Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου, 2013
Τo έτος 2012 ήταν το θερμότερο στην Ιστορία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ κατά έναν ολόκληρο βαθμό Φαρενάιτ, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του «National Climatic Data Center» της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναφέρουν ότι η μέση θερμοκρασία της χρονιάς που πέρασε στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 55,3 βαθμοί Φαρενάιτ. Πρόκειται για 3,2 βαθμούς Φαρενάιτ υψηλότερα από τη μέση θερμοκρασία που επικράτησε στον 20ό αιώνα και 1 βαθμό υψηλότερα από το 1998, που ήταν η προηγούμενη πλέον θερμή χρονιά.Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η κατάρριψη του προηγούμενο ρεκόρ κατά έναν ολόκληρο βαθμό της κλίμακας Φαρενάιτ είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Συνήθως τα ρεκόρ καταρρίπτονται κατά το ένα δέκατο του βαθμού περίπου.
«Ηταν κάτι που δεν το περιμένανε», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέκε Αρντ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του «National Climatic Data Center» στο Ασβιλ της Βόρειας Καρολίνας.
Τα στοιχεία για τη θερμοκρασία ολόκληρου του πλανήτη που αφορούν το 2012 αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, τα στοιχεία από τους έντεκα πρώτους μήνες του 2012 καταδεικνύουν ότι ολόκληρος ο πλανήτης μάλλον είχε πέρυσι την όγδοη κατά σειρά χρονιά στην οποία η θερμοκρασία του σημείωσε άνοδο.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί τμήμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Οι θερμοκρασίες και τα συμβάντα που καταγράφηκαν δεν θα λάμβαναν χώρα αν δεν υπήρχαν γενικότερες αλλαγές στο κλίμα» λέει, μεταξύ άλλων, ο Κέβιν Τρένμπερθ, ο οποίος είναι επικεφαλής του τομέα ανάλυσης του κλίματος στο National Center for Atmospheric Research στο Μπούλντερ του Κολοράντο.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι στη μέτρηση δεν περιλαμβάνονται η Αλάσκα και η Χαβάη.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η χρονιά στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε με έναν ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα, με σχετικά λίγο χιόνι σε όλη την επικράτεια. Στη συνέχεια ο Μάρτιος ήταν εξίσου ζεστός με αποτέλεσμα τα δένδρα να αρχίσουν να ανθίζουν και οι πισίνες να ανοίξουν τις πύλες τους πρόωρα προκειμένου να δεχθούν τους κολυμβητές. Το αποκορύφωμα ήταν η ξηρασία που ακολούθησε, κυρίως τον Ιούλιο, ο οποίος ήταν ο πιο ζεστός στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Από την περίοδο της ξηρασίας επηρεάστηκε περίπου το 60% της αμερικανικής επικράτειας. Μεγάλο πλήγμα εξαιτίας αυτού του γεγονότος υπέστη η αγροτική παραγωγή, κυρίως του καλαμποκιού και της σόγιας. Πολλοί μάλιστα συνέκριναν την ξηρασία του καλοκαιριού με αυτή που είχε σημειωθεί τη δεκαετία του 1950, και συγκεκριμένα το 1956.
[7:46:33 μμ] Chrysoula: Οπως προαναφέρθηκε, στις 48 πολιτείες της αμερικανικής ενδοχώρας (δηλαδή εκτός από την Αλάσκα και τη Χαβάη), οι θερμοκρασίες του 2012 ήταν υψηλότερες από το μέσο όρο. Για 19 από αυτές, το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί.
Εξάλλου, το 2012 έρχεται δεύτερο στον κατάλογο των ετών με τα περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Κατεγράφησαν 11 φυσικές καταστροφές με ζημιές ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των τυφώνων «Σάντι» και «Ισαάκ».
«Η ζέστη ήταν αξιοσημείωτη», δήλωσε στη «New York Times» ο Τζέικ Κράουτς από το Εθνικό Κέντρο Κλιματικών Δεδομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NOAA). «Ηταν παρατεταμένη. Το γεγονός ότι κατέρριψε το ρεκόρ κατά 1 βαθμό (Φαρενάιτ) είναι πολύ μεγάλη υπόθεση».
Οι ερευνητές της υπηρεσίας αποδίδουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες εν μέρει στη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος. Οπως επισημαίνουν ωστόσο, τα δεδομένα τους αποτελούν ακόμη μία ένδειξη ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες -με βασικότερη την καύση ορυκτών καυσίμων- συμβάλλουν στις αλλαγές αυτές.
«Διαφαίνεται μια εικόνα ενός κόσμου με πιο ακραία ζέστη», δήλωσε στην «USA Today» ο Αντριου Ντέσλερ από το Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας. «Δεν θα είναι κάθε χρόνος ζεστός, αλλά όταν έχουμε καύσωνες, η ζέστη θα είναι πιο ακραία. Ο κόσμος θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για ένα τέτοιο μέλλον».
Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος του Ιουλίου του 2012, περίπου το 55% του εδάφους των Ηνωμένων Πολιτειών (κυρίως οι μεσοδυτικές πολιτείες) επλήγησαν από ξηρασία, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνεται από τον δείκτη Palmer που ορίζει την ξηρασία με κριτήρια που βασίζονται στον συνδυασμό της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων.
Σύμφωνα με τα κριτήρια αυτά, η φετινή ξηρασία ήταν η χειρότερη από το 1956, οπότε αυτές οι μετεωρολογικές συνθήκες αφορούσαν το 58% του εδάφους.
Ο Ιούνιος του 2012 ήταν «ο 14ος θερμότερος μήνας και ο 10ος ξηρότερος» που έχει καταγραφεί.
Οι καλλιεργήσιμες περιοχές αποξηράθηκαν και επλήγη η σοδειά σε σημείο άνευ προηγουμένου εδώ και 18 χρόνια, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.
Το αποτέλεσμα μάλιστα αυτών των καιρικών συνθηκών ήταν να σημειώσουν κατά την περίοδο του καλοκαιριού νέο άνοδο, της τάξης του 6%, οι τιμές των βασικών διατροφικών ειδών στις διεθνείς αγορές τροφίμων, όπως είχε ανακοινώσει ο Οργανισμός Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων των Ηνωμένων Εθνών. Τους προηγούμενους τρεις μήνες οι τιμές των δημητριακών, του ρυζιού, του καλαμποκιού και της ζάχαρης είχαν σημειώσει ελαφρά πτώση. Η ξηρασία, εξάλλου, έβαλε φωτιά στις προθεσμιακές συμφωνίες μελλοντικών εσοδειών, οι οποίες είχαν καταγράψει άνοδο 23% στο χρηματιστήριο τροφίμων του Σικάγο.
Ο Οργανισμός είχε αποδώσει τη «φωτιά» των τιμών στις απροσδόκητα δυσμενείς κλιματικές συνθήκες όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες βασικές χώρες παραγωγής τροφίμων, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ινδία.
Πηγές: Ε.Κ., Associated Press, New York Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου