Παρασκευή, 10 Μαϊου, 2013
Με αυστηρά μέτρα αστυνόμευσης μεταφέρεται πάντα ο Ακης στο δικαστήριο.
Αχ αυτόν τον Άκη για 30 χρόνια τώρα όλο με φρουρά κυκλοφορεί!
Αιχμές για τους πολιτικούς που τον διαδέχθηκαν στο υπουργείο Αμυνας άφησε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τους δημοσιογράφους, στο διάλειμμα της δίκης του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, εκδηλώνοντας την πρόθεσή του να μιλήσει «για όλα».
Οπως ανέφερε στους δημοσιογράφους «εδώ πρέπει να έρθουν όλοι. Να υπάρξει έλεγχος, εξεταστική επιτροπή για το σύνολο των μελών του ΚΥΣΕΑ και των υπουργών που ήταν μετά υπουργοί μέχρι τέλους. Δεν θέλουν να ανοίξουν το θέμα. Το σκάνδαλο που υπάρχει στη Βουλή ποιο είναι; Εφεραν μία συγκεκριμένη σύμβαση. Η σύμβαση για τον Σκαραμαγκά, όπου η ελληνική κυβέρνηση και το ΚΥΣΕΑ συμφωνούν και αναθέτουν το συγκεκριμένο έργο στα ναυπηγεία, σε συμπαραγωγή με τους Γερμανούς. Αυτό είναι το ζητούμενο. Εδώ και πολύ καιρό κάνουν όλοι γύρω-γύρω και ψάχνουν είτε δίωξη για δωροδοκία δικιά μου, είτε για ξέπλυμα, είτε ξέρω ‘γω τι. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη συνέχειας της σύμβασης που ακυρώθηκε στην πράξη. Αυτό είναι το μέγιστο πρόβλημα. Η μεγαλύτερη ζημία του ελληνικού δημοσίου είναι αυτό. Ποιοι είναι υπόλογοι, γιατί αυτό το πράγμα δεν έγινε; Αυτοί που δεν ήθελαν να ανοίξει το θέμα πριν από τόσο καιρό στη Βουλή. Δυστυχώς όμως τώρα θα ανοίξουν όλα γιατί μόνο η αλήθεια βοηθάει σε αυτή την κατάσταση».
Στο μεταξύ, χθες δεύτερη ημέρα της δίκης του Ακη και των 18 συγκατηγορουμένων του για την υπόθεση διακίνησης «μαύρου πολιτικού χρήματος» από εξοπλιστικά προγράμματα, οι δύο εισαγγελείς ζήτησαν από το δικαστήριο να απορρίψει και τις επτά βασικές ενστάσεις, που υπέβαλαν προχθές οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των «παράνομων αμοιβών» του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου.
Υπενθυμίζεται ότι προχθές είχε απορριφθεί και η ένσταση κατά της παράστασης το Δημοσίου ως πολιτικής αγωγής.
Συγκεκριμένα, χθες η εισαγγελέας Γεωργία Αδηλίνη ζήτησε από τους εφέτες να απορρίψουν την ένσταση του πρώην υπουργού για εξάλειψη του αξιόποινου λόγω παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας. Οπως είπε η κ. Αδηλίνη, «η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα δεν παραγράφεται από το γεγονός και μόνο ότι παρήλθε άπρακτη η καταληκτική προθεσμία για την άσκηση δίωξης για δωροδοκία από τη Βουλή».
Παράλληλα, «απάντησε» στην υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου που είχε κάνει λόγο προχθές για «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» και ανάγκης «δίκαιης δίκης».
Οπως ανέφερε η κ. Αδηλίνη: «Ακουσα με προσοχή τον κ. συνήγορο να κάνει λόγο για περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Βεβαίως ζούμε όλοι την οικονομική κρίση και την κρίση των θεσμών. Είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχει αίτημα για τιμωρία όσων έφεραν τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση. Παρόλα αυτά -και εδώ είναι η διαφωνία μου- μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η αναστήλωση των θεσμών γίνεται μόνο μέσα από την προστασία τους. Γι’ αυτό, σε ό,τι αφορά τη δικαστική λειτουργία, εμείς είμαστε προσηλωμένοι στους νόμους και το Σύνταγμα. Δεν αναζητούμε εξιλαστήρια θύματα. Είμαστε εδώ για να φυλάμε Θερμοπύλες. Δεν θα επιτρέψουμε παράπλευρες απώλειες. Είμαστε εδώ για να τιμωρηθούν οι ένοχοι και όχι οι αθώοι».
Βάσει των εισηγήσεων των δύο εισαγγελέων, το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει και την ένσταση της Βίκυς Σταμάτη περί μη εφαρμογής του ελληνικού ποινικού κώδικα, καθώς το έγκλημα που της καταλογίζεται τελέστηκε στην Ελβετία, όπου είχε λογαριασμό.
Να σημειωθεί ότι χθες η σύζυγος του πρώην υπουργού ήταν απούσα, γιατί όπως έγινε γνωστό, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και όπως δήλωσε ο συνήγορός της αναμενόταν να διακομισθεί στο νοσοκομείο «Γεννηματά».
Στην υπεράσπιση του πρώην υπουργού «απάντησε» και ο αναπληρωτής εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος:
«Απαντώ στον συνήγορο. Ο εισαγγελέας, γι’ αυτό βρίσκεται εδώ. Εχει την υποχρέωση να αναζητήσει την αληθινή κατάσταση. Εχει υποχρέωση να συμβάλει στην ανεύρεση της αλήθειας. Αναζητών, όχι μόνο τα στοιχεία της ενοχής αλλά και της αθωότητας των κατηγορουμένων. Ο εισαγγελέας έχει κλειστά τα ώτα στις περιρρέουσες ατμόσφαιρες. Υπάρχει μόνο η διαδικασία και ό,τι προκύψει από αυτήν».
Η πρόταση των εισαγγελέων είναι να απορριφθούν επίσης και οι ενστάσεις για ακυρότητα της διαδικασίας, απαράδεκτου της δίωξης, ακύρωσης προδικασίας κ.α., ενώ ζήτησαν να γίνει δεκτή μόνο μία, που υποβλήθηκε από τον κατηγορούμενο Νίκο Γεωργουλάκη ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης εξωχώριας (offshore) εταιρείας. Η ένστασή του αφορούσε προανακριτική του κατάθεση, η οποία ζήτησε να μην ληφθεί υπόψη.
Η διαδικασία χθες πάντως ολοκληρώθηκε με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης επί της πρότασης των εισαγγελέων για απόρριψη των ενστάσεων των κατηγορουμένων.
Στην τοποθέτησή της η πολιτική αγωγή ανέφερε ότι το ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να παρίσταται σε ανάλογες δίκες. Οπως είπαν, οι αποφάσεις που θα εκδώσει το δικαστήριο «θα είναι νομολογιακές, καθώς ακολουθούν και άλλες δίκες που αφορούν το υπουργείο Αμυνας. Το Δημόσιο θα είναι παρόν σε όλες τις αίθουσες ποινικών και αστικών δικαστηρίων για να διεκδικήσει αποζημιώσεις».
Η δίκη θα επαναληφθεί στις 14 Μαϊου οπότε το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του επί των ενστάσεων.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου