Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Απεβίωσε ο Δημήτρης Καστανάς, ιδρυτής του Ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού της Νέας Υόρκης

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου, 2013

Από το ΑΡΧΕΙΟ του «Ε.Κ.»
Ο ιδρυτής και συνάμα ο πρώτος διευθυντής του NGTV Δημήτρης Καστανάς στο στούντιο του καναλιού πριν την πώλησή του.
Του Δημήτρη Τσάκα 

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 70 ετών ο ιδρυτής του εθνικού ελληνικού καναλιού NGTV, Δημήτρης Καστανάς. Ο εκλιπών, την Παρασκευή, υποβλήθηκε σε δεύτερη, μετά από 16 χρόνια, εγχείρηση ανοικτής καρδιάς σε καρδιοχειρουργικό κέντρο του Μανχάταν. Ο θάνατός του οφείλεται σε μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Νομική Παπαμιχαήλ-Καστανά, τα παιδιά του Ματίνα και Γιώργο, την εγγονή Μαρία και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.
Η σορός του το απόγευμα της Πέμπτης και συγκεκριμένα από τις 4-9 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίτμαρς, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί την Παρασκευή στις 10:30 π.μ. στον ίδιο ναό, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.
Ο εκδότης-διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Η. Διαματάρης μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός εξέφρασε τη θλίψη του για τον πρόωρο θάνατο του Δημήτρη Καστανά και τα συλλυπητήριά του προς την σύζυγό του, τα παιδιά και τους οικείους του.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός εξέφρασε την θλίψη του για τον θάνατο του Δημήτρη Καστανά και μέσω του «Εθνικού Κήρυκα» μετέφερε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
O υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος πληροφορηθείς το θλιβερό γεγονός εξέφρασε δια μέσω του «Εθνικού Κήρυκα» τη λύπη του, ενώ στο ηλεκτρονικό μήνυμά του ανέφερε τα εξής: «Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του καλού φίλου, του καλού Eλληνα, Δημήτρη Καστανά, που για τέσσερις δεκαετίες, μέσα από τις εκπομπές και τα γραπτά του, έδωσε φωνή στον Ελληνισμό της Αμερικής και συνάμα έφερε σε επαφή το αμερικανικό κοινό με την ‘εικόνα μιας Ελλάδας, που μας έκανε όλους περήφανους με την Iστορία και τον πολιτισμό της’, όπως χαρακτηριστικά έλεγε.
Η αποδημία του συνιστά μεγάλη απώλεια για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, τον οποίο υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση, μέσα από τον πρώτο παγκοσμίως ιδιωτικό ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό που ίδρυσε ο ίδιος, καταγράφοντας με τρόπο άμεσο, ειλικρινή, προσωπικό και έντονα βιωματικό, την Οδύσσεια των Ομογενών της Αμερικής και τα επιτεύγματά τους, καθώς έχτιζαν δυναμικές, επιτυχημένες κοινότητες σε κάθε γωνιά της νέας τους πατρίδας».
«Στην αγαπημένη του σύζυγο Νομική και τα παιδιά του εκφράζω βαθιά συλλυπητήρια και ολόψυχη συμπαράσταση σε αυτές τις δύσκολες ώρες», καταλήγει το μήνυμά του κ. Αβραμόπουλου.
Ο εκλιπών ήταν ο ιδρυτής, ιδιοκτήτης και διευθυντής του NGTV. Στις 2 Αυγούστου 2012, όπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας», προέβη στην πώλησή του στον όμιλο «Greek American Professional Investment Group» με πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο την Ελληνοαμερικανίδα Γιάννα Νταρίλη. Ο όμιλος λίγες εβδομάδες μετά την εξαγορά του προέβη σε μια σειρά αλλαγών συμπεριλαμβανομένης και της μετονομασίας του σε «New Greek TV».
Ο αείμνηστος απαντώντας σε ερώτηση του «Ε.Κ.» σχετικά με τους λόγους για τους οποίους προέβη στην πώληση του καναλιού επεσήμανε: «Ολα στη ζωή διαγράφουν έναν κύκλο και έχουν κάποια αρχή και τέλος. Μετά από 37 ακριβώς χρόνια στην τηλεόραση έρχεται κάποιο τέλος. Το έργο συνεχίζεται και το τέλος που προανέφερα γίνεται αφετηρία μιας νέας προσπάθειας από έναν όμιλο Ελλήνων ομογενών που πιστεύω ότι θα πάνε πάρα πολύ καλά».
O Δημήτρης Καστανάς διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Φθιώτιδος «Θερμοπύλες» και είχε διατελέσει στέλεχος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και άλλων φορέων. Είχε τιμηθεί από τον Σύλλογο Αρκάδων «Γέρος του Μωριά», από την Παλλημνιακή Αδελφότητα «Ηφαιστος» και το Γυναικείο Τμήμα «Μαρούλα» και από άλλους ομογενειακούς φορείς, ενώ πρόπερσι (το 2011) διετέλεσε τελετάρχης της παρελάσεως της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη.
Ο εκλιπών, όπως είχε αναφέρει και κατά την διάρκεια παλαιότερης συνέντευξης στον «Εθνικό Κήρυκα», είχε γεννηθεί στο χωριό Μώλος της Φθιώτιδας και το 1968 ήρθε στην Νέα Υόρκη σε ηλικία 25 ετών.
«Ηρθα στη Νέα Υόρκη το Φεβρουάριο του 1968. Οχι γιατί ήμουν αντιστασιακός, δεν διεκδικώ τέτοιες δάφνες όπως επιχείρησαν πολλοί εκ των υστέρων και χωρίς να έχουν καμία σχέση με την Αντίσταση, αλλά γιατί ήμουν 25 χρονών και είχα όνειρα. Η Ελλάδα, ειδικά τότε, δεν πρόσφερε ευκαιρίες. Είχα σπουδάσει στη Νομική Σχολή και εργάστηκα στην Ιονική-Λαϊκή Τράπεζα. Τον πρώτο καιρό στη Νέα Υόρκη έκανα διάφορες δουλειές, από εργάτης σε βενζινάδικο, μέχρι υπάλληλος σε ανθοπωλείο και αρκετά άλλα. Λίγο-πολύ πέρασα διάφορα στάδια, όπως εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και είμαι περήφανος γι’ αυτό το κομμάτι της ζωής μου, γιατί ήταν για μένα ένα ολόκληρο πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, μέσα σε μια εξαετία, με σκληρή εργασία, κατάφερα να αποκτήσω μερικά εστιατόρια».
Το πρώτο του ξεκίνημα στην τηλεόραση έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου 1975, όταν σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό εγκαινίασε εβδομαδιαία ελληνική εκπομπή, ανοίγοντας καινούριους ορίζοντες για την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Το 1987, προχώρησε σ’ ένα ακόμη σημαντικό βήμα, υπογράφοντας συμβόλαιο με την καλωδιακή εταιρεία «Time Warner». Την ίδια σχεδόν περίοδο, εξέδωσε το δίγλωσσο περιοδικό ποικίλης ύλης «ΕΣΕΙΣ», που κυκλοφόρησε ανελλιπώς για 23 χρόνια.


Σημείωση:  με το Δημήτρη Καστανά επισκεφθήκαμε την Ελλάδα σε πρόσκληση που είχε κάνει ο αείμνηστος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε αξιωματούχους της ομογένειας των ΗΠΑ. Ήταν ένας περίχαρος άνθρωπος και χωρατατζής ενώ παράλληλα είχε γνώμη. Στις συζητήσεις που είχαμε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία ο Δημήτρης Καστανάς κρατούσε σημειώσεις αλλά δεν θέλησε να είναι στην ηγετική ομάδα. Σε μία από τις επισκέψεις μας στους πολιτικούς αρχηγούς βρεθήκαμε στον Περισσό “στο σπίτι του λαού”. Έπρεπε να ανεβούμε στον 4ο όροφο και ο μικρός ανελκυστήρας χωρούσε 3-4 άτομα το πολύ. Μπήκαμε μέσα τέσσερα άτομα, ο Γιώργος Τσάκαλης Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Βοστώνης, ο γιατρός Δημήτρης Καλιντέρης (πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας) ο Φώτης Γερασόπουλος (πρόεδρος της Παμακεδονικής Ομοσπονδίας) και ο υπογράφων από την Πανηλειακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά). Ο Δημήτρης Καστανάς έμεινε απ' έξω και ήρθε με το επόμενο. Όταν έφτασε στον 4ο όροφο στο δωμάτιο που μιλούσαμε με την Αλέκα Παπαρήγα με ρώτησε “τι έχασα;” “Τις λεμονάδες του είπα” και έβαλε τα γέλια. Τι είχε συμβεί; Μας έφεραν λεμονάδες σε μπουκάλια αλλά δεν είχαν κλειδί να τις ανοίξουν και πήραν το δίσκο με τις λεμονάδες για να τις ανοίξουν.   Μετά από μερικές ημέρες στη συνέντευξη τύπου στο Ζάπειο είδε έναν δημοσιογράφο με ανοιχτο καφετί κουστούμι γυρίζει ο Καστανάς γελώντας και μου λέει "σαν γιαρμάς είναι αυτός".

 Αντίο Δημήτρη, καλό ταξίδι μαχητή.

Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου