Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Προσπάθεια βελτίωσης στο φορολογικό αποδήμων

Τρίτη, 7 Μαϊου, 2013

Του Γιάννη Σοφιανού

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει για τη φορολογία αποδήμων με νέα νομοθετική ρύθμιση.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 43, του νόμου 4141/2013 «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» -ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πριν λίγες μέρες αφού δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως- αναθεωρούνται τα πιστοποιητικά που πρέπει ένας ομογενής, με εισόδημα στην Ελλάδα, να καταθέσει στην αρμόδια ελληνική Εφορία, ώστε να αποδείξει πως φορολογείται στη χώρα όπου ζει και έτσι να αποφύγει τη διπλή φορολόγηση για το παγκόσμιο εισόδημά του.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σχετικά στον «Ε.Κ.», δήλωσε:
«Μετά από συστηματική προσπάθεια το φλέγον ζήτημα που απασχολούσε τους Ελληνες ομογενείς επιλύθηκε. Ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς είχε δεσμευτεί για την αντιμετώπιση του αιτήματος των Ελλήνων ομογενών σχετικά με την έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού.
»Η διαδικασία γίνεται απλή, αφού όσοι έχουν ή αποκτήσουν εισόδημα στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν κάτοικοι εξωτερικού υποβάλλοντας μαζί με τη φορολογική τους δήλωση είτε βεβαίωση ότι είναι κάτοικοι άλλου κράτους, είτε εκκαθαριστικό, είτε αντίγραφο τής εκεί δήλωσή τους».
Και τόνισε τη νέα σχέση εμπιστοσύνης που θέλει η Ελλάδα με τους απόδημους: «Παρά τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, η ελληνική Πολιτεία κάνει ό,τι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν ζητήματα που αφορούν τον Οικουμενικό Ελληνισμό δημιουργώντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το νέο πλαίσιο με το άρθρο 43 του 4141/2013, παρέχει σημαντική ευελιξία στους ομογενείς, οι οποίοι του εξέφρασαν την αγωνία τους για τη διευθέτηση της διπλής φορολόγησης σε όλες τις περιοδείες του ως υφυπουργός Εξωτερικών.
Το ζήτημα έφτασε μέχρι τη Βουλή πρόσφατα, όπου ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης, είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς το ΥΠΟΙΚ. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, δήλωσε ότι μετά από συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των ομογενών, το ΥΠΟΙΚ τροποποίησε τη διάταξη για το φορολογικό πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας.
Επεσήμανε δε, πως εφεξής θα είναι στην ευχέρεια των ομογενών να βεβαιώσουν ότι έχουν μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό, είτε επιλέγοντας το φορολογικό πιστοποιητικό κατοικίας, είτε εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης από τη φορολογική αρχή του εξωτερικού, είτε δήλωσή τους και μαζί μια βεβαίωση ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού από οποιαδήποτε αρχή εκεί, δημόσια ή δημοτική, ώστε να πιστοποιείται ότι κάποιος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.
«Αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα και τη φορολογική διοίκηση είναι να πιστοποιείται ότι κάποιος ομογενής είναι όντως κάτοικος εξωτερικού, οπότε το ελληνικό δημόσιο έχει αρμοδιότητα για τη φορολόγηση μόνο των εισοδημάτων που προκύπτουν μέσα στη χώρα μας», πρόσθεσε και ανέφερε ακόμη:
«Η ταλαιπωρία τους δεν ήταν μόνιμη και είναι σημαντικό αυτό διότι πρόκειται για ένα κομμάτι του Ελληνισμού που μας εκπροσωπεί επάξια σε αυτές τις δύσκολες ώρες, είτε μεταφέροντας τη φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό, είτε εξετάζοντας και υλοποιώντας επενδύσεις στη χώρα μας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να επεκταθεί και οι επιτυχημένοι Ελληνες να έρθουν να επενδύσουν στην πατρίδα, ώστε να μην λέμε μόνο ότι έχουμε επενδύσεις εξωτερικού, αλλά να λέμε ότι έχουμε επενδύσεις ελληνικές».
Ο Υφυπουργός Οικονομικών, σε επικοινωνία του με τον «Ε.Κ.», αναγνώρισε πως είχαν δημιουργηθεί προβλήματα σε ομογενείς σε όλο τον Κόσμο με την πιστοποίηση της φορολογικής κατοικίας. Είπε ότι ενημερωνόταν προσωπικά και ανέφερε για παράδειγμα στη Νότιο Αφρική, όπου δύο υπάλληλοι ήταν επιφορτισμένοι να εξυπηρετήσουν χιλιάδες απόδημους Ελληνες.
6:10 PM

Εξήγησε ότι η νέα ρύθμιση αφορά όλους τους αποδήμους, όπου και αν βρίσκονται, είτε υπάρχει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης, είτε όχι, και τόνισε πως όσοι ομογενείς φορολογικοί κάτοικοι ΗΠΑ, με κάποιο εισόδημα στην Ελλάδα, ήδη έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους (σ.σ. πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας από IRS) δεν συντρέχει λόγος να κάνουν κάποια περαιτέρω ενέργεια.
Αλλωστε, είπε ο ίδιος, το πιστοποιητικό αυτό είναι μεταξύ των εγγράφων που προβλέπονται και από τη νέα ρύθμιση. «Θέλουμε να κλείσουμε το γραφειοκρατικό ζήτημα που προέκυψε», υπογράμμισε και σημείωσε πως γι’ αυτό τον λόγο δόθηκε και νέα παράταση για τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι ομογενείς.
Ο νόμος 4141/2013, είπε, ψηφίστηκε τέλη Μαρτίου, ωστόσο εκκρεμούσε η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ώστε να τεθεί σε ισχύ. Ως τις 29 Μαρτίου, ήταν η διορία για τους αποδήμους, με κάποιο εισόδημα στην Ελλάδα να καταθέσουν δικαιολογητικά για να αποφύγουν τη διπλή φορολόγηση για το παγκόσμιο εισόδημά τους (σ.σ. για το οικονομικό έτος 2012, δηλαδή τις φορολογικές δηλώσεις για το 2011). Γι’ αυτό, τόνισε ο κ. Μαυραγάνης, δόθηκε και νέα παράταση ώς τις 28 Ιουνίου.
Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, αναμένεται νέα εγκύκλιος, με περισσότερες οδηγίες-κατευθύνσεις σχετικά με το «φλέγον» ζήτημα για ομογενείς.
Για νέα εγκύκλιο έκαναν λόγο και φοροτεχνικοί, στον «Ε.Κ.». Αυτή, είπαν, πρόκειται να εξηγεί τα «βήματα» που πρέπει να κάνουν ομογενείς, με κάποιο εισόδημα στην Ελλάδα, μέχρι τις 28 Ιουνίου.
«Συνήθως προκύπτουν διαφοροποιήσεις, ατέλειες. Ανταλλάσσονται γνώμες και γίνονται διορθώσεις. Αλλά σίγουρα πρόκειται για μία βελτίωση στην προσπάθεια της αποφυγής της διπλής φορολόγησης που αφορά τους αποδήμους σε ΗΠΑ και άλλου», ανέφεραν.
Αρθρο 43 του 4141
Το άρθρο 43 του νόμου 4141, αναφέρεται στις ρυθμίσεις για τα δικαιολογητικά που υποβάλλουν οι κάτοικοι αλλοδαπής. Περιλαμβάνει τα εξής:
1. Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 83 του ν. 3842/2010 (Α’ 58) οι λέξεις «κατόχων Α.Φ.Μ.» αντικαθίστανται με τις λέξεις «φορολογικών κατοίκων Ελλάδας».
2. Η παράγραφος 7 του άρθρου 61 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/ 1994, Α’ 151), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 3943/2011 (Α’ 66), αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε η ως άνω τροποποιούμενη διάταξη, ως εξής:
«Ειδικά το φυσικό πρόσωπο που απασχολείται ως αλλοδαπό προσωπικό σε επιχείρηση που υπάγεται στις διατάξεις του α.ν. 89/1967 (Α’ 132) υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δήλωση φορολογίας του εισοδήματος που προκύπτει στην ημεδαπή: α) αντίγραφο του αλλοδαπού διαβατηρίου, β) τη δημοσιευθείσα στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως απόφαση υπαγωγής της επιχείρησης του α.ν. 89/1967 και γ) βεβαίωση της επιχείρησης από την οποία να προκύπτει ότι το εν λόγω φυσικό πρόσωπο απασχολείται σε επιχείρηση του α.ν. 89/1967 και ο χρόνος έναρξης αυτής της απασχόλησης».
3. Η παράγραφος 8α του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε. όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 3943/2011 (Α’ 66), αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε η ως άνω τροποποιούμενη διάταξη, ως εξής:
«Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου».
4. Η παράγραφος 8β του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε., όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 3943/ 2011 (Α’ 66), αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε η ως άνω τροποποιούμενη διάταξη, ως εξής:
«Οσοι έχουν δηλώσει τόπο κατοικίας ή συνήθους διαμονής στην αλλοδαπή και υπόκεινται, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, σε φόρο μόνο για το εισόδημά τους που προκύπτει στην Ελλάδα, υποχρεούνται να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην παράγραφο 7 του άρθρου αυτού, μέσα σε προθεσμία που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Αν δεν προσκομισθούν ή δεν προσκομισθούν εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά αυτά, οι υπόχρεοι θεωρούνται ότι έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα και υπόκεινται σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά τους. Με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται ο τρόπος κλήσης των φορολογουμένων, η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών και κάθε άλλο σχετικό θέμα».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου