Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ωρες αγωνίας για την Κύπρο

Ωρες αγωνίας για την Κύπρο

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2013

Εργαζόμενοι της Λαϊκής Τράπεζας, και πολίτες, διαδηλώνουν έξω από το κυπριακό κοινοβούλιο το απόγευμα της Πέμπτης

Την υποβολή νέου, ολοκληρωμένου σχεδίου σωτηρίας, και την εγγύηση όλων των καταθέσεων μέχρι το ύψος των 100.000 ευρώ ζήτησε το Eurogroup από την κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
  • «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ένα νέο σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν» λέει το Eurogroup.
  • Τεράστιες ουρές σχηματίζουν οι Κύπριοι στα ΑΤΜ της Λαϊκής Τράπεζας.
  • Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από την κυπριακή Βουλή μεταξύ αστυνομικών και εργαζομένων της Λαϊκής Τράπεζας.
  • Οριο ημερήσιων αναλήψεων τα 260 ευρώ ανακοίνωσε η Λαϊκή Τράπεζα.
  • Για «πρόγραμμα στήριξης μέχρι τη Δευτέρα» έκανε λόγο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
  • Χωρίς άμεση έγκριση της εξυγίανσης των τραπεζών «η Λαϊκή χρεοκοπεί» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης.
  • Ανησυχία στην Αθήνα για το μέλλον των ελληνικών υποκαταστημάτων της Λαϊκής Τράπεζας.
  • Παρέμβαση - πρόκληση της Τουρκίας: «Το φυσικό αέριο είναι και των δύο».

Την Παρασκευή θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.
Η Λευκωσία έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή τρία νομοσχέδια που περιλαμβάνουν την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, με πιθανή επιβολή απωλειών για τους μεγαλοκαταθέτες άνω των 100.000 ευρώ της Λαϊκής Τράπεζας, την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών, όταν αυτές ανοίξουν, και τη σύσταση ειδικού ταμείου αλληλοβοηθείας.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τις κυπριακές Αρχές ένα νέο σχέδιο το συντομότερο δυνατόν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε - μέσω τηλεδιάσκεψης - το βράδυ της Πέμπτης.

Τα νομοσχέδια
Σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, σχετικά με την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να εξεταστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα νέα κυβερνητικά νομοσχέδια που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Οπως αποφασίστηκε, η ψηφοφορία επί των νομοσχεδιών θα γίνει την Παρασκευή.
Ειδικότερα, θα συζητηθούν πρώτα στην Επιτροπή Οικονομικών και μετά τα δύο θα πάνε για ψήφιση στην Ολομέλεια. Εξάλλου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόϊκας την Παρασκευή.
Το ένα νομοσχέδιο αφορά την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) και το δεύτερο την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Σχετικά με την ίδρυση ΕΤΑ, το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος».
Η ίδρυση Ταμείου με την επωνυμία Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης σκοπό έχει να χρηματοδοτεί ή/και να ενισχύει οικονομικώς πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.
Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρεία ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.
Για το δεύτερο νομοσχέδιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία και μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΚΤ, κρίθηκε επιβεβλημένη, η κήρυξη από τον ΥΠΟΙΚ προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της τρόικας, που βρίσκεται στην Κύπρο.
Σκοπός είναι η ανάθεση εξουσιών στον ΥΠΟΙΚ ή κατά περίπτωση στο Διοικητή της ΚΤ να μπορούν να παίρνουν περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Το τρίτο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών , που αφορά την αποφυγή άμεσης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας μαζί με πέντε άλλα υποστηρικτικά σε αυτό θα τεθεί προς ψήφιση αύριο το πρωί.
Εν τω μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης έξω από τη Βουλή μεταξύ αστυνομικών και εργαζομένων της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά και πολιτών, που πληροφορήθηκαν την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει την τράπεζα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΡΙΚ.
Για πρόγραμμα στήριξης μέχρι τη Δευτέρα έκανε λόγο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Την Τετάρτη, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group), φέρεται να συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε, από τη Μόσχα, ότι ενδέχεται στο Ταμείο να συνεισφέρει και η Ρωσία.

Συνεδρίαση υπό τον Στουρνάρα στην Αθήνα
Εν τω μεταξύ, συνεδριάσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου να αξιολογήσει τα δεδομένα που δημιουργούνται μετά τη διαφαινόμενη πρόθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης να οδηγήσει σε ειδική εκκαθάριση τη Λαϊκή Τράπεζα.
Μετά το συμβούλιο δεν έγιναν δηλώσεις αν και είναι προφανής η ανησυχία της Αθήνας για το μέλλον των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.
Στο συμβούλιο μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος και ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη.

Δημητριάδης: Χωρίς άμεση έγκριση της εξυγιάνσης των τραπεζών, «η Λαϊκή χρεοκοπεί»
Κατεπείγουσα κατάθεση και άμεση ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για την εξυγίανση και ανάκαμψη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος εισηγήθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης στους πολιτικούς αρχηγούς, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Λαϊκή Τράπεζα οδηγείται σε άμεση χρεοκοπία και τερματισμό λειτουργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τους καταθέτες της.
Το νομοσχέδιο που εισηγείται η κεντρική τράπεζα προβλέπει μέτρα εξυγίανσης της Λαϊκής με προστασία των ασφαλισμένων καταθέσεων (δηλ. μέχρι 100.000 ευρώ), ενώ πληροί τις προϋποθέσεις για παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ και κινείται στη σωστή κατεύθυνση για επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, που αυξάνει τις πιέσεις.
Οπως εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, με τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος και μέτρων εξυγίανσης της Λαϊκής, θα προστατευθούν στο σύνολό τους οι ασφαλισμένες τραπεζικές καταθέσεις μέχρι ποσού 100.000 ευρώ -κάτι βέβαια που σημαίνει βαρύτατες απώλειες για τους καταθέτες με υψηλότερα ποσά.
Η κίνηση αυτή αποτελεί, όπως ανέφερε, σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση επίτευξη συμφωνίας για στήριξη από ΔΝΤ και ΕΕ και αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Όπως είπε με τα μέτρα εξυγίανσης της Λαϊκής τράπεζας η τελευταία θα είναι σε θέση από την Τρίτη, οπότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες στους πελάτες της.
Σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθεί σε άμεση διακοπή λειτουργίας με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.
Για «θυσία» της Λαϊκής προκειμένου να βρεθεί λύση μιλούν οι ειδικοί, εστιάζοντας στις βαρύτατες απώλειες που θα υπάρξουν για τους καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ.
Αφήνουν δε ανοικτό το ενδεχόμενο το Eurogroup να απορρίψει το σενάριο εξυγίανσης της Λαικής κρίνοντας ότι επιβαρύνει ανισομερώς τους καταθέτες εσωτερικού και εξωτερικού.

Η ανακοίνωση της ΚτΚ
«Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει εισηγηθεί την κατεπείγουσα κατάθεση και άμεση ψήφιση σε Νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την εξυγίανση και ανάκαμψη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος».
» Με τη διαδικασία της εξυγίανσης αποτρέπεται ο κίνδυνος τραπεζικής χρεοκοπίας και προστατεύονται στο σύνολο τους όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις, μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Επίσης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος και διασφαλίζονται θέσεις εργασίας».
» Η εξυγίανση αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας οικονομικής στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα».

» Με τη θέσπιση και ενεργοποίηση του πιο πάνω νομοθετικού πλαισίου, θα εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα, ούτως ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες της, με την επαναλειτουργία των τραπεζών την ερχόμενη Τρίτη».

» Σε διαφορετική περίπτωση η Λαϊκή Τράπεζα θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία και τερματισμό των εργασιών της, με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζομένους, τους καταθέτες στο σύνολο τους, το τραπεζικό μας σύστημα και την οικονομία της χώρας».

Το θρίλερ με τη Λαϊκή
Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, η απόφαση για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας έχει ήδη ανακοινωθεί στους εργαζόμενους. Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για 500 απολύσεις.
Με την είδηση αυτή τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για το διαχωρισμό «καλής» και «κακής» τράπεζας, όπου στην «καλή» πάνε οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια.
Στην «κακή» πάνε τα δάνεια όπου δεν εξυπηρετούνται, καθώς και οι μεγάλες καταθέσεις. Το ποσό αυτών των καταθέσεων κυμαίνεται στα 6-12 δισ., που κάνει να φαντάζει ότι το αρχικό κούρεμα που πρότεινε το Eurogroup ήταν καλύτερο.
Η κίνηση αυτή εξοικονομεί για το κράτος 2.5δις ευρώ.
Την ίδια ώρα θρίλερ και για την τράπεζα Κύπρου, η οποία δέχεται απανωτές πιέσεις λόγω φυγής κεφαλαίων τις τελευταίες εβδομάδες.
Πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού δήλωσε ότι «είναι υποχρεωμένη να διαψεύσει το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας». «Αναδιάρθρωση δεν σημαίνει κλείσιμο» δήλωσε η Αλίκη Στυλιανού.
«Αυτό που γίνεται με τη Λαϊκή Τράπεζα, είναι επειδή η Λαϊκή έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.
Αντιπροσωπεία υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας κλήθηκε στη Βουλή προκειμένου να ενημερωθεί για το ζήτημα.
«Πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση για να θωρακίσει τη συνέχιση της Λαϊκής και να αποφύγουμε χρεοκοπία της τράπεζας. Πιστεύω με ψυχραιμία θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία της Λαϊκής που θα σημαίνει 8.000 χαμένες θέσεις εργασίας και ότι όλοι οι καταθέτες θα χάσουν όλες τις καταθέσεις τους. Εάν το νομοσχέδιο για την εξυγίανση ψηφιστεί και έχουμε πρόγραμμα συμφωνημένο την Τρίτη όλοι οι υπάλληλοι θα είναι στη δουλειά τους και τα υποκαταστήματα θα δουλέψουν. Δεν θα ήθελα στον τόπο μου να δω τις συνέπειες σε άλλη περίπτωση» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Οριο αναλήψεων τα 260 ευρώ
Η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι επιβάλλει όριο 260 ευρώ ημερησίως στις αναλήψεις από τα αυτόματα τραπεζικά μηχανήματά της (ATM) ανά πελάτη, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στη ζήτηση.
Χιλιάδες πελάτες της τράπεζας σχημάτισαν ουρές στα ATM την Πέμπτη για να αποσύρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους λόγω της εκτεταμένης φημολογίας περί του ότι το πιστωτικό αυτό ίδρυμα επρόκειτο να κλείσει - κάτι το οποίο διέψευσε η κεντρική τράπεζα της Κύπρου.

Τα επεισόδια
Παρά τη διάψευση, υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, μετέβησαν στο χώρο έξω από τη Βουλή.
Οι υπάλληλοι, αφού πρώτα συσκέφθηκαν μετά τη γνωστοποίηση της φημολογίας για απολύσεις, αποφάσισαν να πάνε στη Βουλή. Εσπασαν μάλιστα τον αστυνομικό κλοιό και σημειώθηκαν επεισόδια.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) Λοΐζος Χατζηκωστής, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εκδήλωσης διαμαρτυρίας των εργαζομένων, επέκρινε την κυβέρνηση και τη Βουλή για το ότι μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι δεν είχαν τύχει οποιασδήποτε ενημέρωσης, παρά τις έντονες φήμες και πληροφορίες για το μέλλον της τράπεζας.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου