Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Σχέδιο Ομπάμα για τη μείωση του κόστους της ανώτατης εκπαίδευσης

 Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2013
Ο πρόεδρος Ομπάμα παρουσίασε ένα σχέδιο με στόχο να γίνει πιο προσιτή οικονομικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο σχέδιο με στόχο να μειωθούν τα διογκούμενα κόστη της ανώτατης εκπαίδευσης.
Το σχέδιο αυτό προτείνει τη θέσπιση ενός συστήματος που θα κατατάσσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με βάση τις δαπάνες των φοιτητών οι οποίοι σπουδάζουν σε αυτά. Η θέση τους στην κατάταξη θα συνδέεται επίσης με τις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις προς τους φοιτητές.
Ο πρόεδρος, ο οποίος για μεγάλο μέρος του καλοκαιριού επεξεργαζόταν ιδέες για να τονώσει την αμερικανική οικονομία, θα παρουσιάσει το σχέδιο αυτό κατά την έναρξη μιας προεκλογικού τύπου περιοδείας που θα κάνει στη Νέα Υόρκη και στην Πενσιλβάνια, κατά την διάρκεια της οποίας θα εκφωνήσει ομιλίες και θα συνομιλήσει με φοιτητές.
Το κόστος της φοίτησης στα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ αυξάνεται εκθετικά τα τελευταία χρόνια, αναγκάζοντας τους φοιτητές και τις οικογένειες να δανείζονται μεγάλα ποσά για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα πτυχίο.
Κατά μέσον όρο, το κόστος για τη φοίτηση σε ένα πανεπιστήμιο στην πολιτεία όπου διαμένει ένας νέος ή μια νέα –για ιδρύματα τετραετούς φοίτησης– ανερχόταν το 2013 στα 8.655 δολάρια, ένα ποσό αυξημένο κατά 4,8% σε σύγκριση με το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου των Πανεπιστημίων που δόθηκαν στην δημοσιότητα αυτόν τον μήνα.
Η πρόταση του Ομπάμα είναι να έχει θεσπιστεί το σύστημα κατάταξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων το οποίο εισηγείται πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους του 2015, ώστε φοιτητές και γονείς να μπορούν να επιλέγουν σχολές με βάσει τα συγκεκριμένα κριτήρια.
Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου προβλέπει επίσης να συνδέονται οι επιχορηγήσεις του ομοσπονδιακού κράτους προς τους φοιτητές με το κόστος σπουδών και τις εν γένει επιδόσεις κάθε ιδρύματος, ώστε να δοθεί ένα κίνητρο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να μειώσουν το ύψος της δαπάνης που αντιμετωπίζει ο φοιτητής ή η φοιτήτρια. Το σχέδιο προβλέπει ακόμα να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αποπληρώνουν φοιτητικά δάνεια να καταβάλουν ως και 10% του βεβαιωμένου μηναίου εισοδήματός τους.
"Το σχέδιο του προέδρου θα άρει εμπόδια τα οποία προσκόπτουν τον ανταγωνισμό και την καινοτομία, ιδίως σε ό,τι αφορά τη χρήση της νέας τεχνολογίας, και θα προβάλλει τις βέλτιστες πρακτικές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τα οποία προσφέρουν υψηλή αξία [σπουδών] με χαμηλό κόστος», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με στοιχεία του εθνικού κέντρου στατιστικής για την παιδεία, το συνολικό κόστος της ανώτατης εκπαίδευσης για προπτυχιακούς φοιτητές σε ιδρύματα τετραετούς φοίτησης αυξήθηκε κατά 73% από το 2001 ως το 2011, στα 15.900 δολάρια κατά μέσον όρο.
Το ύψος των ποσού που οφείλεται σε τράπεζες από τα φοιτητικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί ανέρχεται σήμερα σε περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την αρχή προστασίας καταναλωτών του τομέα των χρηματοοικονομικών προϊόντων.
Αν το κόστος καταστήσουν απρόσιτη την φοίτηση στα πανεπιστήμια για πολύ μεγάλο αριθμό νέων, μακροπρόθεσμα οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι άλλων χωρών.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ομπάμα επικύρωσε ένα νόμο με τον οποίο ακυρώθηκε μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων των φοιτητικών δανείων και τα επιτόκια αυτών των χορηγήσεων συνδέθηκαν με εκείνα των 10ετών κρατικών ομολόγων. Το νομοσχέδιο αυτό καταρτίστηκε έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα μέλη του Κογκρέσου.
Ο Ομπάμα έχει επανειλημμένα επικρίνει την αύξηση του κόστους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και καλεί τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα να αντιμετωπίσουν επειγόντως το πρόβλημα.
Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου