Βουλευτές της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος περιόδευσαν στα πυρόπληκτα
Της Κικής Κολοβέρου
Έξι ολόκληρα χρόνια μετά την βιβλική καταστροφή της Ηλείας από τις πυρκαγιές του 2007, κλιμάκιο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, περιόδευσε χθες στις πληγείσες περιοχές καταγράφοντας τα προβλήματα και τις ελλείψεις με στόχο να ασκηθεί πίεση στην κεντρική εξουσία και να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και αναγέννησης των περιοχών αυτών.
Η περιοδεία, πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόταση της προέδρου της Επιτροπής, Διονυσίας- Θεοδώρας Αυγερινοπούλου και τη συμμετοχή βουλευτών όλων των κομμάτων και όπως τονίστηκε στην τελική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων πολιτικών και τοπικών φορέων στο Λάτσειο, οι προτάσεις που κατεγράφησαν θα υποβληθούν στον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Χαν στις 13 Ιουνίου, προκειμένου να διεκδικηθεί χρηματοδότηση μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης που έχουν καθυστερήσει. Μάλιστα, οι προτάσεις αυτές θα κατατεθούν προς ψήφιση και στην Ολομέλεια της Βουλής.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του κλιμακίου, τόσο ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Αγγελάκας και ο Περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χ. Καφύρας και ο Δήμαρχος Πύργου Μ. Παρασκευόπουλος, επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της επέκτασης της Ολύμπιας Οδού θέτοντας προ των ευθυνών τους όλους τους παριστάμενους βουλευτές και ζητώντας τους να μην ψηφίσουν στην Βουλή οποιαδήποτε τροποποίηση της σύμβασης που θα περιορίζει το φυσικό και τεχνικό αντικείμενο του έργου.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας , στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο παρουσία δεκάδων υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων της Ηλείας, ο κ. Αγγελάκας στο σύντομο χαιρετισμό του, επισήμανε ότι τα προβλήματα στις πυρόπληκτες περιοχές παραμένουν και θα πρέπει να τα διαχειριστούν με σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού, με σεβασμό στις διαδικασίες, με διαφάνεια και με καθαρότητα, γιατί αυτό απαιτούν οι καιροί και οι πολίτες.
Ακολούθως, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους, όσοι συμμετείχαν στην περιοδεία, τονίζοντας ότι αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η πορεία αποκατάστασης δεν προχωρά με τον ρυθμό που θα έπρεπε και πως θα πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν για τις πυρόπληκτες περιοχές περισσότερα χρήματα και από άλλες πηγές πλην του Ταμείου Μολυβιάτη.
«Ζητάμε συμπαράσταση για την Ολύμπια Οδό»
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αναρωτήθηκε αν έξι χρόνια μετά από μια μεγάλη καταστροφή, γίνεται η πολυπόθητη νέα αρχή όπως είχε δεσμευθεί στο σύνολο του το πολιτικό σύστημα της χώρας, τονίζοντας ότι στην πορεία αυτών των έξι χρόνων έγιναν αποσπασματικές κινήσεις με τεράστιες καθυστερήσεις και εμπόδια, χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο πραγματικής ανασυγκρότησης, περιβαλλοντικής, οικονομικής, παραγωγικής.
«Αν θέλουμε να κάνουμε μια αποτίμηση φοβάμαι πως με αυτό που είχαμε τότε, αυτό που είχαν οι πολίτες των καμένων περιοχών, νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη απόσταση. Έχουμε ευθύνη αυτή την απόσταση, αυτό το χάσμα να το μικρύνουμε, να το γεφυρώσουμε και να αλλάξουμε σελίδα. Έχω πλήρη επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Είμαι όμως βαθιά πεπεισμένος ότι ακόμα και τώρα μπορούμε πραγματικά αν πάμε συντεταγμένα, συντονισμένα και με ιεράρχηση, να καλύψουμε αυτή την απόσταση και να βάλουμε ένα γερό θεμέλιο για το αύριο.
Το ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης και αποκατάστασης δεν ξεκίνησε ποτέ για την Ηλεία. Το κεντρικό κράτος το χρωστά στην περιοχή» είπε και απευθυνόμενος στους παριστάμενους βουλευτές τους ζήτησε να μεταφέρουν σε στο Κοινοβούλιο ότι η Περιφέρεια και η Ηλεία στερείται των μεγάλων αναπτυξιακών δικτύων. Συγκεκριμένα τόνισε: «Ολύμπια Οδός χωρίς Ολυμπία δεν γίνεται…Αυτό θέλω να το μεταφέρετε στη Βουλή. Είμαστε εκτός του χάρτη των μεγάλων δικτύων μεταφορών και των ενεργειακών δικτύων. Κυρίως δε, του φυσικού αερίου.
Άρα λοιπόν σε μια εποχή που η περιφερειακή ανάπτυξη θα είναι η αρχή μιας ανατροπής προς ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, δεν μπορεί να έρθει όταν η περιφερειακή ενότητα Ηλείας είναι αποκλεισμένη από τα μεγάλα αναπτυξιακά δίκτυα. Ζητούμε ως Περιφέρεια και λέμε ότι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με καμία έκπτωση του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου του έργου πλην μιας περίπτωσης που έχει κριθεί στο ΣΤΕ και αφορά τον Καϊάφα. Ζητούμε την συμπαράσταση σας».
Μάκης: «Μην επιτρέψετε να σταματήσει η Ολύμπια Οδός στην Πάτρα»
«Έρχεστε έξι χρόνια μετά για να δείτε πως πήγε η ανασυγκρότηση στην Ηλεία, την ίδια στιγμή που συντελείται η «εξόντωση» του Νομού και της Δυτικής Ελλάδας με τον τερματισμό της Ολύμπιας Οδού στην Πάτρα» είπε ο Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος εκφράζοντας την έκπληξη του, που το πολιτικό σύστημα θυμήθηκε την Ηλεία και τον Πύργο έξι χρόνια μετά τις καταστροφές, αλλά και την οργή που πυροδότησε στους πολίτες η είδηση της επίσκεψης του κλιμακίου της Βουλής στα πυρόπληκτα. «Εμείς θα αξιοποιήσουμε την σημερινή επαφή μαζί σας δίνοντας σας να καταλάβετε το μέγεθος της ευθύνης που έχετε αυτή τη στιγμή ώστε να μην παίξετε έναν ίδιο ρόλο και εσείς, σαν αυτό που έπαιξαν συνάδελφοι σας τα προηγούμενα χρόνια και που έπαιξε το πολιτικό σύστημα συνολικά», επισήμανε ο δήμαρχος και συνέχισε ως εξής:
«Όχι» στην τροποποίηση της σύμβασης
«Έρχεστε εδώ μετά από τριών μηνών προσπάθεια του Νομού Ηλείας να επικοινωνήσει με τον Πρωθυπουργό για το θέμα της Ολύμπιας Οδού. Δεν μπορεί να συζητάμε για την ανασυγκρότηση του Νομού, της Δυτικής Ελλάδας από τις καταστροφές του 2007, αν το ελάχιστο που μπορούμε δεν το κάνουμε. Άρα λοιπόν από εσάς θέλουμε να μην γίνετε μέρος αυτού του «παιχνιδιού» που παίχτηκε τόσα χρόνια, είτε υπό συνθήκες καλύτερες είτε χειρότερες. Διότι μη γελιόμαστε. Το 2007, το 2008, το 2010 μπορούσε να έχει γίνει κάτι. Μετά, τα πράγματα έγιναν δύσκολα.
Αλλά δείτε ότι η ανασυγκρότηση του Νομού Ηλείας δείχνει το δρόμο για την ανασυγκρότηση της χώρας. Εμείς το λέγαμε αυτό μέσα στις φλόγες, όταν παλεύαμε μέσα στις φωτιές. Λέγαμε ότι αυτή η καταστροφή μπορεί να γίνει ευκαιρία. Όλοι έλεγαν τότε ότι ο Νομός Ηλείας μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα, τον πιλότο, για μια καινούργια χώρα. Αφού καταστράφηκαν οι δομές ήταν ευκαιρία να φτιάξουμε κάτι καινούργιο. Δε το μπορέσαμε. Και με δικές μας ευθύνες, της τοπικής αυτοδιοίκησης και με ευθύνες του κράτους. Όμως σήμερα έχετε τη δική σας ευθύνη. Μην επιτρέψετε να σταματήσει η Ολύμπια Οδός στην Πάτρα.
Γιατί είναι δικό σας θέμα. Η σύμβαση θα περάσει από τη Βουλή. Μην ψηφίσετε μια τροποποίηση που περιορίζει το φυσικό και το τεχνικό αντικείμενο του έργου» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να δώσουν όλα όσα χρωστούν στην Ηλεία. «Το ζήτημα είναι η δική σας παρουσία να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Σας ζητώ λοιπόν να παίξετε το ρόλο που πρέπει».
Καφύρας : Συνέπεια των πυρκαγιών η μείωση του πληθυσμού κατά 17%
Στην Ηλεία με βάση την απογραφή του 2011 μειώθηκε ο πληθυσμός κατά 30.000 άτομα ή 17%, είπε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Καφύρας, και συνέκρινε τη μείωση αυτή με την αντίστοιχη στο Νομό Αχαΐας (μειώθηκε 3,8%) και στην Αιτωλοακαρνανία (μείωση 6,7%) , ενώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνολικά , 8,2%.
Ορισμένα χαρακτηριστικά ακόμα που αφορούν τους Δήμους του Νομού και αποτελούν κραυγαλέες αποδείξεις είναι τα εξής:
- Στον πλέον πυρόπληκτο Δήμο της Ζαχάρως ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 6.459 ή 41,9%
- Στον πυρόπληκτο Δήμο της Ανδρίτσαινας – Κρεστένων ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 7.722 ή 35,2%
- Στον πυρόπληκτο Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 6.465 ή 32,5%
Τρομερές είναι οι μειώσεις σε πυρόπληκτα χωριά της Ζαχάρως ακόμα και στην ίδια την πόλη, που από 5.407 κατοίκους έπεσε στους 3.145. Στον Καϊάφα από 114 δεν απεγράφη κανένας, στο Ανήλιο από 260 έμειναν 57!!, στην Αρτέμιδα από 306 έμειναν 150, στη Μάκιστο από 161 μόλις 44, στους Ταξιάρχες από 65 είναι τώρα 26, στα Περιβόλια Φιγαλείας από 149 έχουν μείνει 46, στο Στόμιο από 62, μόλις 20 και στη Φιγαλεία από 184 έχουν μείνει 41.
Συμπερασματικά, όσον αφορά τον πληθυσμό, βλέπουμε ότι η Ηλεία, ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές, ερημώνει, δεν μένει κανείς στον τόπο του.
Η επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία
Υποδεχόμενος την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Με χαρά σας υποδεχόμαστε στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τον τόπο που πλουσιοπάροχα αντάμειψε η ιστορία, ο ποιητικός οίστρος και το φυσικό κάλλος. Το 2007 η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της στάχτη και αποκαΐδια. Σήμερα περίπου έξι χρόνια μετά και οι πληγές δεν έχουν ακόμα επουλωθεί. Η φύση μόνη της έκανε το χρέος της. Το δάσος μέρα με τη μέρα αναγεννάται.
Σε μας , στους πολίτες, στους φορείς και γενικά στην πολιτεία, πέραν των ανοιχτών μετώπων δράσης για την επούλωση των κατεστραμμένων υποδομών, απομένει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή μιας πιθανής επανάληψης του θλιβερού γεγονότος σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα.»
Στην συνέχεια και κατά την επίσκεψη του κλιμακίου στον Αρχαιολογικό Χώρο, ο κ. Κοτζάς σε συζήτηση που είχε με τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος έθεσε υπόψη τους, μέρος των διεκδικήσεων του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποκατάσταση και ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.
«Κάνουμε προσπάθειες για την επαναλειτουργία του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης έχουμε καταθέσει συνολικές προτάσεις για χρηματοδότηση έργων από το λεγόμενο «Ταμείο Μολυβιάτη». Εάν η προσπάθειά μας αυτή ευδοκιμήσει θα έλθει πιο κοντά η αποκατάσταση των ζημιών.
Πέραν, όμως, των γενικών διεκδικήσεων του δήμου, θέλουμε να επισημάνουμε τον ρόλο και την θέση που δικαιούται στην σύγχρονη εποχή, η Αρχαία Ολυμπία. Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας , κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός , που τελείται σχεδόν κάθε χρόνο, να ενισχυθεί θεσμικά και να αποτελέσει και για τον τόπο μας ένα ουσιαστικό γεγονός προβολής και ανάπτυξης».
Πηγή: ilialive
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου