Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2013
Μια νέα πτυχή της προβληματικής ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ ανέδειξε η βρετανική εφημερίδα «Financial Times», αποκαλύπτοντας μια στιχομυθία μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ Κώστα Λουρόπουλου και του μετόχου της επενδυτικής κοινοπραξίας «Emma Delta», Δημήτρη Μελισσανίδη.
Οπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, Κάρεν Χοπ, σε ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) που εξασφάλισαν οι «Financial Times», το οποίο έχει ως αποστολέα τον κ. Λουρόπουλο, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ παραπονιέται από την πίεση που δέχεται από τον κ. Μελισσανίδη, από τον οποίο, όπως αναφέρει ο ίδιος, δέχθηκε σειρά τηλεφωνημάτων. «Με προσέβαλε», αναφέρει ο κ. Λουρόπουλος, «όπως συνέβη και ορισμένες φορές στο παρελθόν».
«Εάν τολμήσεις να υπογράψεις (τη συμφωνία με την Intralot και τα λαχεία), θα σου κόψω το κεφάλι», φέρεται να είπε ο κ. Μελισσανίδης στον κ. Λουρόπουλο, σύμφωνα με το e-mail του τελευταίου. Ολα αυτά συνέβησαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «FT», στις 20 Μαϊου.
Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία «Emma Delta» έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ προσφέροντας 652 εκατ. ευρώ, αλλά δεν προχωρεί στην υπογραφή της σύμβασης καθώς θέλει να ακυρωθούν οι συμφωνίες που είχε υπογράψει ο ΟΠΑΠ με τα Λαχεία και την Intralot λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας της αποκρατικοποίησης του οργανισμού.
Στην εταιρεία «Emma Delta» συμμετέχει ο Ελληνας «μεγιστάνας του πετρελαίου» κατά τη βρετανική εφημερίδα, Δημήτρης Μελισσανίδης, και ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Γιρί Σμέετζ.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει δει η «FT», η «Emma Delta» θέλει τώρα να ακυρώσει δύο στοιχεία της συμφωνίας: ένα τριετές συμβόλαιο αξίας 110 εκατ. ευρώ με την Intralot, τον βασικό τεχνολογικό πάροχο του ΟΠΑΠ από την Αθήνα και ένα 12ετές δικαίωμα να εκμεταλλεύεται την ελληνική κρατική λοταρία καταβάλλοντας ένα τίμημα 190 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ετησίως.
Η λοταρία επικυρώθηκε πέρυσι σε μία κοινοπραξία από τον ΟΠΑΠ, Intralot και μία αμερικανική εταιρεία «Scientific Games», που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού λοταρίας στον Κόσμο. Καμία συμφωνία πάντως δεν έχει υπογραφεί.
Το ελληνικό Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει πρόσφατα απορρίψει τις απειλές της «Emma Delta» να αποσυρθεί από τη συμφωνία και να πάρει νομικά μέτρα αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της.
Το ΤΑΙΠΕΔ απέτυχε να ολοκληρώσει μία ιδιωτικοποίηση-ναυαρχίδα αυτόν το μήνα, όταν η Gazprom απροσδόκητα αποχώρησε από την υποβολή προσφορών της κρατικής εταιρείας ΔΕΠΑ προμηθεύτριας φυσικού αερίου. Ετσι αν αποτύχει να ολοκληρώσει και την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα θα βρεθεί σε σύγχυση, αυξάνοντας την πιθανότητα όπως η τρόικα των διεθνών δανειστών διορίσει δικούς της ανθρώπους να κάνουν τις αποκρατικοποιήσεις κρατικών περιουσιών που έχουν εκτιμηθεί στα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.
Μια ανασκόπηση της διάσωσης στην Ελλάδα από το ΔΝΤ αυτόν το μήνα διαπίστωσε ότι η απώλεια εισοδήματος μέσω της ολίσθησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να συμβάλει σε μια τρύπα στον προϋπολογισμό της Αθήνας, με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέα μέτρα.
Οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ αναμενόταν να καλύψουν περίπου το ήμισυ των 2,6 δισ. ευρώ που είναι ο φετινός στόχος για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αν όμως δεν πωληθεί και ο ΟΠΑΠ η πτώση εσόδων θα έφτανε κάτω από 1 δισ. ευρώ.
Ηδη ο στόχος έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω δύο φορές, λόγω των κινδύνων που συνδέονται με επενδύσεις σε μία Οικονομία σε ύφεση-mired και σε μία Ελλάδα πολιτικά ασταθή.
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει μέχρι τώρα ολοκληρώσει επιτυχώς μόνο την πώληση της ΔΕΣΦΑ, που διαχειρίζεται το φυσικό αέριο στην αζέρικη Socar, έναντι 400 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μελισσανίδης ελέγχει την εταιρεία «Aegean Marine Petroleum Network», παγκόσμιο προμηθευτή ναυτικού καυσίμου, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ ο Τσέχος εταίρος του είναι ο ιδιοκτήτης της επενδυτικής «Emma Capital» και μεγάλος μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς.
Εκπρόσωπος Τύπου της «Emma Delta», εκ μέρους του κ. Μελισσανίδη αρνήθηκε να σχολιάσει προς την «FT», ενώ ο κ. Λουρόπουλος δεν βρέθηκε για να σχολιάσει.
Στο μεταξύ, και μετά το δημοσίευμα της «FT», με δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κωνσταντίνος Λουρόπουλος αποδίδει σε «επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς» τα όσα αναφέρθηκαν στο δημοσίευμα των «FT» περί πίεσής του από την πλευρά του Δημήτρη Μελισσανίδη της «Emma Delta..
Στο μεταξύ, και μετά το δημοσίευμα της «FT», με δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κωνσταντίνος Λουρόπουλος αποδίδει σε «επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς» τα όσα αναφέρθηκαν στο δημοσίευμα των «FT» περί πίεσής του από την πλευρά του Δημήτρη Μελισσανίδη της «Emma Delta», διαψεύδοντας έτσι το περιεχόμενό του.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου