Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2013
H Ελλάδα έγινε η πρώτη «ανεπτυγμένη αγορά» που υποβαθμίζεται σε καθεστώς «αναδυόμενης» από τον οίκο Morgan Stanley Capital International (MSCI), από το 1987 και έπειτα οπότε άρχισαν να τηρούνται σχετικά στοιχεία.
Επί της ουσίας, ανέφερε η «Wall Street Journal», η υποβάθμιση επιβεβαιώνει αυτό που οι επενδυτές πιστεύουν εδώ και χρόνια. Οι πολλαπλές διασώσεις από την τρόικα ύψους άνω των 240 δισ. ευρώ, η βαθιά ύφεση και το μεγάλο χρέος, σημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει περισσότερα κοινά με την Ουγγαρία από ό,τι με τη Γαλλία.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του MSCI, η Ελλάδα απέτυχε να ανταποκριθεί σε κριτήρια που αφορούν τον δανεισμό τίτλων και τα εργαλεία δανεισμού, τη μεταφορά τίτλων και το short selling και ως εκ τούτου από το Νοέμβριο θα χαρακτηρίζεται και επίσημα «αναδυόμενη αγορά».
Η «WSJ» διευκρίνιζε πως γίνεται συζήτηση για το πώς ορισμένες χώρες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται, ο MSCI δίνει έμφαση στην προσβασιμότητα στην αγορά μετοχών. Οι ανεπτυγμένες αγορές τείνουν να έχουν μεγάλα Χρηματιστήρια και κανόνες που ενθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στις αναδυόμενες αγορές.
«Η Ελλάδα δεν τηρεί την προϋπόθεση για το μέγεθος της αγοράς», είπε ο Ρέμι Μπράιαντ, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής έρευνας του δείκτη MSCI.
Οταν και επίσημα η Ελλάδα θα μπει στο δείκτη για τις αναδυόμενες αγορές, το Νοέμβριο θα έχει βάρος 0,3% σε αυτόν.
Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει προβλήματα με την πληρωμή χρέους. Είναι επίσης υπό πίεση για τις αποκρατικοποιήσεις, ειδικά μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, ανέφερε η «WSJ», και πρόσθετε:
Η Ελλάδα ήταν και πάλι αναδυόμενη, έως ότου αναβαθμίστηκε το Μάιο του 2001, με την υιοθέτηση του ευρώ. Από το Νοέμβριο θα συγκαταλέγεται στις αναδυόμενες μαζί με την Τσεχία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, το Μαρόκο, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία.
Το «Bloomberg» επεσήμανε ότι η Ελλάδα, που παραμένει εκτός αγορών από τον Απρίλιο του 2010, έχει δεχθεί δύο πακέτα διάσωσης, την ώρα που η λαϊκή αντίδραση για τις περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς έχει εκτροχιάσει τον ρυθμό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.
Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ έδειξε τις δεύτερες χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως από τον Οκτώβριο του 2007. Η στάθμιση των ελληνικών εταιρειών στον MSCI World Index έχει κάνει βουτιά στο 0,01% από 0,16% τον Μάιο του 2010.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Αποθετηρίου Αθηνών, από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι και το καλοκαίρι του, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές είχαν πραγματοποιήσει καθαρές εκροές άνω των 8,4 δισ. ευρώ από το ελληνικό Χρηματιστήριο.
Στον αντίποδα με αφετηρία το καλοκαίρι του 2012, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές έχουν πραγματοποιήσει καθαρές εισροές που μόλις ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ στις μετοχές του FTSE Large Cap 25 στο διάστημα Ιούλιος 2012-Μάιος 2013.
5:08 PM
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκανε «ράλι» 88% από τις 5 Ιουνίου του 2012, όταν η ΝΔ σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού έχοντας έρθει πρώτη στις επαναληπτικές εκλογές, και μετά τη δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να διατηρήσει το ευρώ.
«Ηδη βλέπουμε λεφτά να επιστρέφουν σε ασφαλή καταφύγια και η απόφαση της MSCI μπορεί να κάνει ακόμα πιο έντονο αυτό το φαινόμενο», ανέφερε ο κ. Πίτερ Σορεντίνο, ένας εκ των διαχειριστών της Huntington Asset Advisors.
«Η υποβάθμιση της Ελλάδας την επαναφέρει στο προσκήνιο και είναι ένδειξη ότι η κρίση στην Ευρώπη απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει», πρόσθεσε.
Η ανακατάταξη της Ελλάδας από τον MSCI έρχεται μετά την ανακατάταξη από τη Russell Investments, η οποία τον Μάρτιο ανακοίνωσε ότι θα υποβαθμίσει τη χώρα σε αναδυόμενη αγορά.
Το ΧΑΑ τη Δευτέρα και την Τρίτη κατέγραψε πτώση 9,2% -συνέχιζε πτωτικά χθες- καθώς η Ελλάδα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει προσφορές στην πώληση της ΔΕΠΑ.
«Είναι η Ελλάδα αναδυόμενη αγορά; Βυθιζόμενη θα ήταν καλύτερα», σχολίασε σχετικά με την απόφαση του MSCI ο αρθρογράφος της «New York Times», Φλόιντ Νόρις.
Συγκεκριμένα, έγραψε: Ο MSCI δεν έκανε κομπλιμέντο στους δύστυχους Ελληνες. Κάποτε η ονομασία, ήταν «μη ανεπτυγμένες», και αυτό ακουγόταν άσχημο.
Τότε, έγιναν «αναπτυσσόμενες», όρος που υποδήλωνε ότι γίνεται πρόοδος, είτε πράγματι γινόταν, είτε όχι. Κατόπιν, έγιναν «αναδυόμενες». Ο κάθε όρος ακουγόταν καλύτερος από τον προηγούμενο.
Ο MSCI έχει μία ακόμα ομάδα, που βρίσκεται κάτω από την αναδυόμενη, γνωστή και ως «frontier». Η ομάδα στην οποία εντάσσεται μια χώρα μπορεί να έχει σημασία, διότι οι θεσμικοί επενδυτές συγκρίνουν τις επιδόσεις της με τους διάφορους δείκτες MSCI.
Ο οίκος αποφάσισε ότι η Ελλάδα δεν αξίζει πλέον να κατατάσσεται στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, και μεταφέρθηκε στην κατηγορία των αναδυόμενων.
Βέβαια, ο MSCI δεν εννοεί πραγματικά ότι η Ελλάδα είναι αναδυόμενη. Επιστρέφοντας στην παλιά «ταμπέλα» της «μη ανεπτυγμένης» θα ήταν πιο κοντά σε αυτό που προσπαθεί να πει, όμως δεν θα ήταν τόσο εύηχο.
«Μη αναπτυσσόμενη» θα ήταν καλύτερο, όμως δεν έχουμε πλέον αρνητικούς χαρακτηρισμούς.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου