Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Νεκρός βρέθηκε ο Γιώργος Χρύσης στη Βοστώνη

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2013

Του Θεόδωρου Καλμούκου

Ο αείμνηστος Γιώργος Χρύσης
ΒΟΣΤΩΝΗ. Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του, την Παρασκευή 31 Μαΐου, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες και αιτίες, ο επιφανής ομογενής επιχειρηματίας, συγγραφέας και ποιητής, Γιώργος Χρύσης. Τον βρήκε νεκρό η σύζυγός του Μάργκο όταν επέστρεψε στο σπίτι. Ο αείμνηστος, ο οποίος ήταν 66 ετών, ήταν κατά τα δυόμισι προηγούμενα χρόνια πρόεδρος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Benjamin Franklin της Βοστώνης, από το οποίο είχε ξεκινήσει τις σπουδές του το 1966-1967. Στη συνέχεια, σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Wentworth της Βοστώνης από το 1967 μέχρι το 1969, ενώ από το 1969 μέχρι το 1972 σπούδασε Ηλεκτρολογία Μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο Northeastern.
Το σκήνωμά του θα τεθεί σε κοινό προσκύνημα αύριο Τρίτη 4 Ιουνίου από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ στο νεκροπομπείο George E. Dorothy & Sons στη διεύθυνση 477 Washington Street, Wellesley, Massachusetts, ενώ η Νεκρώσιμη Ακολουθία του θα τελεστεί την Τετάρτη το πρωί στις 9 στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου της πόλης Γουέστον.
Η είδηση του αδόκητου θανάτου έχει συγκλονίσει κυριολεκτικά την Ομογένεια της Βοστώνης της οποίας υπήρξε δραστήριο και επιφανές μέλος. Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα που μας έστειλε ο Φίλιππος Σεραφείμ καθηγητής του πανεπιστημίου του Νορθίστερν και πρόεδρος του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου πως «έχω μείνει κατάπληκτος με τα φοβερά νέα του θανάτου του Γιώργου Χρύση. Ηταν ένας πολύ καλός φίλος, πολύτιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου Κέντρου και αφοσιωμένος εκπαιδευτικός με μεγάλες συνεισφορές στο Ινστιτούτο Βενιαμίν Φράνκλιν και στο πανεπιστήμιο Νορθίστερν. Θα μας λείψει πολύ».
Ο αείμνηστος γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1947 και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στη Βοστώνη στην ηλικία των 18 ετών για σπουδές.
Ο Γεώργιος Χρύσης αναδείχθηκε κορυφαίος στον κλάδο του και ίδρυσε αρκετές εταιρείες μερικές εκ των οποίων στον τομέα εφεύρεσης και κατασκευής λογισμικών προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το βιβλίο του High Frequency Switching Power Supplies έγινε εγχειρίδιο διδασκαλίας σε κολέγια και πανεπιστήμια ανά την Αμερική, ενώ μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.
Ανάμεσα στις εταιρίες που ίδρυσε ήταν η Arcadian Venture capital και η Mistsoft. Οταν έκλεισε η τοπική αγγλόφωνη εφημερίδα της Βοστώνης «The Hellenic Chronicle», ο Γιώργος Χρύσης πρωτοστάτησε στην ίδρυση της εφημερίδας «The Hellenic Voice» μαζί με τους Γεώργιο Μπεχράκη και Αρθουρ Κουμαντζέλη, η οποία ωστόσο έκλεισε κι αυτή πριν από δύο χρόνια.
Συνέγραψε βιβλία και άρθρα κρητικής λαογραφίας, ενώ δημοσίευσε και αρκετά βιβλία ποιητικών συλλογών. Είχε αρθρογραφήσει αρκετές φορές στον «Εθνικό Κήρυκα» του οποίου ήταν πιστός και αφοσιωμένος αναγνώστης επί πολλές δεκαετίες. Με προθυμία παρείχε πάντοτε δηλώσεις και σχόλια για την τρέχουσα επικαιρότητα, ομογενειακή και γενικότερη. Οι πιο πρόσφατες δηλώσεις του ήταν εκείνες της ελληνικής παρέλασης της Βοστώνης και του τρομοκρατικού πλήγματος στον τερματισμό του Μαραθώνιου.
Η τελευταία δημόσια δήλωση του αείμνηστου Γιώργου Χρύση στον «Ε.Κ.» αναφορικά με τη βομβιστική επίθεση ήταν η εξής: «Ημουν με τον γιο μου, τη γυναίκα μου κι άλλους συγγενείς στο σημείο της έκρηξης. Μόλις τερμάτισαν τα κορίτσια μπήκαμε στο αυτοκίνητο να φύγουμε και τότε έγινε η έκρηξη» και πρόσθεσε πως «ήταν τραγικό και απερίγραπτο». Συμπλήρωσε πως «τα κορίτσια άρχισαν να κλαίνε μόλις μάθαμε ακριβώς τι είχε γίνει, διότι ο Μαραθώνιος είναι αγώνισμα ειρήνης και αλτρουισμού». Είπε ακόμα, πως «έκλεισα και το Κολέγιο προς τιμή των θυμάτων, αλλά και διότι βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης και ούτως ή άλλως οι δρόμοι είναι κλειστοί».
Ο αείμνηστος είχε όνειρα για το Ινστιτούτο Benjamin Franklin, όπου ήταν πρόεδρος και τα είχε αποκαλύψει στον «Ε.Κ.» στις αρχές του Δεκεμβρίου 2010 λίγες μέρες μετά την επιλογή του στην προεδρία, ευρισκόμενος καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο της Βοστώνης με προορισμό την Ελλάδα. Είχε πει πως «κατ’ αρχήν θέλουμε να σταθεροποιήσουμε τη φοιτητική βάση, τουλάχιστον να διπλασιάσουμε τους φοιτητές, να δημιουργήσουμε καινούργια προγράμματα που είναι νευραλγικής φύσεως, τα οποία να παρέχουν μαθητεία στους φοιτητές η οποία να προσιδιάζει στα σημερινά δεδομένα» και συμπλήρωσε «μία άλλη μας προοπτική είναι να μεγαλώσουμε τις εγκαταστάσεις του».
Είχε αναφέρει ακόμα, πως «πηγαίνω να πάρω την ευχή της μητέρας μου για να αρχίσω την προεδρία μου». Ανέλαβε την προεδρία στο Ινστιτούτο την 1η Ιανουαρίου του 2011.
Ετρεφε μεγάλη αγάπη για τη γενέτειρά του την Κρήτη, την οποία επισκεπτόταν τακτικά, ενώ πολλές φορές έγραφε ποιήματα στην τοπική ντοπιολαλιά της Κρήτης, αλλά και στη δομή και μορφή των μαντινάδων. Το ποίημα του «Νόστος» ήταν ένα από τα κορυφαία του ποιήματα, το οποίο πολλές φορές στόλιζε τα προγράμματα κοινωνικών εκδηλώσεων κρητικών συλλόγων και σωματείων.
Ασχολήθηκε ενεργά και ευδόκιμα με τα ομογενειακά κοινά, προσφέροντας πολυετείς και πολύτιμες υπηρεσίες τόσο σε συλλόγους και σωματεία, ιδιαίτερα στην Παγκρητική της οποίας εκλέχτηκε πρόεδρος το 1995 στη διάρκεια του 34ου συνεδρίου της στο Μοντέστο της Καλιφόρνιας, ενώ στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας η Παγκρητική γνώρισε μέρες ανόδου και αίγλης.
Διετέλεσε επί σειρά ετών αντιπρόεδρος της Εφορίας του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, καθώς επίσης και πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της κοινότητας Αγίου Δημητρίου στην πόλη Γουέστον της Μασαχουσέτης.
Ηταν μέλος σε πολλά Διοικητικά Συμβούλια και εφορίες κολλεγίων και πανεπιστημίων και έχαιρε εκτίμησης και σεβασμού από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο της Βοστώνης.
Ηταν από τους πρώτους πάντοτε στην ελληνική παρέλαση και σε κάθε τι που είχε σχέση με τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου