Του Θεόδωρου Καλμούκου
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2013
Από την εκδήλωση στην Ελληνική Ευαγγελική εκκλησία. Διακρίνονται ο πάστορας Κώστας Εμμανουλίδης, η Πένυ Κατσαρού, ο Δημήτρης και η Ελευθερία Παπασλή και ο Βασίλης Καυκάς.
Από την εκδήλωση στην Ελληνική Ευαγγελική εκκλησία. Διακρίνονται ο πάστορας Κώστας Εμμανουλίδης, η Πένυ Κατσαρού, ο Δημήτρης και η Ελευθερία Παπασλή και ο Βασίλης Καυκάς.
Η αίθουσα ήταν στολισμένη με ελληνικές σημαίες, με επιγραφές για την 25η Μαρτίου και μορφές των ηρώων του 1821, ενώ το θέμα της εκδήλωσης, το οποίο αναγραφόταν και στο πρόγραμμα, ήταν «η Ελλάς Ευγνωμονούσα».
Την Ελλάδα αντιπροσώπευσε η Πένυ Κατσαρού, στέλεχος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Βοστώνη, η οποία συγχάρηκε τους διοργανωτές, καθώς επίσης και τα παιδιά του Ελληνικού σχολείου για την ελληνομάθειά τους και την παρουσίαση του προγράμματος.
Παρευρέθησαν επίσης οι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας Δημήτρης Παπασλής και Βασίλης Καυκάς, καθώς και ο τωρινός Θέμης Καρατζάς, ενώ παρών ήταν και πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, Θανάσης Βουλγαρόπουλος.
Την όλη διοργανωτική και συντονιστική επιμέλεια είχε ο διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου, Παναγιώτης Δελιαννίδης, ο οποίος επί πολλά έτη προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά και στο καλωσόρισμά του έκανε ειδική αναφορά στην παρουσία του «Εθνικού Κήρυκα». Είπε συγκεκριμένα, ότι «ευχαριστούμε διότι ανάμεσά μας απόψε είναι και η εφημερίδα μας». Υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν πολλοί και αφοσιωμένοι αναγνώστες του «Ε.Κ.» ανάμεσα στα μέλη της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας και οι οποίοι εξέφρασαν με λόγια φιλόφρονα την αγάπη και εκτίμησή τους.
Το πρόγραμμα παρουσίασε η κ. Ροδή Κάντακα εκ των κορυφαίων νέων στελεχών της Κοινότητας, η οποία στην εισαγωγή της, ανέφερε πως «η Ελληνική Επανάσταση πέτυχε μετά από 368 έτη ένα πολεμικό και διπλωματικό αγώνα, να οδηγήσει στη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Η Ελληνική Επανάσταση του ‘21 ήταν μια φωτιά που ξέσπασε ταυτόχρονα σε πολλές εστίες και εξαπλώθηκε με ταχείς ρυθμούς και σε άλλες περιοχές εντός και εκτός συνόρων». Είπε ακόμα, πως «ο αντίκτυπος της Επανάστασης ήταν μεγάλος, ιδιαίτερα στους συγγραφείς, τους ποιητές και τους ζωγράφους της Ευρώπης εκείνης της εποχής. Η Επανάσταση του 1821 μας έκανε αυτό που είμαστε σήμερα: ένα ελεύθερο, περήφανο, ανεξάρτητο, φωτοδότο και δημοκρατικό κράτος».
Στα πλαίσια του προγράμματος έγινε αφιέρωμα στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου και της Κύπρου, στο οποίο συμμετείχαν ο Πέτρος Βασιλειάδης στη λύρα, ο Σάββας Τασχουνίδης και η Ελένη Λαζαρίδου στην αφήγηση και η χορωδία της εκκλησίας με τις Αννα Πεϊδου, Βάσω Μάθη, Σοφία Πολυχρονοπούλου, Μάρω Τασχουνίδου.
Εγινε επίσης αναπαράσταση του Χορού του Ζαλόγγου και παρουσιάστηκαν οι θεατρικές παραστάσεις «Το Σουλιωτόπουλο, ο Θεός υπέγραψε τη λευτεριά μας», ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν «το Χρονικό της Επανάστασης του ‘21» και η απαγγελία του ποιήματος «Αλαμάνες και Βαλτέτσια».
Στην είσοδο της κοινοτικής αίθουσας ήταν στημένο το ομοίωμα του Δούρειου Ιππου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και ως άρμα στην παρέλαση της Βοστώνης στις 7 Απριλίου, καθώς επίσης και δύο εύζωνες από το τμήμα των ομογενών ευζώνων της Βοστώνης.
Υπογραμμίζεται ότι ολόκληρο το πρόγραμμα έγινε στην ελληνική γλώσσα.
Μιλώντας στον «Ε.Κ.» ο πάστορας της εκκλησίας είπε: «η γιορτή ήταν πολύ όμορφη, τα παιδιά δούλεψαν με πολύ ζήλο». Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» ότι ήταν όλα στα Ελληνικά, είπε: «ναι όλα στα Ελληνικά, θέλουμε να διατηρήσουμε τη γλώσσα είναι μία από τις αποστολές της Εκκλησίας και γίνεται καλή δουλειά». Συμπλήρωσε δε, πως «έχουμε πολύ μεράκι, μεγάλη αγάπη για την πατρίδα, στο ελληνικό σχολείο γίνεται καλή και συνεπής εργασία και τον καρπό νομίζω τον είδαμε σήμερα, τα παιδιά τα πήγαν πάρα πολύ καλά».
Συνέχισε, λέγοντας πως «το πρωί της Κυριακής το κήρυγμα γίνεται στην Αγγλική, στις 11:30 στην Ελληνική, το βράδυ της Κυριακής και της Τετάρτης στα Ελληνικά, οι συμελέτες των νέων την Παρασκευή είναι στα Αγγλικά, το Κυριακάτικο σχολείο στα Αγγλικά, υπάρχει μία καλή ισορροπία, ξέρουμε την πραγματικότητα ότι τα παιδιά είναι Αμερικανοί αλλά θέλουμε να εμφυσήσουμε βαθιά μέσα τους το ελληνικό πνεύμα και τη γλώσσα και μέχρι τώρα νομίζω ότι τα καταφέρνουμε αρκετά καλά».
Η κοινότητα απαρτίζεται από 200 μέλη. Για το αν υπάρχουν καινούργιοι μετανάστες, απάντησε: «εκτός από δύο φοιτητές δεν έχομε οικογένειες μεταναστών» και πρόσθεσε «κάθε Τετάρτη κάνουμε συμπροσευχή για τον Ελληνισμό, για την κατάσταση στην Ελλάδα».
Οταν τον ρωτήσαμε «πώς τα βγάζετε πέρα οικονομικώς;», είπε «αυτό είναι ένα από τα μεγάλα θαύματα για μας» και τόνισε ότι «τον τελευταίο χρόνο οι άνθρωποι δίνουν ακόμα περισσότερο παρόλο ότι δεν κάνουμε ιδιαίτερες εκκλήσεις. Ο καθένας αποφασίζει πόσα θα δώσει. Τελευταία κάναμε κάποιες πολύ μεγάλες επισκευές στην εκκλησία, τη στέγη, μπροστά τον πύργο, και αυτά μας τα κοστολόγησαν 300 χιλιάδες δολάρια να τα επισκευάσουν. Οταν είδαμε την τιμή τρομάξαμε, κάναμε ένα γεύμα και προς μεγάλη μας έκπληξη εκείνη την ημέρα επί τόπου συγκεντρώσαμε 140 χιλιάδες δολάρια». Πρόσθεσε ακόμα, ότι «επαναλαμβάνεται η ιστορία πως στην αρχή όταν ήλθαν οι μετανάστες και ενώ δεν είχαν δικά τους σπίτια έβαλαν τα χρήματα να αγοραστεί η εκκλησία, κι αυτό το θυσιαστικό πνεύμα είναι που διατηρεί την Εκκλησία μας».
Επεσήμανε ακόμη, ότι «με την Ορθόδοξη Κοινότητα έχουμε πολύ αγαθές σχέσεις. Εχω πει κι άλλη φορά και πολύ συχνά λέγω και στα κηρύγματά μου και στο ραδιόφωνο, πως στη βιβλιοθήκη μου το ένα τρίτο το κατέχουν πατέρες της Εκκλησίας και Θεολογικά Ορθόδοξα συγγράμματα και κάποιους από τους οποίους τους θεωρώ Πατέρες μου, όπως είναι ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, τον οποίον αγαπώ και λατρεύω».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Σημείωση: Η όλη εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε και θα κυκλοφορήσει σε DVD.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου