Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Κλέβουν αγάλματα για να πουλήσουν το μέταλλο

Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2013

Σχεδόν καθημερινές είναι οι συλλήψεις στην Ελλάδα για κλοπή είτε αγαλμάτων, είτε καλωδίων χαλκού.

Η αύξηση στις τιμές των μετάλλων και των παλιοσίδερων, διεθνώς, δεν ευχαριστεί ιδιαίτερα τον αναπληρωτή δήμαρχο της Αθήνας, Ανδρέα Βαρελά, έγραψε η «WSJ» αναφερόμενη στο φαινόμενο κλοπής αγαλμάτων από χαλκό, μπρούντζο και άλλα υλικά.
Το δημοσίευμα, επεσήμανε: Αν και το τμήμα ανακύκλωσης της πόλης, του οποίου είναι επικεφαλής ο κ. Βαρελάς, έχει τριπλασιάσει τα ετήσια κέρδη τα τελευταία δύο χρόνια, πουλώντας άχρηστα σίδερα στην παγκόσμια αγορά, υπάρχει και ένα τίμημα. Κλέφτες, «σηκώνουν» αγαλματίδια ανά την πόλη για να τα λιώσουν και να τα πουλήσουν για να πάρουν ρευστό.
Δεν πρόκειται για τα ανεκτίμητης αξίας αρχαία αγάλματα των μουσείων, αλλά για μπρούτζινες -κράμα χαλκού και κασσίτερου- προτομές κυρίως, κάθε μεγέθους, οι οποίες είναι εύκολο να κλαπούν και απεικονίζουν πιο σύγχρονους ήρωες. Για παράδειγμα μία προτομή του Νίκου Καζαντζάκη, όπως και μία του Ελ Γκρέκο.
Συνολικά, 10 μπρούτζινες προτομές εξαφανίστηκαν σε αντίστοιχους μήνες περίπου από το κέντρο της πόλης. Αυτές απεικόνιζαν επίσης: Δύο ήρωες της αντίστασης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έναν ήρωα της επανάστασης του ’21, έναν πρώην δήμαρχο, τον ιδρυτή των προσκόπων και του Κουβανού εθνικού ήρωα, λογοτέχνη, Ζοσέ Μαρτί. Η προτομή του Σιμόν Μπολιβάρ, χάθηκε επίσης, αλλά αντικαταστάθηκε.
Πριν μερικά χρόνια, οι κλέφτες αφαίρεσαν μόνο το μπρούτζινο ξίφος από το άγαλμα του Γιάννη Μακρυγιάννη, αντί όλου του γλυπτού των 6,5 ποδιών ύψους.
«Ο μπρούντζος πωλείται για κάποιες χιλιάδες ευρώ ο τόνος. Αυτό δημιουργεί κίνητρο», είπε ο κ. Βαρελάς.
Το φαινόμενο εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα και δεν αναλώνεται μόνο σε προτομές. Εξαφανίζονται καλύμματα από φρεάτια, καλώδια και μετασχηματιστές, ράγες τρένων, μεταξύ άλλων. Στα μέσα του 2011, οπότε υπήρξε έξαρση, εκλάπησαν περί τα 900 καλύμματα από υπονόμους από δρόμους της Αθήνας σε ένα μήνα.
Το Μάρτιο, οι κλέφτες πήραν την καμπάνα μίας εκκλησίας στην Κρήτη, την τρίτη μέσα σε έξι μήνες. Το 2012 η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε 1.198 άτομα με την κατηγορία κλοπής μετάλλων, κάνοντας πάνω από 600 επιδρομές.
Με την ύφεση να παραμένει βαθιά και την ανεργία υψηλή, η πώληση 60 πάουντς μετάλλου, με τιμή περί τα 3 δολάρια το πάουντ, αποφέρει περίπου το μέσο εβδομαδιαίο μισθό στην Ελλάδα.
Η κλοπή δεν είναι εύκολη. Πέρα από το βάρος, οι προτομές είναι συνήθως πακτωμένες στο τσιμέντο και βιδωμένες στη βάση. Οι κλέφτες χρησιμοποιούν σφυριά και πριόνια για να τις αφαιρέσουν, αργά τη νύχτα κυρίως.
Η «WSJ» ανέφερε πως και οι αρχαίοι Ελληνες συνήθιζαν να λιώνουν μπρούτζινα αγάλματα. Ο Κολοσσός της Ρόδου, σημείωνε, δημιουργήθηκε από λιωμένα όπλα εχθρού. Οταν το έπληξε ένας σεισμός, ό,τι απέμεινε πουλήθηκε.
Αλλά και σε όλη την ΕΕ, γίνεται επιδρομή σε μέταλλα με το θέμα να έχει φτάσει ως το Δικαστήριο της Χάγης.
Στην Ελλάδα, το φαινόμενο κλοπής προτομών, ειδικά εθνικών ηρώων, έχει χτυπήσει ευαίσθητα νεύρα. Η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, έκανε λόγο για «επιδημικό» φαινόμενο βεβήλωσης ιερών μνημείων και «ιεροσυλία».
Ο πρώην δήμαρχος, Νικήτας Κακλαμάνης, πρότεινε να στηθούν κάμερες παρακολούθησης στα αγάλματα, κάτι που η πόλη σχεδιάζει να πράξει, αφού λάβει το «ΟΚ» από τις νομικές υπηρεσίες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αθήνα, η οποία έχει περί τα 200 αγάλματα, από τα οποία σχεδόν 50 μπρούτζινα, δέχεται επίθεση στα μνημεία αυτά. Το άγαλμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, 12 ποδιών ύψος, έχει επανειλημμένα βανδαλιστεί. Του έχουν ρίξει μπογιά, το έχουν ανατινάξει (δύο φορές) και το έχουν ρίξει κάτω τα τελευταία 50 χρόνια.
Ακόμη και σήμερα, Ελληνες αριστεροί, βλέπουν τον Τρούμαν ως ένα σύμβολο της μη ευπρόσδεκτης επιρροής των ΗΠΑ στην ελληνική πολιτική.
Μερικές εβδομάδες πριν, του έριξαν κόκκινη μπογιά ξανά, με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα να τηλεφωνά στον κ. Βαρελά για να μάθει πότε θα το καθαρίσουν.
Σε σχέση με τις κλοπές, δεν υπάρχει πάντως πεποίθηση ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα. Τέσσερις προτομές άλλωστε ανακαλύφθηκαν σε μάντρα με σιδερικά δυτικά της Αθήνας πέρυσι. Και πλέον οι Αρχές σκέφτονται αντί να αντικαθιστούν τις προτομές με άλλες μπρούτζινες, ίσως να τις κάνουν από μάρμαρο.
Πηγή:  Ε. Κ. Wall Street Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου