Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Τριγμούς στην ΟΝΕ προκαλεί η κυπριακή κρίση

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2013
Τριγμούς στην ΟΝΕ προκαλεί η κυπριακή κρίσηΓ. Στουρνάρας: «Θα προτιμούσα η Ευρώπη να έχει μεγαλύτερο αίσθημα αλληλεγγύης»


Οι εξελίξεις στην Κύπρο και ο φόβος της εξόδου της μεγαλονήσου από την ευρωζώνη κάτω από το αβασταχτο βάρος της χρεοκοπίας δημιουργούν φόβο, ανησυχία και προκαλούν τριγμούς στην ΟΝΕ.
Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι:
«Σύμφωνα με πολλούς, το γεγονός ότι η ΟΝΕ είναι νομισματική ένωση και όχι οικονομική ένωση είναι αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα.

Αν δεν προχωρήσουμε σε εμβάθυνση θα έχουμε σαν τα προβλήματα που έχουμε τώρα και βλέπετε σκάνε στη μια χώρα μετά την άλλη. Επομένως, η λύση είναι: -τραπεζική ένωση με κοινή εποπτεία, η οποία θα περάσει όλη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κατόπιν πράγματι η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω του μηχανισμού ESM, από το μηχανισμό σταθερότητας. Υπάρχουν και άλλα πράγματα, για παράδειγμα, κοινά ομόλογα - αυτό βέβαια είναι σε ένα απώτερο στάδιο. Εκεί, πρέπει και εμείς να αποδεχθούμε ορισμένα πράγματα και το Βερολίνο να αποδεχθεί ορισμένα πράγματα, δηλαδή πρέπει να συγκλίνουμε σε μια μέση λύση.

Όταν λέω Βερολίνο, εννοώ όλες αυτές τις χώρες που σήμερα έρχονται και βάζουν χρήματα. Όμως, θέλω να κάνω μια γενική παρατήρηση εδώ, διότι στις κουβέντες που κάναμε με τους ομολόγους μου ιδιαίτερα από τις χώρες εκείνες που αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καλύψουν χρηματοδοτικά και την Κύπρο και την Ελλάδα και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και την Ισπανία, μου λένε όλοι το εξής: Και εμείς έχουμε Κοινοβούλια και η απόφαση δεν παίρνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην ουσία Κοινοβούλια αποφασίζουν για να χρηματοδοτήσουν τις χώρες και τα Κοινοβούλια απαιτούν βιωσιμότητα του χρέους των χωρών που χρηματοδοτούνται, αλλιώς είναι σαν να βάζουν χρήματα που θα χαθούν. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθεί κανένας. Φανταστείτε εμείς να ήμαστε χώρα που έχουμε πλεονάσματα και να δανείζουμε άλλες χώρες. Εδώ, στο Κοινοβούλιο θα γίνει συζήτηση.
Ο κ. Σόϊμπλε μου το έχει πει πάρα πολλές φορές αυτό και ο μόνος όρος που τίθεται από τα Κοινοβούλια αυτά:

- τα λεφτά που δίνουν να μη δημιουργούν μη βιώσιμο χρέος. Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό και για την Κύπρο σήμερα, γι' αυτό είπα ότι η ανάλυση δείχνει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να σηκώσει πάνω από 10 δισ. ευρώ δάνειο. Τα υπόλοιπα πρέπει να είναι μη δανειακοί πόροι, τώρα, αν είναι από το ασφαλιστικό ταμείο δεν μπορεί να είναι με δάνειο από το ασφαλιστικό τους ταμείο. Θα πρέπει να γίνει κρατικοποίηση του ασφαλιστικού ταμείου που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά του ασφαλιστικού ταμείου. Αυτό δεν σας ενοχλεί; Σας ενοχλεί το κούρεμα στις καταθέσεις και όχι η δήμευση των αποθεματικών των ταμείων;»
Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι «πράγματι, υπάρχει αγωνία και φόβος για την επόμενη ημέρα. Τώρα, στο εάν η Ευρώπη έχει αίσθημα αλληλεγγύης θα προτιμούσα να είχε πολύ μεγαλύτερο από ό,τι έχει».  
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου