Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ενιαίος φόρος ακινήτων: Κληρώνει σήμερα για αφορολόγητο και αγροτεμάχια

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου, 2013

Τις τελικές αποφάσεις παίρνει η κυβέρνηση
Ενιαίος φόρος ακινήτων: Κληρώνει σήμερα για αφορολόγητο και αγροτεμάχια


Τις τελικές αποφάσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων πρόκειται να λάβει σημερα η κυβέρνηση προκειμένου να τις συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου. Στο ίδιο σχέδιο νόμου θα υπάρξει πρόβλεψη και για μείωση των συντελεστών φορολόγησης κληρονομιών, γονικών παροχών καθώς και μεταβιβάσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί σήμερα στις 3 το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξουν στις βασικές αρχές του ενιαίου φόρου ακινήτων και στη συνέχεια να συσκεφθούν για το ίδιο θέμα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης.
Την Τρίτη το απόγευμα ο κ. Στουρνάρας συμμετείχε σε διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με κύρια θέματα τα προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις και ζητήματα σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους. Ερωτηθείς για τη φορολόγηση των ακινήτων και ειδικότερα για το ύψος του αφορολόγητου που θα ισχύσει ο κ. Στουρνάρας απάντησε «Έχουμε ακόμη καιρό για να το κουβεντιάσουμε».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται να εγκριθεί η πρόταση για αφορολόγητη ατομική περιουσία: 50.000 € ενώ οι φορολογικοί συντελεστές πρόκειται να διαμορφωθούν από 0,1% έως 1,5%. Υπάρχει μία σκέψη να εφαρμοστεί υψηλότερος ανώτατος συντελεστής 2% για περιπτώσεις ακίνητης περιουσίας συνολικής αξίας άνω των 10.000.000 ευρώ.
Οσον αφορά στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων αναμένεται να εφαρμοστεί διαφορετικό αφορολόγητο και συντελεστές από τα υπόλοιπα ακίνητα, ενώ για τη φορολόγηση των χωραφιών των κατ΄ επάγγελμα αγροτών θα εξεταστεί πρόταση για ειδικό αφορολόγητο με χαμηλότερους συντελεστές.
Σε ό,τι αφορά στα υποθηκευμένα ακίνητα στις τράπεζες δεν θα υπάρχει καμία εξαίρεση για 383.000 ιδιοκτήτες που συνεχίζουν να πληρώνουν στεγαστικό, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα κλειστά διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα που σήμερα απαλλάσσονται από το χαράτσι της ΔΕΗ αν δεν ηλεκτροδοτούνται.
Για τους ανέργους ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξεταστεί η εξαίρεσή τους από το νέο φόρο με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, ενώ για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες να υπάρχει υψηλότερο αφορολόγητο.

Οι 10 παγίδες του Ενιαίου Φόρου ακινήτων για 5.500.000 ιδιοκτήτες
- Ακίνητη περιουσία που θα παραμείνει αφορολόγητη: Πρόταση για μόλις 50.000 €
- Φόρος κατοχής και σε όσους έχουν στεγαστικό δάνειο: 383.631 φορολογούμενοι θα πληρώσουν ενώ το ακίνητο ανήκει στην τράπεζα (υποθηκευμένο)
- Δεν θα υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο στον υπολογισμό του φόρου ακινήτων: Ο φτωχός με τον πλούσιο θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα
- Φορολόγηση αγροτεμαχίων και με τι συντελεστές: Πρόταση για διαφορετική φορολογία από τα άλλα ακίνητα και επιβολή φόρου από το 2014
- Φορολόγηση χωραφιών που καλλιεργούνται: Πρόταση για ειδικό αφορολόγητο για τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες
- Φόρος σε διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα που είναι κλειστά: Σήμερα απαλλάσσονται από το χαράτσι αν δεν ηλεκτροδοτούνται. Με το νέο καθεστώς θα πληρώνουν κανονικά φόρο είτε έχουν ρεύμα είτε όχι
- Ερωτηματικό για το αν θα εξαιρούνται άνεργοι: Σήμερα εξαιρούνται από το χαράτσι της ΔΕΗ
- Πολύτεκνοι και άτομα με ειδικές ανάγκες: Σήμερα για το χαράτσι της ΔΕΗ φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή
- Ενδεχόμενη αύξηση αντικειμενικών αξιών: Θα εκτοξεύσει το φόρο των ακινήτων
- Ποιες περιοχές «κινδυνεύουν» με παραπάνω φόρο λόγω αύξησης αντικειμενικών: Χωριά και πόλεις της περιφέρειας αλλά και «φθηνές» περιοχές Αττικής - Θεσσαλονίκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου