Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Τα πάντα γύρω από το θέμα της μετανάστευσης

Τρίτη, 7 Μαϊου, 2013

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το 2013 μπορεί να είναι τελικά το έτος που το ομοσπονδιακό Κογκρέσο θα αποφασίσει για το τι θα κάνει τελικά με τα εκατομμύρια των μεταναστών που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ. Υστερα από χρόνια κατά τα οποία δεν είχε γίνει τίποτα, πλέον, υπάρχουν αρκετές ιδέες στην Ουάσιγκτον.
Προς το παρόν, όλα τα μάτια είναι στραμμένα σε μια πρόταση έκτασης 844 σελίδων της Γερουσίας με τον τίτλο «Νόμος του 2013 για την Ασφάλεια των Συνόρων, την Οικονομική Ευκαιρία και τον Εκσυγχρονισμό της Μετανάστευσης».
Τι υπάρχει όμως μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο; Υπάρχει Σχέδιο Β; Και ποιοι είναι τελικά όλοι αυτοί οι παράνομοι μετανάστες; Εδώ βρίσκονται απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα προκειμένου να κατανοήσετε καλύτερα το μεγάλο αυτό ζήτημα.
Γιατί τώρα;
Τα σοβαρά προβλήματα με τη μετανάστευση στις ΗΠΑ υπάρχουν εδώ και δεκαετίες.
Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους προσπάθησε να αλλάξει το σύστημα και απέτυχε. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να το επανεξετάσει κατά την πρώτη θητεία του, αλλά ποτέ δεν το έκανε.
Στη δεύτερη θητεία του Ομπάμα, ο τελευταίος έχει κάνει το θέμα προτεραιότητά του και οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν έτοιμοι να τον ακολουθήσουν.
Για ποιο λόγο ο Ομπάμα έκανε το θέμα προτεραιότητά του; O Πρόεδρος κέρδισε το 71% των ισπανόφωνων ψηφοφόρων στις εκλογές του 2012 και αισθάνεται ότι τους το χρωστάει. Οι εκλογές του περασμένου έτους έστειλαν επίσης ένα ηχηρό μήνυμα προς τους Ρεπουμπλικανούς ότι δεν μπορεί να αγνοήσουν αυτούς τους ψηφοφόρους.
Πρόκειται για μια στροφή που σπάνια βλέπουμε στην πολιτική. Πλέον, υπάρχει αυξανόμενη πίεση από τους ηγέτες των επιχειρήσεων, που θέλουν να κάνουν ευκολότερο για τις ΗΠΑ να προσελκύουν υψηλού μορφωτικού επιπέδου μετανάστες.
Ποιο είναι το πρόβλημα;
Η συζήτηση για τη «συνολική μεταρρύθμιση της μετανάστευσης» επικεντρώνεται σε τέσσερα βασικά ερωτήματα:
- Τι θα κάνουμε με τα 11 εκατομμύρια και πλέον μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ, χωρίς νόμιμη άδεια.
- Πώς θα ενισχύσουμε την ασφάλεια των συνόρων.
- Πώς θα κάνουμε τις επιχειρήσεις να μην απασχολούν τους ανθρώπους που βρίσκονται στις ΗΠΑ παράνομα.
- Πώς μπορεί να βελτιωθεί το νομικό σύστημα της μετανάστευσης, ώστε να μην είναι τόσο μπερδεμένο.
Ποια είναι η «συμμορία των οκτώ;»
Είναι μια ομάδα τεσσάρων Δημοκρατικών και τεσσάρων Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία που επεξεργάστηκαν το νομοσχέδιο που θα έδινε απαντήσεις στα τέσσερα πιο πάνω ερωτήματα. Με λίγα λόγια, με την πρότασή τους θα ενταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι, θα επιτρέπεται σε περισσότερους υψηλής και χαμηλής ειδίκευσης εργαζομένους να μεταναστεύουν νόμιμα, θα απαιτείται από τους εργοδότες να ελέγχουν αν οι εργαζόμενοι βρίσκονται νόμιμα στη χώρα και θα δημιουργείται μια ευκαιρία για εκείνους που βρίσκονται στις ΗΠΑ παράνομα, να γίνουν τελικά νόμιμοι πολίτες.
Υπάρχει Σχέδιο B;
Υπάρχει, και μάλιστα υπάρχει και Σχέδιο Γ’, και Σχέδιο Δ’. Ο Ομπάμα έχει το δικό του σχέδιο σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο, αλλά έχει δώσει την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο της Γερουσίας ως άξιο συμβιβασμό.
Στη Βουλή, ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Γκουντλάτε, ο επικεφαλής της Δικαστικής Επιτροπής του Σώματος, λέει ότι η επιτροπή του θα αντιμετωπίσει τα κύρια θέματα της μετανάστευσης ένα προς ένα, αντί να ξεκινήσει με ένα μόνο σαρωτικό νομοσχέδιο.
Ξεχωριστά, υπάρχει μια διακομματική ομάδα της Βουλής που εργάζεται για τη νομοθεσία.
Ο Ομπάμα λέει ότι θα λάβει υπ’ όψιν τις διάφορες προτάσεις, αλλά η τελική συμφωνία θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλα τα μεγάλα ζητήματα.
Ερχόμενοι στην Αμερική
Ενας αριθμός ρεκόρ 40,4 εκατομμυρίων μεταναστών ζουν σήμερα στις ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύει το 13% του πληθυσμού. Περισσότερα από 18 εκατομμύρια έχουν πολιτογραφηθεί πολίτες, ενώ 11 εκατομμύρια είναι νόμιμα ή προσωρινά νόμιμοι κάτοικοι και περισσότερα από 11 εκατομμύρια βρίσκονται στη χώρα χωρίς νόμιμη άδεια, σύμφωνα με το Pew Hispanic Center, ένα ιδιωτικό ερευνητικό οργανισμό.
Εκείνοι που ήταν στις ΗΠΑ παράνομα αποτελούσαν περίπου το 3,7% του πληθυσμού των ΗΠΑ το 2010. Ενώ η συνολική μετανάστευση έχει αυξηθεί σταθερά, ο αριθμός των μεταναστών που ήταν στις ΗΠΑ παράνομα κορυφώθηκε το 2007 στα 12 εκατομμύρια.
Από πού;
Ενα ποσοστό της τάξεως περίπου του 29% όσων κατοίκων των ΗΠΑ δεν έχουν γεννηθεί εδώ, ή αλλιώς 11,7 εκατομμύρια άνθρωποι προέρχονται από το Μεξικό. Περίπου 25% προέρχονται από τη Νότια και την Ανατολική Ασία, 9% από την Καραϊβική, 8% από την Κεντρική Αμερική, 7% από τη Νότια Αμερική, 4% από τη Μέση Ανατολή και το υπόλοιπο από αλλού.
Τα στοιχεία είναι ακόμη πιο μονόπλευρα για τους μετανάστες που ζουν εδώ παράνομα: Εκτιμάται ότι το 58% είναι από το Μεξικό. Το επόμενο πιο κοντινό ποσοστό είναι το 6%, από το Ελ Σαλβαδόρ, λέει η κυβέρνηση.
Πού διαμένουν;
H Καλιφόρνια έχει το μεγαλύτερο μερίδιο του μεταναστευτικού πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών, το 27%, ακολουθούμενη από τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ιερσέη, η Φλόριδα, τη Χαβάη και το Τέξας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Η Καλιφόρνια έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ (25%), ακολουθούμενη από το Τέξας με 16%. Φλόριδα και τη Νέα Υόρκη έχουν από 6% και η Τζόρτζια 5%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
Πώς έρχονται;
Μερικοί έρχονται από την μπροστινή πόρτα, άλλοι την πλαϊνή πόρτα και ακόμα άλλοι την πίσω πόρτα, όπως ορίζεται στην έκθεση από το ιδιωτικό Γραφείο Αναφοράς Πληθυσμού.
- Φτάνοντας από την μπροστινή πόρτα: οι μετανάστες νόμιμα χρηματοδοτούνται από τις οικογένειες ή τους εργοδότες τους. Επίσης, υπάρχουν οι πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο και εκείνοι που κερδίζουν βίζες στο ετήσιο «diversity lottery».
- Από την πλαϊνή πόρτα: νόμιμες προσωρινές αφίξεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που παίρνουν βίζα για να επισκεφθούν, να εργαστούν ή να σπουδάσουν. Υπάρχουν δεκάδες είδη μη-μεταναστευτικής βίζας, διαθέσιμα για τους ανθρώπους που κυμαίνονται από τους επισκέπτες των επιχειρήσεων έως ξένους αθλητές και διασκεδαστές. Επίσης, επισκέπτες από δεκάδες χώρες δεν χρειάζονται καν θεώρηση.
- Πίσω πόρτα: Λίγο περισσότερο από το ήμισυ των ατόμων που είναι στις ΗΠΑ έχουν έρθει από την πίσω πόρτα, αποφεύγοντας τους ελέγχους στα σύνορα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Pew. Το υπόλοιπο εισήλθε νομίμως, αλλά δεν έφυγε όταν έπρεπε, παραβιάζοντας τους όρους της βίζας τους.
Είναι έγκλημα;
Απλά να είναι κανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά παράβαση των νόμων περί μετανάστευσης δεν είναι, από μόνο το, ένα έγκλημα, είναι μια αστική παράβαση.
Η είσοδος στη χώρα χωρίς άδεια είναι ποινικό αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα. Η εκ νέου παράνομη είσοδος στη χώρα, αφού αυτό έχει προηγουμένως απαγορευθεί μπορεί να είναι κακούργημα.
Το Pew εκτιμά ότι λίγο λιγότερο από το ήμισυ των μεταναστών που δεν διαθέτουν νόμιμη άδεια για να ζήσουν στις ΗΠΑ δεν είχαν εισέλθει στη χώρα παράνομα. Είτε έληξαν οι θεωρήσεις της βίζας τους, είτε εργάστηκαν χωρίς άδεια, είτε εγκατέλειψαν το σχολείο ή αλλιώς παραβίασαν τους όρους της βίζας τους.
Πράσινη κάρτα
Υπάρχει πράγματι πράσινη κάρτα; Πράγματι υπάρχει.
Είναι η κάρτα μόνιμου κατοίκου που εκδίδεται σε άτομα που έχουν άδεια για να ζήσουν και να εργαστούν στις ΗΠΑ σε μόνιμη βάση. Το 2010, η κυβέρνηση τα επανασχεδίασε προσέθεσε σε αυτές νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τις έκανε πάλι πράσινες.
Moνοπάτι προς την υπηκοότητα
Υπάρχει πολλή συζήτηση για τη δημιουργία ενός «μονοπατιού προς την υπηκοότητα» για τους μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ χωρίς νομικό καθεστώς.
Ωστόσο, έντονη συζήτηση υπάρχει για το ποιες προϋποθέσεις πρέπει να ικανοποιούν οι μετανάστες για να λάβουν την υπηκοότητα (μεταξύ αυτών το να πληρώνουν φόρους, πρόστιμα και τέλη, και να περνούν τους ελέγχους ιστορικού).
Ορισμένοι νομοθέτες θέλουν να θέσουν πρόσθετους όρους, όπως η βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων. Ωστόσο, περισσότερο από το 60% των Αμερικανών πιστεύουν ότι όσοι είναι εδώ παράνομα θα πρέπει να έχουν έναν τρόπο να γίνουν πολίτες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των «Associated Press-GfK», που διενεργήθηκε τον Απρίλιο.
Το νομοσχέδιο της Γερουσίας θα επιτρέψει σε όσους είναι παράνομα στη χώρα να επιτύχουν καθεστώς «προσωρινού μετανάστη» έξι μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, εφόσουν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ωστόσο, θα χρειαστούν να περάσουν 13 χρόνια, σύμφωνα πάντα με το νομοσχέδιο, προτού μπορέσουν όσοι ζουν σήμερα εδώ παράνομα, να αποκτήσουν την υπηκοότητα.
Πηγή: Ε.Κ., Αssociated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου