Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2013
Ξεκινούν και πάλι προσλήψεις πόλεις στις ΗΠΑ
Ο Ντέιβιντ Κάρσον της Πυροσβεστικής στη Μινεάπολη που προσέλαβε περί τους 12 νέους πυροσβέστες μετά από μία 5ετία παγώματος.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, φέρεται -σύμφωνα με το «Associated Press»- να είναι έτοιμος να αλλάξει στάση ως προς την αύξηση εταιρικών φόρων, με «αντάλλαγμα» σημαντικές επενδύσεις των επιχειρήσεων σε πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας, στη μεταποίηση, στις υποδομές και σε κοινοτικά κολέγια, στην προσπάθεια να καταπολεμήσει την ανεργία (περισσότερες πληροφορίες στη σελ. 9).
Στο μεταξύ, παρότι σημαντικές προκλήσεις παραμένουν για την αμερικανική Οικονομία, οι δημοτικές Αστυνομικές Ακαδημίες στη Μασαχουσέτη είναι πλήρεις με νέους αξιωματικούς εφαρμογής του νόμου να εκπαιδεύονται, ενώ η Μινεάπολη, πρόσφατα πρόσθεσε σχεδόν 25 πυροσβέστες, μετά από ένα 5ετές «πάγωμα» προσλήψεων.
Η Κομητεία Κλαρκ της Νεβάδα, που περιλαμβάνει το Λας Βέγκας, προσλαμβάνει 700 νέους δασκάλους φέτος, η πρώτη σημαντική ενίσχυση της εργατικής δύναμής της, εδώ και 5 χρόνια.
Τα μηνιαία στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι οι τοπικές διοικήσεις, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 65% της συνολικής δημόσιας εργατικής δύναμης, προσθέτουν εργαζομένους στους 7 από τους 8 τελευταίους μήνες, η καλύτερη επίδοση την 5ετία που πέρασε.
Μέχρι τώρα φέτος, 46.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση. Η απασχόληση στις τοπικές αυτοδιοικήσεις τον Ιούνιο παρέμεινε στα 14,08 εκατ. άτομα, το υψηλότερο επίπεδο εδώ κα 1,5 χρόνο, αν και χαμηλότερα ακόμη από την κορύφωσή της στα 14,61 εκατ. στα μέσα του 2008.
Σε παλαιότερες περιπτώσεις, όταν η Οικονομία ανέκαμπτε, συνολικά ο κρατικός τομέας πρόσθετε θέσεις εργασίας πιο σύντομα. Ακόμη και τώρα, ομοσπονδιακές υπηρεσίες και πολιτειακές διοικήσεις συνεχίζουν να καταργούν δουλειές εν μέσω περικοπών και της ευρύτερης συζήτησης για το κατάλληλο μέγεθος της δημόσιας εργατικής δύναμης.
Στις τοπικές διοικήσεις, η ανάκαμψη στα φορολογικά έσοδα, η έγκριση από ψηφοφόρους σε υψηλότερους φόρους σε ορισμένες κοινότητες και η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ευρύτερα, πυροδοτούν προσλήψεις.
«Τα πράγματα δείχνουν πιο φωτεινά», είπε ο Μάικ Τσάμπερλεϊν, διευθυντής στο Λύκειο Ουέστβιου, κοντά στο Πόρτλαντ του Ορεγκον, ο οποίος προκήρυξε πέντε νέες διδακτικές θέσεις.
Η περιοχή προγραμματίζει να προσθέσει 150 δασκάλους την ερχόμενη σχολική χρονιά, μετά την απόλυση του 17% του διδακτικού και άλλου πιστοποιημένου προσωπικού της από το 2010.
Ωστόσο, πολλά εμπόδια μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη στην περαιτέρω άνοδο των προσλήψεων καθώς ορισμένες τοπικές Αρχές αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις. Στο Σικάγο για παράδειγμα, πρόσφατα απολύθηκαν 2.100 δάσκαλοι και άλλοι υπάλληλοι της σχολικής περιφέρειας εκεί, που παλεύει με το συνταξιοδοτικό ταμείο, το οποίο δεν έχει την κατάλληλη χρηματοδότηση και έχει έλλειμμα περί τα 8 εκατ. δολάρια.
Πόλεις, επίσης αντιμετωπίζουν το ογκούμενο κόστος ασφάλειας Υγείας και τις κυβερνητικές περικοπές δαπανών.
Και ενώ η Οικονομία εν γένει βοηθά ορισμένες από αυτές να ανακάμπτουν, ειδικά στο σκέλος τελών από ακίνητα, τα κέρδη δεν αφορούν σε όλη τη χώρα και παραμένουν κίνδυνοι όσο η ανάπτυξη είναι αναιμική.
Δεν είναι σαφές αν οι τοπικές διοικήσεις θα επαναλάβουν τον οικονομικό κύκλο που τις επέτρεψε να επεκτείνουν την εργασιακή τους δύναμη πριν από την ύφεση, καθώς τα φορολογικά έσοδα είχαν αυξηθεί, αλλά στη συνέχεια να κάνουν βαθιές περικοπές όταν αυτά μειώθηκαν και οι κάτοικοι αντιστάθηκαν σε νέους φόρους.
«Αυτές οι αποφάσεις ήταν πολύ επώδυνες», είπε ο Τζόζεφ Σενέκα, καθηγητής Οικονομίας και Δημόσιας Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Ρούτγκερς. «Αν θα επαναληφθεί, μένει να το δούμε», πρόσθεσε.
Μία πόλη που δεν σχεδιάζει να ακολουθήσει τον παλιό κύκλο είναι το Φοίνιξ, η 6η μεγαλύτερη των ΗΠΑ, με σχεδόν 1,5 εκατ. κατοίκους. Η συνολική εργατική δύναμη του Φοίνιξ, πλήρης απασχόλησης, κατέγραψε πτώση 6,7% τα τελευταία τρία χρόνια.
Τις περασμένες εβδομάδες η πόλη προσέλαβε τους πρώτους νέους αστυνομικούς από το 2009, αλλά ο διαχειριστής της πόλης, Ντέιβιντ Καβάζος, αναμένει ότι η απασχόληση θα συνεχίσει να μειώνεται παρότι ανακάμπτουν τα φορολογικά έσοδα.
Αναφέρθηκε σε μία σειρά από μέτρα που βοήθησαν στο να εξοικονομηθούν δαπάνες, από συλλήψεις πολιτών, μέχρι μάζεμα των σκουπιδιών, αλλά και των ανακυκλώσιμων υλικών την ίδια μέρα. Το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των υπαλλήλων του Φοίνιξ να είναι στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τους κατοίκους, εδώ και 40 χρόνια.
«Καινοτομία και αποτελεσματικότητα, φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερα χρήματα, αυτή είναι η τάση που προωθείται σε όλη τη χώρα», είπε ο κ. Καβάζος.
Ορισμένες θέσεις εργασίας σε τοπικές διοικήσεις χάθηκαν κατά την ύφεση και δεν αναμένεται να δημιουργηθούν ξανά, ακόμη και αν τα έσοδα ανακάμψουν.
Οι πόλεις, Σπρίνγκφιλντ και Γιουτζίν στο Ορεγκον, συγχώνευσαν τα πυροσβεστικά τους τμήματα το 2010 και έχουν εξοικονομήσει 1,3 εκατ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας, Ράνταλ Γκρόουβς. Επίσης έκοψαν περί τις 15 θέσεις εργασίας, μεταξύ των οποίων του ενός αρχηγού και του επικεφαλής εκπαιδευτή, αλλά δεν περιέκοψαν τον αριθμό των πυροσβεστών.
«Το καλό με αυτό είναι ότι εξοικονομούμε χρήματα και παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες», πρόσθεσε ο κ. Γκρόουβς.
Ωστόσο, μετά από αρκετά χρόνια σφίξιμο της ζώνης, πολλές τοπικές διοικήσεις ωφελούνται από την ανάκαμψη. Η αύξηση στις τιμές κατοικίας, που βοηθούν στην άνοδο των φόρων περιουσίας, όπου στηρίζονται κυρίως οι πόλεις, αποτελεί καίριο «οδηγό» για προσλήψεις. Η αύξηση του πληθυσμού επίσης, σε Πολιτείες όπως η Νεβάδα, βοηθούν.
Ο Moody’s προβλέπει συνεχιζόμενη κλιμάκωση των προσλήψεων με τις τοπικές διοικήσεις να προσθέτουν συνολικά 90.000 θέσεις εργασίας αυτό το χρόνο και 300.000 το 2014. Ο οίκος, πάντως, δεν περιμένει ο κατάλογος μισθοδοσίας τους να φτάσει σε υψηλά όλων των εποχών, παρά μόνο ώς τα τέλη του 2015 το νωρίτερο.
Στο Μανκάτο της Μινεάπολης, μία πόλη 40.000 κατοίκων, μία ανάκαμψη στις τιμές ακίνητης περιουσίας και μία άνοδο στις κατασκευές έστρωσε το δρόμο για την πρόσληψη 5 αστυνομικών, οι πρώτες από την ύφεση και έπειτα.
Ειδικοί λένε επίσης ότι οι δαπάνες για προσχολική εκπαίδευση μέχρι τις πρώτες τάξεις που κατέγραψαν σημαντική μείωση το 2011 για πρώτη φορά εδώ και 3 δεκαετίες, μπορεί να αυξηθούν πυροδοτώντας προσλήψεις ή έστω το «πάγωμα» των απολύσεων.
Τα νομοθετικά σώματα σε επίπεδο Πολιτείας, από το Ορεγκον ως την Οκλαχόμα και το Ρόουντ Αϊλαντ, ενέκριναν πρόσφατα προϋπολογισμούς που αυξάνουν τις δαπάνες για Δημοτικά Σχολεία και Λύκεια.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου