Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2013
Εκτενή ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις για τις δραματικές εξελίξεις στη μεγαλόνησο
Με εκτενή ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις καλύπτουν τα διεθνή ΜΜΕ τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο. Κοινή διαπίστωση είναι ότι τις αμέσως επόμενες ώρες στη Λευκωσία θα κριθούν πολλά, και για το μέλλον της ευρωζώνης.
«Κυπριακή κρίση: η ΕΕ ρισκάρει το αδιανόητο αν αποτύχει το τελεσίγραφο που έστειλε στην Κύπρο, να βρει τα 5.8 δισ. ευρώ μέχρι την Δευτέρα… Καθώς ποτέ δεν προβλεπόταν ότι μία χώρα θα έφευγε από το ευρώ, μια τέτοια έξοδος θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις», γράφει ο Guardian.
«Οι επόμενες ώρες θα σφραγίσουν το μέλλον της Κύπρου», είναι ο τίτλος στο BBC, που μεταδίδει ότι «η κατάσταση είναι χαοτική για την Κύπρο, καθώς οι εταίροι της στην ευρωζώνη ασκούν αφόρητες πιέσεις, και η Ρωσία αρνείται να δώσει σημαντική βοήθεια».
Σε ανάλυσή του με τίτλο «Η Κύπρος και η επιβίωση της ευρωζώνης» ο Ρόμπερτ Πέστον γράφει ειδικότερα: «Ενας λόγος για τον οποίον έχει σημασία το κυπριακό φιάσκο - ίσως ο κύριος λόγος - είναι ότι δείχνει πόσο μακριά βρίσκεται ακόμη η ευρωζώνη από το είδος της αλληλεγγύης που πολλοί θεωρούν ότι είναι απαραίτητη για την μακροπρόθεσμη επιβίωση της νομισματικής ένωσης... Και όμως, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης είχαν μπροστά τους μια απλή λύση για να τα αποφύγουν όλα αυτά. Θα μπορούσαν να κάνουν μια απευθείας ένεση ρευστότητας 10 δισ. ευρώ στις αδύναμες κυπριακές τράπεζες, μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)».
Με τίτλο «Μάχη με τον χρόνο δίνει η Κύπρος για να αποφύγει την χρεοκοπία» αναφέρεται στο φλέγον ζήτημα και ο Independent ενώ η γαλλική εφημερίδα Le Monde δίνει έμφαση στο γεγονός ότι «η υπομονή του Βερολίνου έχει αρχίσει να εξαντλείται».
Από την πλευρά της, η Le Figaro τονίζει ότι «Η Ευρώπη φοβάται φυγή κεφαλαίων 30 δις. ευρώ, από την Κύπρο μόλις ανοίξουν πάλι οι τράπεζες».
Πλούσια είναι η αρθρογραφία στον γερμανικό Τύπο, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Λευκωσία.
«Το τελεσίγραφο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt που αναφέρεται στην διορία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Παρακαλώ, μόνο μετρητά» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ από τη Λευκωσία που περιγράφει την κατάσταση στην Κύπρο: πολλά καταστήματα δέχονται μόνο μετρητά, και τα ΑΤΜ δεν δίνουν περισσότερα από 400 ευρώ την ημέρα.
Στις πίσω σελίδες, υπάρχει πορτρέτο του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τίτλο: «Ο ισχυρογνώμων». Και ειδικότερα αναφέρεται: «Η απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να επιβαρύνουν και τους Κύπριους μικροκαταθέτες για τη διάσωση τραπεζών που παραπαίουν, προκάλεσε κύματα αγανάκτησης- και όχι μόνο στην Κύπρο. Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών προτίμησε να ρίξει στους άλλους τις ευθύνες για το ταμπού που έσπασε: στους Κυπρίους, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη γερμανική αντιπολίτευση και στους συναδέλφους του στο Eurogroup».
Σε συνέντευξή του προς τη Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο επικεφαλής του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) Ερικ Σβάιτσερ προειδοποιεί: «Ηδη στην περίπτωση της Ελλάδας συζητούσαμε, αν η χώρα θα έπρεπε να εγκαταλείψει το ευρώ. Θεωρώ ανεύθυνο να πάρουμε τέτοιο ρίσκο. (Θυμίζω ότι) οι παράπλευρες απώλειες από την κατάρρευση της Lehman Brothers αποδείχθηκαν πολλαπλάσιες από το ποσό που θα χρειαζόταν για τη διάσωσή της». Και οι δημοσιογράφοι της FAZ ρωτούν: «Ισχύουν όλα αυτά και για την Κύπρο;». Η απάντηση; «Δεν μπορεί κανείς να δίνει βοήθεια άνευ προϋποθέσεων. Αλλά δεν πρέπει και να παίζει ρώσικη ρουλέτα».
Η Frankfurter Allgemeine επικρίνει την Κύπρο, αλλά και το Eurogroup. «Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου είναι αλλόκοτα υπερτροφικός, με ισολογισμούς επταπλάσιους από το ΑΕΠ του νησιού. Με χαμηλούς φόρους, ελκυστικά επιτόκια και χαλαρούς ελέγχους για ξέπλυμα χρήματος, η χώρα είχε προσελκύσει άφθονα κεφάλαια, μεταξύ αυτών και ρωσικά χρήματα αμφίβολης προέλευσης. Το σωστό θα ήταν να συμμετάσχουν και οι πιστωτές των τραπεζών, άρα και οι καταθέτες, στη διάσωση των πιστωτικών ιδρυμάτων, μαζί με τους ιδιοκτήτες τους βέβαια. Αλλά οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών επέδειξαν άγαρμπη συμπεριφορά. Με την ιδέα τους να απαλλοτριώσουν ακόμα και καταθέσεις μικρότερες από 100.000 ευρώ, παραβιάζοντας το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο, προσέφεραν στη Λευκωσία μία πρόφαση για να απορρίψει το σχέδιο συνολικά», γράφει η έγκυρη εφημερίδα.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου