Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Πύργος: Στα τέλη του καλοκαιριού το υποθηκοφυλακείο γίνεται κτηματολογικό γραφείο

Ουσιώδεις αλλαγές στο θέμα της μεταβίβασης ακινήτων για την πόλη του Πύργου αναμένονται προς το τέλος του καλοκαιριού οπότε θα αρχίσει να λειτουργεί ως κτηματολογικό γραφείο το Υποθηκοφυλάκειο.
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2013
Τα πιο πάνω ανάφερε στην εφ. «Πατρίς» ο υποθηκοφύλακας Πύργου Βασ. Τσαμπούκας, ο οποίος επεσήμανε ταυτόχρονα ότι η κίνηση (αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις, κληρονομιές, κ.λ.π.) τον Μάιο του 2013 κατέγραψε μείωση της τάξης του 75% σε σχέση με τον Μάιο του 2008.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Τσαμπούκα:

κ. Τσαμπούκα πώς έχει σήμερα η κίνηση στα Υποθηκοφυλακεία;
Το υποθηκοφυλακείο, είτε με την αυθεντική του μορφή είτε ως Κτηματολογικό γραφείο, είναι ο δείκτης της μείωσης στη «κίνηση» περί το ακίνητο γενικά. Βασικό στοιχείο στον δείκτη αυτόν είναι η απόλυτη σχεδόν ανυπαρξία αγοραπωλησιών αστικών ακινήτων – οικοπέδων και διαμερισμάτων – και συνακόλουθα η παντελής έλλειψη δανειοδοτήσεων, συνεπώς και η εγγραφή προσημειώσεων και υποθηκών για την κάλυψη στεγαστικών δανείων.
Θα επισημάνω εδώ ότι δεν λείπουν μόνον οι Τράπεζες από τη χορήγηση στεγαστικών δανείων.
Είναι απόντες ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είναι απόντες απόλυτα το Κράτος και Πολιτεία, είναι κυριολεκτικά απούσα οιαδήποτε «στεγαστική πολιτική», συνεπώς και προοπτική.

Να επιχειρήσουμε μια σύγκριση της «καλής» εποχής και της σημερινής κατάστασης;
Βεβαίως και χωρίς να αναφερθούμε σε συγκεκριμένους αριθμούς πράξεων και αιτήσεων. Αρκεί η αναφορά σε ποσοστά ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα.
Ως γενική αναφορά θα πρέπει να πούμε ότι το τρέχον έτος 2013, αποδεικνύεται το πιο δύσκολο και μέχρι στιγμής το πιο σκληρό, από την περίοδο του 2010, οπότε άρχισε η οικονομική κατρακύλα. Είναι η χρονιά που βαδίζει με άδειες τις τσέπες του πολίτη – εξ ου και η μεγιστοποίηση του προβλήματος – σε αντίθεση με την προηγούμενη διετία κατά την οποία η όποια οικονομία και αποταμίευση κράταγαν την ελπίδα και την αισιοδοξία όρθιες.
Η σημερινή κίνηση έχει περιοριστεί σε ποσοστό 75% σε σχέση με το 2008 και χαρακτηριστικά θα αναφερθώ στο μήνα Μάιο. Ο Μάιος του 2008 και ο κάθε Μάιος ήταν από τους καλύτερους όσον αφορά την κίνηση γύρω από τα ακίνητα, ο Μάιος 2013 που τελείωσε, είναι μακράν ο χειρότερος.

Να έχουμε μια εικόνα της μορφής των πράξεων των προηγούμενων ετών και αυτής της σημερινής επικαιρότητας;
Μέχρι το καλοκαίρι του 2010 είχαμε αγορές, δάνεια, προσημειώσεις, λιγότερες υποθήκες – κατασχέσεις υπέρ Δημοσίου και ΙΚΑ σε αντιπαράθεση με τις αποδοχές κληρονομίας, γονικές παροχές, αναγκαστικές υποθήκες. Σήμερα κινούμαστε στην αντίθετη όχθη. Αγορές ανύπαρκτες και οι ελάχιστες χωρίς αξίες, δάνεια σε παντελή έλλειψη, συνεπώς ανύπαρκτες και οι προσημειώσεις – υποθήκες για την κίνηση της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή είτε για την αγορά ακινήτων, είτε για την κίνηση κεφαλαίων και αγοράς. Οι σημερινές συναινετικές προσημειώσεις αφορούν τις ελάχιστες ρυθμίσεις που κάνουν οι Τράπεζες , οι περισσότερες είναι αναγκαστικές και μετά από την έκδοση δικαστικών αποφάσεων κατά των οφειλετών. Και δεν λείπουν βέβαια οι υποθήκες – κατασχέσεις από τη Δ.Ο.Υ και το Ι.Κ.Α, δείγμα της αδυναμίας από τους πολίτες καταβολής οφειλομένων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Ο πολίτης πώς αντιμετωπίζει την κρίση;
Επειδή πλησιάζει το φετινό καλοκαίρι 2013, θα θυμηθώ και θα φέρω στην επιφάνεια το περσινό καλοκαίρι του 2012 και τα καλοκαίρια των προηγουμένων ετών. Οι ετεροδημότες άλλοτε έρχονταν τα καλοκαίρια και έκαναν τις αγορές τους, τακτοποιούσαν τις γονικές παροχές και δωρεές τους. Το καλοκαίρι του 2012 οι περισσότεροι έψαχναν για συμβόλαια πάππων και προπάππων με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ερμηνεύεται.
Το αναφέρω ως δείγμα της εποχής και των σημερινών συνθηκών.

Και ο Υποθηκοφύλακας πώς αντιμετωπίζει την κρίση;
Όλη η Ελλάδα αναστενάζει. Οφείλω να καταθέσω χωρίς περιστροφές ότι αντιμετωπίζουμε δεινή οικονομική κατάσταση, ο νόμος ορίζει ότι ο Υποθηκοφύλακας εισπράττει τα δικαιώματά του και πληρώνει τους υπαλλήλους από τα έσοδα του υποθ/κείου. Βάλτε τώρα τα πράγματα κάτω και αναλογισθείτε τη δυσκολία των καιρών όταν εισπράττεις 10 και θέλεις για μισθούς μόνον 16. Και δε θα διστάσω να καταγράψω ότι ενώ η Ελλάδα ολόκληρη καίγεται, οι μισθοί συρρικνώνονται και οι συντάξεις εξαφανίζονται, κάποιοι «ξύπνιοι» στην Πολιτεία πουλάνε ρουσφέτια, με τους μισθούς των υπαλλήλων αμίσθων υποθ/κείων να παίζουν ακόμη στα 1600 και στα 1800 καθαρά τον μήνα.Κι ενώ συντηρούνται τέτοιοι μισθοί, προετοιμάζεται το κλείσιμο των μικρών Υποθηκοφυλακείων.

Και η Πολιτεία;
Η Πολιτεία κοιμάται αμέριμνη και κάποιοι πολιτικοί επενδύουν. Έξω οι πτυχιούχοι υποθ/κες, μέσα οι αχρείαστοι υπάλληλοι.
Αυτά τα έχουνε πάρει χαμπάρι οι Ευρωπαίοι και η Τρόικα και μας χοροπηδάνε.
Δεν είναι δυνατόν η Ελληνική Πολιτεία να αποδοκιμάζει τον πτυχιούχο της Υποθηκοφύλακα, να τον διώχνει και να τον βάζει κάτω από τον υπάλληλο.
Ας σημειωθεί ότι στα άμισθα Υποθηκοφυλακεία η αναλογία είναι ένας υπάλληλος για χίλιες πράξεις. Δεν είναι δυνατόν να έχει ανάγκη 3 υπαλλήλους και να πληρώνεις 7 και 8.
Ας ερωτηθεί συνεπώς η Πολιτεία, ο κ. Στουρνάρας και οποιοσδήποτε κ. Στουρνάρας, που υποτίθεται ότι «συμμαζεύει» το κράτος, γιατί κρατάει υπαλλήλους των 1600 και 1800 ευρώ (καθαρά τον μήνα), τους οποίους δεν χρειάζεται και των οποίων οι μισθοί θα πήγαιναν στα κρατικά ταμεία. Και γιατί δρομολογείται το κλείσιμο των περιφερειακών Υποθηκοφυλακείων με τον διωγμό των Υποθηκοφυλάκων, πτυχιούχων της Νομικής; Αυτή είναι η Ελλάδα της ελπίδας και της αξιοκρατίας;

Πότε θα λειτουργήσετε ως Κτηματολογικό Γραφείο;
Προγραμματίζεται μέσα στο καλοκαίρι. Θα πρέπει όμως να διευκρινίσω δύο πράγματα:
Πρώτον: Μας ρωτούν συμπολίτες σχετικά με το Κτηματολόγιο και για τις αποφάσεις επί των ενστάσεών τους. Τους απαντάμε ότι οι αποφάσεις αυτές δε θα δημοσιευτούν, αλλά με βάση τις αποφάσεις αυτές θα διαμορφωθούν τα κτηματολογικά φύλλα ενός εκάστου και θα σχηματιστεί το αρχείο του Κτηματολογίου που θα μας παραδοθεί μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να λειτουργήσουμε για την πόλη του Πύργου ως Κτηματολογικό γραφείο.
Δεύτερον και μ’ αυτό, θέλω χωρίς σχόλια, να κλείσω: Σε καιρούς κρίσης και χαλεπούς, υποχρεώνεται ο Υποθηκοφύλακας να στήσει και να λειτουργήσει το Κτηματολογικό Γραφείο, εξ ιδίων, δίκην επιχειρηματία που υποχρεούται να λειτουργήσει με δική του δαπάνη κρατική υπηρεσία. Από τις 22 Ιανουαρίου 2013 έχω απευθυνθεί στα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης θέτοντας το πρόβλημα. Από τις 22 Ιανουαρίου 2013 και μέχρι σήμερα δεν έχω πάει καμιά απάντηση.

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ, Γαληνή Τσαρουχά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου