Κυριακή, 13, Ιανουαρίου, 2013
Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημων Ελλήνων Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος προέβη σε λεπτομερή απολογισμό στο διάστημα από 2007-2012.
Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, συντονιστής του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2007 μέχρι τον Δεκέμβριο 2012, με μακροσκελή και λεπτομερή έκθεσή του - απολογισμό ενημερώνει τα μέλη του ΣΑΕ και κάθε ενδιαφερόμενο για τις δραστηριότητές του, τα υπάρχοντα προβλήματα και το νέο σχέδιο νόμου για την περαιτέρω λειτουργία του. Ολόκληρο το κείμενο του απολογισμού του κ. Σπυρόπουλου έχει ως εξής:
«Θέμα: Σ.Α.Ε.: Απολογισμός θητείας 2007-2012/ Νέο Σχέδιο Νόμου για τη λειτουργία του θεσμού
Προς Μέλη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και κάθε ενδιαφερόμενο ομογενή:
Εύχομαι το 2013 να είναι μία καλύτερη χρονιά για όλους και καταστεί αφετηρία θετικών εξελίξεων για τη γενέτειρα, αλλά και για τον θεσμό του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, τον οποίο υπηρέτησα από τη θέση του Συντονιστή Σ.Α.Ε., Περιφέρειας Η.Π.Α., από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2012.
Ομολογουμένως, η θητεία αυτή υπήρξε δύσκολη, αλλά και καθοριστική για τη μελλοντική πορεία του θεσμού, καθώς συνέπεσε με την εκδήλωση και στη συνέχεια την κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η αρμόδια πολιτική ηγεσία άλλαξε τρεις φορές, ενώ υπήρξαν διαστήματα κενού: Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή 2007 - Υφυπουργός Θ. Κασσίμης, Κυβέρνηση Γεωργίου Α. Παπανδρέου 2009 - Υφυπουργός Σπύρος Κουβέλης, Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου 2011 - Υφυπουργός Δημήτρης Δόλλης, Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμένου 2012, Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά 2012 - Υφυπουργός Κ. Τσιάρας.
Από το 2010 το Σ.Α.Ε. είναι ουσιαστικά ανενεργό, όχι μόνον για οικονομικούς λόγους, αλλά και λόγω της αλλεπάλληλης αναβολής της σύγκλησης των προβλεπόμενων από το Νόμο Περιφερειακών και Τακτικών Συνελεύσεων. Στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι η οικονομική ανεξαρτητοποίηση του Σ.Α.Ε. υπήρξε αίτημά μου από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν με την ιδιότητα του προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου συμμετείχα στις συζητήσεις με την τότε πολιτική ηγεσία για τη δημιουργία του Σ.Α.Ε..
Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο του 2010, όταν διαφάνηκε η κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης, κατέθεσα πρόταση να μην λαμβάνει το Σ.Α.Ε. χρηματοδότηση από την ελληνική κυβέρνηση για τα λειτουργικά του έξοδα. Το έπραξα για δύο λόγους: αφενός δεν είχε λογική ο εύρωστος οικονομικά Ελληνισμός της Αμερικής να στερεί, σε εποχή οικονομικής κρίσης, πόρους από την Ελλάδα και αφετέρου το Σ.Α.Ε., υπό τον υφιστάμενο Ν.3480, δεν εξυπηρετούσε πλέον ουσιαστικές ανάγκες της Ομογένειας.
Το έργο και οι δραστηριότητες της Περιφέρειας Σ.Α.Ε. Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και συνολικά του Σ.Α.Ε., κατά την πρώτη διετία 2007-2008 είναι διαθέσιμες στις αντίστοιχες ετήσιες εκθέσεις του Σ.Α.Ε. Στην ιστοσελίδα: www.sae.gr.
Η κύρια ενασχόληση και επιδίωξή μας σε αυτή τη θητεία, ως παγκόσμιο Προεδρείο, υπήρξε η διεκδίκηση της αλλαγής του υφιστάμενου Ν.3480/2006 ‘Οργάνωση, λειτουργία και αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) και άλλες διατάξεις’. Από το 2007 καταθέσαμε σχετικές προτάσεις σε όλες τις ηγεσίες του αρμόδιου υπουργείου.
Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες, αναβολές και με μεγάλη καθυστέρηση, λόγω των οικονομικο-πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, στην 8η συνεδρίαση του Προεδρείου του Σ.Α.Ε. στην Αθήνα, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2011, καταθέσαμε επιτακτικά προς τη Γ.Γ.Α.Ε. και τον τότε Υφυπουργό των Εξωτερικών, κ. Δ. Δόλλη το αίτημα της αλλαγής του Ν.3480. Απαιτήσαμε -μεταξύ άλλων- να συσταθεί σχετική Επιτροπή, η οποία να στηριχθεί στις εισηγήσεις μας και το αποτέλεσμα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ο κ. Δόλλης αποδέχθηκε τα αιτήματά μας, στη συνέχεια όμως άλλαξε η κυβέρνηση και η αρμόδια πολιτική αρχή έμεινε ακέφαλη.
Τον Ιούλιο του 2012 τα καθήκοντα του Υφυπουργού των Εξωτερικών ανέλαβε ο κ. Κ. Τσιάρας, ο οποίος δέχθηκε τα αιτήματά μας και προέβη στη δημιουργία Επιτροπής για την επεξεργασία του νέου Σχεδίου Νόμου για την αλλαγή του υφιστάμενου Ν.3480/2006 ‘Οργάνωση, λειτουργία και αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) και άλλες διατάξεις’.
Μέλη της Επιτροπής ήταν η Κυριακή Παρασκευοπούλου, Πάρεδρος του Ν.Σ.Κ, ως Πρόεδρος, ο Χρήστος Δημητρίου, ΕΜΠΣ Β’, Διπλωματικό Γραφείο ΥΦΥΠ.ΕΞ., η Ευανθία Παπαδάτου , Προϊσταμένη Δ/νσης ΓΓΑΕ, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, βαθμός Β’, η Σοφία Ηρακλείδου , Προϊσταμένη Δ/νσης ΓΓΑΕ, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού , βαθμός Β’, ο Νομικός Σύμβουλος του Σ.Α.Ε., Θεόδωρος Κουτσούμπας, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Δ.Ν. Εκ μέρους του Σ.Α.Ε. Στην εν λόγω Επιτροπή συμμετείχα και εγώ, ως τακτικό μέλος, μαζί με τη Γραμματέα Σ.Α.Ε. κ. Ολγα Σαραντοπούλου, ως εκπρόσωποι του Προεδρείου του Σ.Α.Ε.
Το αποτέλεσμα της εργασίας της Επιτροπής συνιστούσε πρόταση στον αρμόδιο πολιτικό προϊστάμενο κ. Τσιάρα, ο οποίος αφού τη συνεκτίμησε και προέβη σε μικρές αλλαγές, δημοσιοποίησε για δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ: http://www.opengov.gr/home/.
Ηδη, από τον Οκτώβριο του 2011 είχα αναλάβει να συγκεράσω, εκ μέρους του Προεδρείου του Σ.Α.Ε., τις προτάσεις των Περιφερειών για την αλλαγή του Νόμου 3480. Οι προτάσεις αυτές εμπλουτίστηκαν με ιδέες για αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων ομογενών στις διαδικασίες του Σ.Α.Ε. και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί μία πολύτιμη, από κάθε άποψη, βάση δεδομένων για την Ομογένεια.
Το σχετικό Σχέδιο Νόμου επισυνάπτεται στην παρούσα αλληλογραφία μας, ζητώντας σας να το μελετήσετε και να προβείτε σε σχετικές παρατηρήσεις, τις οποίες μπορείτε να καταθέσετε γραπτώς στην ιστοσελίδα: http://www.opengov.gr/home/. Παρατηρήσεις και προτάσεις επί του Νόμου μπορεί να καταθέσει κάθε ενδιαφερόμενος ομογενής, ανεξαρτήτως εάν υπήρξε μέλος του Σ.Α.Ε. ή άλλου ομογενειακού οργανισμού.
Κύρια σημεία του νέου Σχεδίου Νόμου
• Οικονομική ανεξαρτησία και αυτοδυναμία: οι οικονομικοί του πόροι θα προέρχονται από τακτικές και έκτακτες συνδρομές των μελών του, χορηγίες, εισφορές, δωρεές, επιχορηγήσεις κ.λπ.
• Πολιτική ανεξαρτησία, ως απόρροια της οικονομικής αυτοδυναμίας του. Ο ρόλος της αρμόδιας Ελληνικής ηγεσίας είναι κυρίως συντονιστικός, και όχι παρεμβατικός, όπως στο παρελθόν.
• Παρέχει τη δυνατότητα για εκπροσώπηση όλων των ενδιαφερομένων ομογενών, ως φυσικά πρόσωπα, αλλά και οι πάσης φύσεως συλλογικής μορφής φορείς του απανταχού Ελληνισμού. Η συμπερίληψη, για πρώτη φορά, φυσικών προσώπων ικανοποιεί και ανταποκρίνεται στην πρόβλεψη του Ελληνικού Συντάγματος στο άρθρο 108 παρ. 2, που ορίζει ότι το Σ.Α.Ε. ‘...έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού’.
• Η υποχρεωτική κατάθεση καταλόγου μελών φυσικών προσώπων από τους συλλογικής μορφής φορείς, καθώς και η εγγραφή φυσικών προσώπων σε συνδυασμό με τις δυνατότητες της τεχνολογίας, παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας βάσης δεδομένων του απανταχού Ελληνισμού. Επιπλέον, η κατάθεση καταλόγου των μελών φυσικών προσώπων των φορέων εισαγάγει διαφάνεια και θα καταδεικνύει τις πραγματικές δυνάμεις τους.
• Διασφαλίζεται η δημοκρατικότητα του θεσμού: ‘Δικαίωμα του εκλέγειν έχουν τα ενήλικα, κατά τη νομοθεσία της οικείας χώρας, φυσικά πρόσωπα και Δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους, εκτός και εάν άλλως ορίζεται στη νομοθεσία της χώρας’, ανεξαρτήτως εάν υπήρξαν ηγετικά στελέχη ή μέλη συλλογικής μορφής ομογενειακών φορέων. Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι ομογενείς να ψηφίσουν με φυσική παρουσία, όπως και ηλεκτρονικά.
• Ενδυναμώνει, ουσιαστικά, τους Ελληνες του Εξωτερικού, καθώς πλέον είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι για την αυτοοργάνωσή τους.
• Προβλέπεται η σύσταση Εξελεγκτικής Επιτροπής, που θα ελέγχει τα οικονομικά του Σ.Α.Ε. Η Επιτροπή αυτή θα αναρτά στο διαδίκτυο, στην αρχή κάθε έτους, τα έσοδα και τα έξοδα των οργάνων του Σ.Α.Ε.
• Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα διαγραφής μέλους σε περίπτωση που η δραστηριότητά του αντιστρατεύεται τους σκοπούς του Σ.Α.Ε.
• Το σύνολο των μελών του Σ.Α.Ε. εκλέγει, ανά τετραετία, στη Θεσσαλονίκη το 11μελές Προεδρείο του Σ.Α.Ε. και στην ίδια πόλη και σε περιφερειακό επίπεδο, τα 7μελή Προεδρεία των Περιφερειακών Σ.Α.Ε. Η πρόβλεψη αυτή στηρίζει τη Θεσσαλονίκη, ως πρωτεύουσα των απανταχού Ελλήνων, και αποβλέπει στην τόνωση της οικονομίας της χώρας μας.
Το νέο Σχέδιο Νόμου είναι προοδευτικό και ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα της Ελλάδας και της Ομογένειας. Ικανοποιεί, δε, τα πάγια αιτήματα της Ομογένειας, όπως έχουν διατυπωθεί, γραπτώς ή προφορικώς, ως απαντήσεις σε ερωτηματολόγια που αποστείλαμε το 2011, σε δημόσιες ανακοινώσεις μας ή στην Περιφερειακή Συνεδρίαση της Περιφέρειας Σ.Α.Ε. Ηνωμένων Πολιτειών στο Σικάγο (2008).
Ευρύτερα, απηχεί τη βούληση των απανταχού ομογενών: οικονομική αυτοδυναμία, πολιτική ανεξαρτησία και δημοκρατική εκπροσώπηση, χωρίς ωστόσο να αποδυναμώνεται ο ρόλος της οργανωμένης Ομογένειας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κ. Τσιάρας, αναμένεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να ολοκληρωθεί η διαβούλευση, ενώ στο τέλος Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί και η νομοθετική διαδικασία, που αφορά το νέο Νόμο του θεσμού. Ενδεχομένως, στο τέλος Ιουνίου να λάβουν χώρα, ταυτοχρόνως στη Θεσσαλονίκη, η Τακτική και οι Περιφερειακές Συνελεύσεις. Για τη διεξαγωγή τους θα συγκροτηθεί σχετική Επιτροπή.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Η θητεία του παρόντος Προεδρείου, όπως προείπα, ήταν μακρά και δύσκολη, λόγω συγκυριών. Ωστόσο, πέτυχε να επιβάλει το αίτημα για ουσιαστική αλλαγή του Ν.3480 και συνέβαλε στη σύνταξη ενός προοδευτικού Νόμου.
Η ψήφιση του εν λόγω Νόμου, καθώς και η μελλοντική πορεία του θεσμού, είναι πλέον υπόθεση όλων μας. Ολοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι για το μέλλον που συνδιαμορφώνουμε.
Στη δύσκολη αυτή και ευμετάβολη συγκυρία, ο Ελληνισμός του Εξωτερικού οφείλει, όπως έπραξε στην πορεία της ιστορίας του, να συμπράξει με όλες του τις δυνάμεις στο υπό διαμόρφωση νέο παγκόσμιο πολιτισμικό ρεύμα. Είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε, να επαναπροσεγγίσουμε και να αναδείξουμε τις αναλλοίωτες και διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού.
Προσωπικά, ευχαριστώ τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, τους επικεφαλής των δικτύων Παιδείας, Γυναικών, όλα τα μέλη της Νεολαίας και όλα τα μέλη της Περιφέρειας Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. για τη συνεργασία τους και τον ενθουσιασμό τους στα πρώτα τρία χρόνια της θητείας μας.
Οι Αρχαίοι Ελληνες έλεγαν ‘Ουδέν κακόν αμιγές καλού’. Και σ’ αυτή την περίπτωση αρμόζει, καθώς το Σ.Α.Ε. από την ίδρυσή του ως σήμερα δυσλειτουργούσε. Με αισιοδοξία, λοιπόν, ελάτε να οικοδομήσουμε κάτι νέο!
Προσβλέποντας σε συνέχιση της επικοινωνίας μας και συνέργεια σε κοινούς στόχους και οράματα για τον παγκόσμιο Ελληνισμό».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημων Ελλήνων Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος προέβη σε λεπτομερή απολογισμό στο διάστημα από 2007-2012.
«Θέμα: Σ.Α.Ε.: Απολογισμός θητείας 2007-2012/ Νέο Σχέδιο Νόμου για τη λειτουργία του θεσμού
Προς Μέλη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και κάθε ενδιαφερόμενο ομογενή:
Εύχομαι το 2013 να είναι μία καλύτερη χρονιά για όλους και καταστεί αφετηρία θετικών εξελίξεων για τη γενέτειρα, αλλά και για τον θεσμό του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, τον οποίο υπηρέτησα από τη θέση του Συντονιστή Σ.Α.Ε., Περιφέρειας Η.Π.Α., από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2012.
Ομολογουμένως, η θητεία αυτή υπήρξε δύσκολη, αλλά και καθοριστική για τη μελλοντική πορεία του θεσμού, καθώς συνέπεσε με την εκδήλωση και στη συνέχεια την κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η αρμόδια πολιτική ηγεσία άλλαξε τρεις φορές, ενώ υπήρξαν διαστήματα κενού: Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή 2007 - Υφυπουργός Θ. Κασσίμης, Κυβέρνηση Γεωργίου Α. Παπανδρέου 2009 - Υφυπουργός Σπύρος Κουβέλης, Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου 2011 - Υφυπουργός Δημήτρης Δόλλης, Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμένου 2012, Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά 2012 - Υφυπουργός Κ. Τσιάρας.
Από το 2010 το Σ.Α.Ε. είναι ουσιαστικά ανενεργό, όχι μόνον για οικονομικούς λόγους, αλλά και λόγω της αλλεπάλληλης αναβολής της σύγκλησης των προβλεπόμενων από το Νόμο Περιφερειακών και Τακτικών Συνελεύσεων. Στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι η οικονομική ανεξαρτητοποίηση του Σ.Α.Ε. υπήρξε αίτημά μου από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν με την ιδιότητα του προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου συμμετείχα στις συζητήσεις με την τότε πολιτική ηγεσία για τη δημιουργία του Σ.Α.Ε..
Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο του 2010, όταν διαφάνηκε η κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης, κατέθεσα πρόταση να μην λαμβάνει το Σ.Α.Ε. χρηματοδότηση από την ελληνική κυβέρνηση για τα λειτουργικά του έξοδα. Το έπραξα για δύο λόγους: αφενός δεν είχε λογική ο εύρωστος οικονομικά Ελληνισμός της Αμερικής να στερεί, σε εποχή οικονομικής κρίσης, πόρους από την Ελλάδα και αφετέρου το Σ.Α.Ε., υπό τον υφιστάμενο Ν.3480, δεν εξυπηρετούσε πλέον ουσιαστικές ανάγκες της Ομογένειας.
Το έργο και οι δραστηριότητες της Περιφέρειας Σ.Α.Ε. Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και συνολικά του Σ.Α.Ε., κατά την πρώτη διετία 2007-2008 είναι διαθέσιμες στις αντίστοιχες ετήσιες εκθέσεις του Σ.Α.Ε. Στην ιστοσελίδα: www.sae.gr.
Η κύρια ενασχόληση και επιδίωξή μας σε αυτή τη θητεία, ως παγκόσμιο Προεδρείο, υπήρξε η διεκδίκηση της αλλαγής του υφιστάμενου Ν.3480/2006 ‘Οργάνωση, λειτουργία και αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) και άλλες διατάξεις’. Από το 2007 καταθέσαμε σχετικές προτάσεις σε όλες τις ηγεσίες του αρμόδιου υπουργείου.
Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες, αναβολές και με μεγάλη καθυστέρηση, λόγω των οικονομικο-πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, στην 8η συνεδρίαση του Προεδρείου του Σ.Α.Ε. στην Αθήνα, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2011, καταθέσαμε επιτακτικά προς τη Γ.Γ.Α.Ε. και τον τότε Υφυπουργό των Εξωτερικών, κ. Δ. Δόλλη το αίτημα της αλλαγής του Ν.3480. Απαιτήσαμε -μεταξύ άλλων- να συσταθεί σχετική Επιτροπή, η οποία να στηριχθεί στις εισηγήσεις μας και το αποτέλεσμα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ο κ. Δόλλης αποδέχθηκε τα αιτήματά μας, στη συνέχεια όμως άλλαξε η κυβέρνηση και η αρμόδια πολιτική αρχή έμεινε ακέφαλη.
Τον Ιούλιο του 2012 τα καθήκοντα του Υφυπουργού των Εξωτερικών ανέλαβε ο κ. Κ. Τσιάρας, ο οποίος δέχθηκε τα αιτήματά μας και προέβη στη δημιουργία Επιτροπής για την επεξεργασία του νέου Σχεδίου Νόμου για την αλλαγή του υφιστάμενου Ν.3480/2006 ‘Οργάνωση, λειτουργία και αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) και άλλες διατάξεις’.
Μέλη της Επιτροπής ήταν η Κυριακή Παρασκευοπούλου, Πάρεδρος του Ν.Σ.Κ, ως Πρόεδρος, ο Χρήστος Δημητρίου, ΕΜΠΣ Β’, Διπλωματικό Γραφείο ΥΦΥΠ.ΕΞ., η Ευανθία Παπαδάτου , Προϊσταμένη Δ/νσης ΓΓΑΕ, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, βαθμός Β’, η Σοφία Ηρακλείδου , Προϊσταμένη Δ/νσης ΓΓΑΕ, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού , βαθμός Β’, ο Νομικός Σύμβουλος του Σ.Α.Ε., Θεόδωρος Κουτσούμπας, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Δ.Ν. Εκ μέρους του Σ.Α.Ε. Στην εν λόγω Επιτροπή συμμετείχα και εγώ, ως τακτικό μέλος, μαζί με τη Γραμματέα Σ.Α.Ε. κ. Ολγα Σαραντοπούλου, ως εκπρόσωποι του Προεδρείου του Σ.Α.Ε.
Το αποτέλεσμα της εργασίας της Επιτροπής συνιστούσε πρόταση στον αρμόδιο πολιτικό προϊστάμενο κ. Τσιάρα, ο οποίος αφού τη συνεκτίμησε και προέβη σε μικρές αλλαγές, δημοσιοποίησε για δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ: http://www.opengov.gr/home/.
Ηδη, από τον Οκτώβριο του 2011 είχα αναλάβει να συγκεράσω, εκ μέρους του Προεδρείου του Σ.Α.Ε., τις προτάσεις των Περιφερειών για την αλλαγή του Νόμου 3480. Οι προτάσεις αυτές εμπλουτίστηκαν με ιδέες για αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων ομογενών στις διαδικασίες του Σ.Α.Ε. και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί μία πολύτιμη, από κάθε άποψη, βάση δεδομένων για την Ομογένεια.
Το σχετικό Σχέδιο Νόμου επισυνάπτεται στην παρούσα αλληλογραφία μας, ζητώντας σας να το μελετήσετε και να προβείτε σε σχετικές παρατηρήσεις, τις οποίες μπορείτε να καταθέσετε γραπτώς στην ιστοσελίδα: http://www.opengov.gr/home/. Παρατηρήσεις και προτάσεις επί του Νόμου μπορεί να καταθέσει κάθε ενδιαφερόμενος ομογενής, ανεξαρτήτως εάν υπήρξε μέλος του Σ.Α.Ε. ή άλλου ομογενειακού οργανισμού.
Κύρια σημεία του νέου Σχεδίου Νόμου
• Οικονομική ανεξαρτησία και αυτοδυναμία: οι οικονομικοί του πόροι θα προέρχονται από τακτικές και έκτακτες συνδρομές των μελών του, χορηγίες, εισφορές, δωρεές, επιχορηγήσεις κ.λπ.
• Πολιτική ανεξαρτησία, ως απόρροια της οικονομικής αυτοδυναμίας του. Ο ρόλος της αρμόδιας Ελληνικής ηγεσίας είναι κυρίως συντονιστικός, και όχι παρεμβατικός, όπως στο παρελθόν.
• Παρέχει τη δυνατότητα για εκπροσώπηση όλων των ενδιαφερομένων ομογενών, ως φυσικά πρόσωπα, αλλά και οι πάσης φύσεως συλλογικής μορφής φορείς του απανταχού Ελληνισμού. Η συμπερίληψη, για πρώτη φορά, φυσικών προσώπων ικανοποιεί και ανταποκρίνεται στην πρόβλεψη του Ελληνικού Συντάγματος στο άρθρο 108 παρ. 2, που ορίζει ότι το Σ.Α.Ε. ‘...έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού’.
• Η υποχρεωτική κατάθεση καταλόγου μελών φυσικών προσώπων από τους συλλογικής μορφής φορείς, καθώς και η εγγραφή φυσικών προσώπων σε συνδυασμό με τις δυνατότητες της τεχνολογίας, παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας βάσης δεδομένων του απανταχού Ελληνισμού. Επιπλέον, η κατάθεση καταλόγου των μελών φυσικών προσώπων των φορέων εισαγάγει διαφάνεια και θα καταδεικνύει τις πραγματικές δυνάμεις τους.
• Διασφαλίζεται η δημοκρατικότητα του θεσμού: ‘Δικαίωμα του εκλέγειν έχουν τα ενήλικα, κατά τη νομοθεσία της οικείας χώρας, φυσικά πρόσωπα και Δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους, εκτός και εάν άλλως ορίζεται στη νομοθεσία της χώρας’, ανεξαρτήτως εάν υπήρξαν ηγετικά στελέχη ή μέλη συλλογικής μορφής ομογενειακών φορέων. Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι ομογενείς να ψηφίσουν με φυσική παρουσία, όπως και ηλεκτρονικά.
• Ενδυναμώνει, ουσιαστικά, τους Ελληνες του Εξωτερικού, καθώς πλέον είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι για την αυτοοργάνωσή τους.
• Προβλέπεται η σύσταση Εξελεγκτικής Επιτροπής, που θα ελέγχει τα οικονομικά του Σ.Α.Ε. Η Επιτροπή αυτή θα αναρτά στο διαδίκτυο, στην αρχή κάθε έτους, τα έσοδα και τα έξοδα των οργάνων του Σ.Α.Ε.
• Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα διαγραφής μέλους σε περίπτωση που η δραστηριότητά του αντιστρατεύεται τους σκοπούς του Σ.Α.Ε.
• Το σύνολο των μελών του Σ.Α.Ε. εκλέγει, ανά τετραετία, στη Θεσσαλονίκη το 11μελές Προεδρείο του Σ.Α.Ε. και στην ίδια πόλη και σε περιφερειακό επίπεδο, τα 7μελή Προεδρεία των Περιφερειακών Σ.Α.Ε. Η πρόβλεψη αυτή στηρίζει τη Θεσσαλονίκη, ως πρωτεύουσα των απανταχού Ελλήνων, και αποβλέπει στην τόνωση της οικονομίας της χώρας μας.
Το νέο Σχέδιο Νόμου είναι προοδευτικό και ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα της Ελλάδας και της Ομογένειας. Ικανοποιεί, δε, τα πάγια αιτήματα της Ομογένειας, όπως έχουν διατυπωθεί, γραπτώς ή προφορικώς, ως απαντήσεις σε ερωτηματολόγια που αποστείλαμε το 2011, σε δημόσιες ανακοινώσεις μας ή στην Περιφερειακή Συνεδρίαση της Περιφέρειας Σ.Α.Ε. Ηνωμένων Πολιτειών στο Σικάγο (2008).
Ευρύτερα, απηχεί τη βούληση των απανταχού ομογενών: οικονομική αυτοδυναμία, πολιτική ανεξαρτησία και δημοκρατική εκπροσώπηση, χωρίς ωστόσο να αποδυναμώνεται ο ρόλος της οργανωμένης Ομογένειας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κ. Τσιάρας, αναμένεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να ολοκληρωθεί η διαβούλευση, ενώ στο τέλος Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί και η νομοθετική διαδικασία, που αφορά το νέο Νόμο του θεσμού. Ενδεχομένως, στο τέλος Ιουνίου να λάβουν χώρα, ταυτοχρόνως στη Θεσσαλονίκη, η Τακτική και οι Περιφερειακές Συνελεύσεις. Για τη διεξαγωγή τους θα συγκροτηθεί σχετική Επιτροπή.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Η θητεία του παρόντος Προεδρείου, όπως προείπα, ήταν μακρά και δύσκολη, λόγω συγκυριών. Ωστόσο, πέτυχε να επιβάλει το αίτημα για ουσιαστική αλλαγή του Ν.3480 και συνέβαλε στη σύνταξη ενός προοδευτικού Νόμου.
Η ψήφιση του εν λόγω Νόμου, καθώς και η μελλοντική πορεία του θεσμού, είναι πλέον υπόθεση όλων μας. Ολοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι για το μέλλον που συνδιαμορφώνουμε.
Στη δύσκολη αυτή και ευμετάβολη συγκυρία, ο Ελληνισμός του Εξωτερικού οφείλει, όπως έπραξε στην πορεία της ιστορίας του, να συμπράξει με όλες του τις δυνάμεις στο υπό διαμόρφωση νέο παγκόσμιο πολιτισμικό ρεύμα. Είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε, να επαναπροσεγγίσουμε και να αναδείξουμε τις αναλλοίωτες και διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού.
Προσωπικά, ευχαριστώ τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, τους επικεφαλής των δικτύων Παιδείας, Γυναικών, όλα τα μέλη της Νεολαίας και όλα τα μέλη της Περιφέρειας Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. για τη συνεργασία τους και τον ενθουσιασμό τους στα πρώτα τρία χρόνια της θητείας μας.
Οι Αρχαίοι Ελληνες έλεγαν ‘Ουδέν κακόν αμιγές καλού’. Και σ’ αυτή την περίπτωση αρμόζει, καθώς το Σ.Α.Ε. από την ίδρυσή του ως σήμερα δυσλειτουργούσε. Με αισιοδοξία, λοιπόν, ελάτε να οικοδομήσουμε κάτι νέο!
Προσβλέποντας σε συνέχιση της επικοινωνίας μας και συνέργεια σε κοινούς στόχους και οράματα για τον παγκόσμιο Ελληνισμό».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου