Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2013
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, παραδέχτηκε χθες, μετά από αρκετές εβδομάδες, ότι τις κρίσιμες μέρες για τη διάσωση της Κύπρου, κινδύνεψε και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Συγκεκριμένα, στη χθεσινή παρέμβασή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», το οποίο περιλαμβάνει και τροπολογία για τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, που απορροφήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς, είπε:Η παρούσα τροπολογία σηματοδοτεί την ένδειξη της συνεπούς στάσης και στήριξης της Ελλάδας προς την Κύπρο.
Με το που ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο κινηθήκαμε βάσει οργανωμένου σχεδίου, ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα σε δύο ημέρες, οργανώσαμε τη διαδικασία μεταφοράς των υποκαταστημάτων από τις κυπριακές στις ελληνικές τράπεζες.
Τις κρίσιμες εκείνες ημέρες δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κινδύνευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Διότι, αν είχαν υποστεί κούρεμα οι καταθέσεις των Ελλήνων στα κυπριακά υποκαταστήματα, κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να γίνει μετά. Υπήρξε, ευτυχώς, αίσιο τέλος.
Αποτέλεσμα ήταν όλοι οι συναλλασσόμενοι με τα κυπριακά υποκαταστήματα να μην υποστούν καμία μείωση καταθέσεων και να συνεχίσουν να συναλλάσσονται κανονικά, χωρίς κανένα περιορισμό, υπό το νέο καθεστώς στον ελληνικό τραπεζικό Ομιλο, την Τράπεζα Πειραιώς.
Και όλα αυτά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Ελήφθησαν και άλλες προσφορές από άλλες τράπεζες, αλλά η προσφορά της τράπεζας Πειραιώς ήταν συνεπής με την απόφαση του Eurogroup.
Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, επειδή η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει ρύθμιση σε περίπτωση εξυγίανσης αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία διαθέτουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα.
Λαμβανομένου υπόψη του εύρους των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και της ανάγκης να διασφαλιστούν τόσο οι καταθέσεις όσο και οι συμβάσεις εργασίας, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ότι τα κυπριακά υποκαταστήματα μεταφέρονται σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα και, στην περίπτωση αυτή, ισχύει ότι προβλέπεται ήδη με το ν. 2515/1997 και για την περίπτωση της «εισφοράς» υποκαταστημάτων.
Επίσης, προβλέπεται ότι αποκλειστικά σε τέτοιες περιπτώσεις, η τυχόν καταβληθείσα κεφαλαιακή ενίσχυση δεν συνυπολογίζεται, προκειμένου να υπολογιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Σημειώνεται ότι το διάστημα των κρίσιμων ημερών για την Κύπρο, στα μέσα Μαρτίου, η ελληνική πλευρά ήταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τραπεζίτες, ενώ παράλληλα ο κ. Στουρνάρας, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή μετά το Eurogroup να καθησυχάσει τους καταθέτες, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο κύμα φυγής, που θα επηρέαζε τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
«Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», δήλωσε επανειλημμένα, θέλοντας να προλάβει την κλιμάκωση καταστροφικών σεναρίων που ήδη είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν.
Την «εξαίρεση» επιβεβαίωναν και δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ, όπως της «Wall Street Journal», ωστόσο σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση μάλλον θα είχε ελάχιστες επιλογές αντίδρασης αν δεχόταν πλήγμα εκ νέου η εμπιστοσύνη των καταθετών προς τις ελληνικές τράπεζες, που παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι απώλειες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ -«κούρεμα» ομολόγων, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται, φυγή καταθέσεων- ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ανακεφαλαιοποίησή τους.
Και βασικό ζήτημα παραμένει η αξιοπιστία της Ελλάδας, των τραπεζών της και των πολιτικών της προσώπων, αφού παρότι το μακιαβελικό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», στην προκειμένη περίπτωση ήταν «δικαιολογημένο» ώστε να αποτραπεί ο πανικός στις τράπεζες, ίσως στο μέλλον να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου