Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Θετικά τα στοιχεία ΑΕΠ στις ΗΠA, ζητείται όμως πιο ισχυρή ανάπτυξη

Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2013
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («Wall Street Journal»). Η αμερικανική Οικονομία τα πηγαίνει λίγο καλύτερα από ό,τι αναμενόταν για την ώρα, αλλά η συνολική εικόνα δείχνει «θαμπή» ως προς την ισχυρότερη ανάπτυξη.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, το κυριότερο μέτρο μέτρησης των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγει η Οικονομία, έδειξε αύξηση 1,7% σε ετήσια βάση από τον Απρίλιο τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για άνοδο 0,9%.
Τα στοιχεία β’ τριμήνου ωστόσο περιλαμβάνουν και μία υποβάθμιση προς τα κάτω για ρυθμό 1,1% το α’ τρίμηνο, ενώ με ενδιαφέρον από τους επενδυτές αναμένονταν χθες και οι ανακοινώσεις σχετικά με τη διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Fed.
Στο μεταξύ, στη Wall Street, ο Dow Jones ήταν στις 15.574 μονάδες, με άνοδο 0,35%, ο Nasdaq στο 0,46% και ο S&P 500 στο +0,38%.Οι ευρύτερες αναθεωρήσεις για το ΑΕΠ, έδειξαν επίσης ότι η Οικονομία αναπτύχθηκε με πιο ισχυρό ρυθμό το 2012 από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Το ΑΕΠ πέρυσι αυξήθηκε 2,8%, από 2,2% που είχε ανακοινωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.
Η αλλαγή αυτή προέκυψε από μία συνολική αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ από το 1929 ως το α’ τρίμηνο του 2013.
Για το β’ τρίμηνο, με «μπροστάρηδες» τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και την αγορά κατοικίας που αναβιώνει, η Οικονομία έδειξε να κερδίζει έδαφος το διάστημα αυτό, έχοντας απορροφήσει χτυπήματα από την αργή ανάπτυξη στο εξωτερικό, πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό, υψηλότερη φορολογία και σημαντικές περικοπές.
«Αν και η ανάπτυξη του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο ξεπέρασε τις προσδοκίες, αν συνδυαστεί με την αναθεώρηση προς τα κάτω για το α’ τρίμηνο, η ιστορία παραμένει ίδια. Η Οικονομία αναπτύσσεται, αλλά η ανάπτυξη παραμένει απογοητευτική», δήλωσε ο Γκας Φάουσερ, οικονομολόγος της PNC Financial Services.
Εν αναμονή και των ανακοινώσεων της Fed, μετά τα τελευταία «σημάδια» ότι μπορεί να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ο Ερικ Γκριν, αναλυτής της TD Securities, ανέφερε: «Η Fed θα επικεντρωθεί στην τάση της ανάπτυξης. Τα νούμερα έχουν σταθερά βελτιωθεί τα τελευταία δύο τρίμηνα, από το 0,1% του δ’ τριμήνου 2012».
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν για να συμπεριλάβουν δείκτες που δίνουν καλύτερη εικόνα της αμερικανικής Οικονομίας. Για παράδειγμα, για πρώτη φορά το υπουργείο Εμπορίου έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως έρευνα και ανάπτυξη, ψυχαγωγία και τέχνες.
Κατηγορίες, που συνεισέφεραν στο ΑΕΠ του β’ τριμήνου. Ακόμη και με τις αναθεωρήσεις, οι καταναλωτές παραμένουν το πιο σημαντικό «συστατικό». Η συνολική καταναλωτική δαπάνη, που αναλογεί σε περισσότερο από δύο τρίτα της ζήτησης, αυξήθηκε κατά 1,8% το β’ τρίμηνο, κάτω σε σχέση με το 2,3% της προηγούμενης περιόδου.
Η επένδυση σε οικίες κατέγραψε σημαντική άνοδο 13,4% το β’ τρίμηνο. Ο κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο όταν υπήρχε μείωση του ΑΕΠ, αλλά φέτος βοήθησε να αναπτυχθεί η Οικονομία και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Και η επένδυση σε επιχειρήσεις είχε άνοδο το β’ τρίμηνο, ενώ αυξήθηκαν οι δαπάνες για εξοπλισμό και υποδομές. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν επίσης τις εφευρέσεις, αν και με μικρότερο ρυθμό από τους προηγούμενους μήνες.
«Αν και τα αυτοκίνητα πάνε καλά, οι άλλες βιομηχανικές αγορές είναι σχετικά αδύναμες, έτσι η Βόρειος Αμερική είναι μία από τις λιγότερο ισχυρές από άποψη ζήτησης», είπε ο Μάικλ Μπάρι, πρόεδρος και CEO της Quaker Chemical Corp., που κατασκευάζει υγρά και λιπαντικά, που χρησιμοποιούνται στη μεταλλοτεχνία άλλων βιομηχανιών.
«Συνεχίζουμε να περιμένουμε νωθρότητα και προκλήσεις διεθνώς», πρόσθεσε.
Στα θετικά σημάδια, είναι ότι η ομοσπονδιακή δαπάνη στο β’ τρίμηνο δεν είναι τόσο αδύναμη όσο τους προηγούμενους έξι μήνες, καταδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να κινήθηκε πέρα από τις περικοπές που έκανε νωρίτερα φέτος.
Οι κρατικές δαπάνες είχαν μείωση 1,5%, μετά από συρρίκνωση 8,4% το α’ τρίμηνο και 13,9% τους τελευταίους 3 μήνες του 2012.
Κάτι που ίσως ωφελήσει περαιτέρω τους επόμενους μήνες όσον αφορά στο ΑΕΠ. Παράλληλα, αυξήθηκε η δαπάνη πολιτειακών και τοπικών διοικήσεων, ενώ στα «φωτεινά» σημάδια ήταν και η άνοδος 5,4% στις εξαγωγές παρά την βραδύτερη ανάπτυξη στο εξωτερικό. Αν και υπήρξε εξισορρόπηση από τις εισαγωγές, που αφαιρούν από το ΑΕΠ.
Αλλα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι β’ τρίμηνο το κόστος της εργασίας αυξήθηκε, δημιουργώντας πληθωριστικές πιέσεις και παρέχοντας σε όσους χαράσσουν την νομισματική πολιτική αίσθημα ανακούφισης.
Στην οικονομική καπιταλιστική θεωρία, η απουσία αισθητού πληθωρισμού επί μήνες μπορεί να σημαίνει και οικονομική ολοσχερή στασιμότητα.
Ο δείκτης του κόστους εργασίας σημείωσε αύξηση 0,5% από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο και μάλιστα και το πρώτο τρίμηνο είχε αυξηθεί εξίσου και όχι κατά 0,3% όπως ήταν η αρχική εκτίμηση.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου