Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Εκστρατεία Σαμαρά σε Κίνα και ΗΠΑ για την προσέλκυση επενδυτών

Τρίτη, 7 Μαϊου, 2013
Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού η Κίνα στις 15 Μαϊου, με την συνοδεία πάνω από 50 εκπροσώπων επιχειρήσεων. Εν αναμονή του ραντεβού με Ομπάμα.
Tης Ελλης Τριανταφυλλου
Μεγάλες ευκαιρίες για την ανάδειξη της Ελλάδος σε πύλη εισόδου στην Ευρώπη από την κεντρική Ασία και άλλες αγορές διακρίνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, αρχής γενομένης από τη 15η Μαΐου ξεκινά επισκέψεις-κλειδιά σε ενδιαφερόμενες για επενδύσεις χώρες, με πρώτο σταθμό το Πεκίνο. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η τοποθέτηση της χώρας στον διεθνή χάρτη επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι το κρισιμότερο στοίχημα της επόμενης περιόδου, από το οποίο θα κριθεί εν πολλοίς το συνολικό εγχείρημα για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

«Με την απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης, την ολοκλήρωση των δύο αποκρατικοποιήσεων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, βγαίνουμε από την εντατική. Είναι κρίσιμο, αμέσως μετά ν' αρχίσουμε σταδιακά να ανακάμπτουμε» λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι δεν κρύβουν ότι ποντάρουν πολλά στην επικείμενη επίσκεψη Σαμαρά στην Κίνα. Από εκεί, ήδη, εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των μεγάλων λιμανιών της Ελλάδος, από μεγάλους ασιατικούς επιχειρηματικούς ομίλους, για μεταφορά των προϊόντων τους στον Πειραιά.
Ενδιαφερόμενοι
Μεταξύ των εταιρειών που φέρονται να κινούνται στ' αχνάρια της Cosco και να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για απόκτηση είναι η κινεζική Lenovo, αλλά και η κορεατική LG, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων με τον νέο πρωθυπουργό της Κίνας θα μπει και το ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Οπως είναι γνωστό, η Hochtief προτίθεται να αποχωρήσει και από τα τέλη Ιουνίου θα δέχεται προσφορές για την πώληση του μεριδίου της, ύψους 40%, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).
Τη σημασία της επισκέψεως αποδεικνύει, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, και το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο δεύτερος ηγέτης, μετά τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, με τον οποίον συναντάται ο νέος πρωθυπουργός της Κίνας.
Η ελληνική αποστολή, η οποία θα παραμείνει στο Πεκίνο από τις 15 έως τις 17 Μαΐου, θα είναι πολυπληθής. Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν σε αυτή περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, των αγροτικών προϊόντων, των δομικών υλικών κ.λπ.
Παράλληλα προγραμματίζεται και μεγάλη παρουσίαση των προγραμμάτων του Ταμείου Αποκρατικοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προς αναζήτηση συνεργειών με την Κίνα. «Αν μαζί με το ενδιαφέρον για τα λιμάνια εκδηλωθεί και ενδιαφέρον για τις αερομεταφορές, η πιθανότητα δημιουργίας μεγαλύτερων συνεργειών, αυξάνεται σημαντικά» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.
Οι ίδιοι κύκλοι αναμένουν κρίσιμες συμφωνίες και στον τομέα του τουρισμού, όπως επίσης και στο κομμάτι των αγροτικών προϊόντων, όπου σήμερα, λόγω των ιδιορρυθμιών που παρουσιάζει η κινεζική νομοθεσία, με την ύπαρξη πρωτοκόλλων για την εισαγωγή προϊόντων από τη Μεσόγειο, υπάρχουν δυσκολίες.
Σε ΗΠΑ - Ισραήλ
Στο μεταξύ, το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού τελεί εν αναμονή και της οριστικοποίησης από τον Λευκό Οίκο του ραντεβού Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Στο τετ α τετ με τον πλανητάρχη, όποτε γίνει, αναμένεται να κυριαρχήσουν γεωστρατηγικές συζητήσεις σε συνάρτηση με την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης, μέσω και των ελληνικών κοιτασμάτων ενώ δεσπόζουσα θέση θα έχουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ζήτημα της ελληνικής ΑΟΖ.
Μέσα στο επόμενο διάστημα, εξάλλου, θα οριστικοποιηθεί και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Διακυβερνητικού Συμβουλίου, η διεξαγωγή του οποίου συμφωνήθηκε σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των κ. Σαμαρά και Νετανιάχου. Η οικοδόμηση μιας πιο ενισχυμένης σχέσης της Ελλάδας με το Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας και έχει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 3 Ιουνίου, προκειμένου να μιλήσει στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου