποτα επί του εδάφους, αντιθέτως απομακρύνει την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος πρόκειται να καταθέσει προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση σχέδιο απόφασης για την αναβάθμιση του διεθνούς καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής από «οντότητα» σε «κράτος μη μέλος» του ΟΗΕ, ανάλογο καθεστώς με αυτό που κατέχει το Βατικανό. Οι Παλαιστίνιοι είχαν έως σήμερα καθεστώς παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ και σήμερα διεκδικούν καθεστώς κράτους με ιδιότητα παρατηρητή.
Η αναβάθμιση του διπλωματικού καθεστώτος ενισχύει τις πιθανότητες ένταξης σε οργανισμούς που διασυνδέονται με τον ΟΗΕ, καθώς και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), όπου και θα μπορούσαν να στραφούν κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. Μία σχετική διαδικασία ένταξης στους προαναφερθέντες οργανισμούς δεν είναι όμως ούτε αυτόματη, ούτε εγγυημένη.
Η έγκριση του ψηφίσματος είναι διασφαλισμένη δεδομένης της απαιτούμενης απλής πλειοψηφίας, με τους Παλαιστινίους να ελπίζουν σε 130 θετικές ψήφους στη Γενική Συνέλευση.
Χιλιάδες Παλαιστίνοι έχουν συγκεντρωθεί στις πόλεις της Δυτικής Όχθης κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες. Μεγάλα πανό έχουν αναρτηθεί που γράφουν: «Ο λαός είναι ενωμένος πίσω από την ηγεσία μας για να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας από τον ΟΗΕ».
Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε Ραμάλα, Βηθλεέμ, Χεβρώνα, Ναμπλούς, Τζενίν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης. Τα σχολεία έκλεισαν και στους δημοσίους υπαλλήλους επετράπη να σχολάσουν νωρίς για να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις.

Χωρίς κοινή γραμμή η ΕΕ - Σταθερό «όχι» από τις ΗΠΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέρχεται διχασμένη στη Γενική Συνέλευση, αν και η επικεφαλής διπλωματίας Κάθριν Άστον σπεύδει να επισημάνει πως η ΕΕ υποστηρίζει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους παρόλο που οι «27» δεν θα ψηφίσουν ομόφωνα σήμερα για τη χορήγηση καθεστώτος κράτους παρατηρητή.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει επανειλημμένως την υποστήριξή της και την επιθυμία της να δει την Παλαιστίνη να γίνεται πλήρες μέλος του ΟΗΕ στο πλαίσιο μιας λύσης στη σύγκρουση. Η ΕΕ είναι έτοιμη να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος την κατάλληλη στιγμή» δήλωσε η Κάθριν Άστον λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία.
Ο Μαχμούντ Αμπάς επιδόθηκε σε εκστρατεία για την εξασφάλιση όσων το δυνατόν περισσότερων ευρωπαϊκών ψήφων, ενώ στο κενό έπεσε ανάλογη αμερικανική εκστρατεία για να μεταπειστεί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και να μην καταθέσει το σχέδιο απόφασης.
Τη στήριξή τους στο παλαιστινιακό αίτημα δίνουν Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία και Ελβετία. Η Γερμανία ακολουθεί τελικά το δρόμο της αποχής, ενώ αρχικώς είχε διαφανεί πως θα ψηφίσει «όχι».
Η Βρετανία έχει δηλώσει διατεθειμένη να ψηφίσει «ναι» υπό τον όρο ότι θα λάβει παλαιστινιακές εγγυήσεις, συνεπώς ως φαίνεται θα ακολουθήσει και αυτή το δρόμο της αποχής. Ίδια στάση αναμένεται επίσης από την Εσθονία και τη Λιθουανία. «Όχι» πρόκειται να ψηφίσει η Τσεχία.
Οι ΗΠΑ θα καταψηφίσουν την απόφαση όπως και ο Καναδάς. Στην άλλη όχθη, υπέρ του «ναι», βρίσκονται Ρωσία, Κίνα και Ινδία.
Για την Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ, μόνο η απευθείας διαπραγμάτευση μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. «Ο δρόμος προς τη λύση των δύο κρατών η οποία θα ικανοποιούσε τις προσδοκίες των Παλαιστινίων περνά από την Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα, όχι από τη Νέα Υόρκη» επανέλαβε η Χίλαρι Κλίντον.
Μία ισχυρή στήριξη από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη την εφαρμογή αντιποίνων από το Ισραήλ (υπήρξε προειδοποίηση για παρακράτηση δασμών που συλλέγει το Ισραήλ εκ μέρους των Παλαιστινίων). Παρά τη σφοδρή αντίθεσή του στην παλαιστινιακή εκστρατεία, το Ισραήλ δεν φαίνεται διατεθειμένο κατά τους αναλυτές να παρουσιαστεί ως διπλωματικά απομονωμένο και έχει ρίξει τους τόνους στις απειλές για αντίποινα.
Παράλληλα, θα είναι επισφαλής μία περαιτέρω υπονόμευση του μετριοπαθούς και υποστηριζόμενου από τη Δύση Μαχμούντ Αμπάς στην παρούσα φάση, ειδικά μετά την πολιτική ώθηση που έλαβε η ριζοσπαστική Χαμάς από τις πρόσφατες επισκέψεις αλληλεγγύης στη Γάζα ανώτατων αξιωματούχων από την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Τυνησία.
Ωστόσο, η ισραηλινή αντίδραση δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση μετρημένη εφόσον οι Παλαιστίνιοι επιχειρήσουν να κινηθούν κατά του Ισραήλ στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο (ICC) με κατηγορίες διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Στο σχέδιο απόφασης η παλαιστινιακή πλευρά «εκφράζει την ελπίδα το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει ευνοϊκά» την υποψηφιότητά της να γίνει πλήρες μέλος στον ΟΗΕ. Η υποψηφιότητα που είχε κατατεθεί το Σεπτέμβριο του 2011 από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς δυναμιτίστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπό την απειλή αμερικανικού βέτο.
Επίσης, καλεί σε μια επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν διακοπεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, προκειμένου ένα παλαιστινιακό κράτος να μπορεί να συνυπάρχει «δίπλα στο Ισραήλ με ειρήνη και ασφάλεια, στη βάση των συνόρων που ίσχυαν πριν από το 1967».

Νετανιάχου: Το ανεξάρτητο κράτος απομακρύνεται
Από την Ιερουσαλήμ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε μερικές ώρες πριν την ψηφοφορία ότι «η απόφαση του ΟΗΕ δεν θα αλλάξει τίποτε επί του πεδίου. Δεν θα προωθήσει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Αντίθετα θα την απομακρύνει».
Ο Νετανιάχου επαναλαμβάνοντας τους όρους που θέτει το Ισραήλ είπε: «Τείνουμε το χέρι μας στην ειρήνη, αλλά δεν θα υπάρξει πραγματικό παλαιστινιακό κράτος χωρίς μια αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ ως κράτους του εβραϊκού λαού, χωρίς μια κήρυξη του τέλους της σύγκρουσης, χωρίς πραγματικές διευθετήσεις για την ασφάλεια που να επιτρέπουν την προστασία του Ισραήλ και των κατοίκων του».
«Δεν υπάρχει τίποτε από όλα αυτά στην απόφαση που προτείνεται στη Γενική Συνέλευση. Ο μόνος τρόπος επίτευξης της ειρήνης είναι μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς μια μονομερή διακήρυξη του ΟΗΕ που δεν λαμβάνει καθόλου υπ' όψιν τις αξιώσεις του Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας».
«Η ειρήνη θα επιτευχθεί παρά μόνο μέσω συμφωνιών αποδεκτών στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα και όχι με μια απόφαση του ΟΗΕ» είπε προσθέτοντας ότι «ελάχιστα ενδιαφέρει ο αριθμός όσων θα ψηφίσουν σε βάρος μας, καμιά δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να με πείσει να κάνω παραχωρήσεις ως προς την ασφάλεια του Ισραήλ».
*Η σημερινή ημερομηνία δεν επελέγη τυχαία: είναι η επέτειος της υιοθέτησης από τον ΟΗΕ το 1947 του σχεδίου διαμελισμού της Παλαιστίνης ώστε να δημιουργηθούν δύο κράτη: ένα αραβικό και ένα εβραϊκό. Ήταν η περίοδος της μαζικής μετανάστευσης εβραίων που υπέστησαν τις διώξεις των ναζί και οι οποίοι έσπευδαν στην υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη για να ενισχύσουν τους εγκατεστημένους ήδη εκεί πρωτοπόρους του σιωνιστικού κινήματος.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου