Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2013
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και οι οποίες συνδέουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ ή τους στενούς του συνεργάτες με την καταγγελλόμενη από την αντιπολίτευση επίθεση με χημικά όπλα εναντίων Σύρων πολιτών, τα χαράματα της 21ης Αυγούστου, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες («slam dunk»).
Την είδηση αυτή μετέδωσε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press» επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους των υπηρεσιών αντικατασκοπίας, που μίλησαν, ωστόσο, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες δεν απαντούν στο ερώτημα για το ποιος ακριβώς ελέγχει κάποια από τα αποθέματα χημικών όπλων της Συρίας, ενώ παράλληλα δεν ξεκαθαρίζουν αν ο ίδιος ο Μπασάρ αλ Ασαντ διέταξε την καταγγελλόμενη επίθεση.\ Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Newshour» στο «PBS», δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Συρίας ήταν αυτή που πραγματοποίησε την επίθεση. «Και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξουν διεθνείς συνέπειες», επεσήμανε ο Ομπάμα.
Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, στελέχη της κοινότητας αντικατασκοπίας των ΗΠΑ διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις, αναφέρονται ότι τα στοιχεία για την επίθεση που έγινε την 21η Αυγούστου «δεν είναι ‘slam dunk’». Υπενθυμίζεται ότι την ίδια φράση («slam dunk») είχε χρησιμοποιήσει πριν από έντεκα χρόνια, το 2002, ο τότε επικεφαλής της CIA, ομογενής Τζορτζ Τένετ, για να εκφράσει τη σιγουριά του ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Εκ των υστέρων βέβαια απεδείχθη εσφαλμένη η εκτίμησή του.
Οπως, ωστόσο, προαναφέρθηκε, ο Αμερικανός Πρόεδρος στη συνέντευξή του τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξουν διεθνείς συνέπειες» σε βάρος της Συρίας.
«Αν πούμε με σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μια βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα στην εθνική μας ασφάλεια», είπε.
Και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να σταλεί στον Ασαντ «ένα δυνατό μήνυμα» προκειμένου να μη γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε, ωστόσο, ότι συνεχίζει να αξιολογεί τις επιλογές για μία πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία, αλλά δεν έχει λάβει μία τελική απόφαση.
Στο μεταξύ, εντός της ημέρας ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα επρόκειτο να ενημερώσουν τα ηγετική στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκαλύψει στους νομοθέτες λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που έχει λάβει για την επίθεση με χημικά όπλα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, ζήτησε από τον Ομπάμα να παρουσιάσει προσωπικά τα επιχειρήματά του στο Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Συρία.
Σε επιστολή που εστάλη στον Ομπάμα, ο Μπένερ ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη νομική βάση σχετικά με οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικής δύναμης στη Συρία, καθώς και «το προβλεπόμενο αντίκτυπο που θα έχουν πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις».
Εν τω μεταξύ, νόμιμη και δικαιολογημένη στη βάση του δόγματος ανθρωπιστικής επέμβασης είναι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία ακόμη και δίχως έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλώνει η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποιώντας το πόρισμα των νομικών της συμβούλων, καθώς και τα συμπεράσματα της Επιτροπής Πληροφοριών κατά την οποία είναι αδιαμφισβήτητη η χρήση χημικών όπλων και «εξαιρετικά πιθανή» η ευθύνη του Ασαντ.
Η προσπάθεια δικαιολόγησης και «στοιχειοθέτησης» της ανάληψης δράσης ήλθε πριν ανέβει ο Ντέιβιντ Κάμερον στο βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου τελεί υπό την πίεση των Εργατικών για «ακλόνητες αποδείξεις» πριν δώσουν τη στήριξή τους σε βρετανική στρατιωτική εμπλοκή.
Μιλώντας στο Κοινοβούλιο κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Κάμερον δήλωσε βέβαιος πως το καθεστώς Ασαντ έκανε χρήση χημικών όπλων, ανέφερε πως υπάρχει «καθαρή νομική βάση» για στοχευμένες επιθέσεις προκειμένου να σωθούν ζωές και σημείωσε πως δεν επιδιώκεται καθεστωτική αλλαγή στη Συρία.
Ανέφερε πως θέλει να ενώσει «στο μέγιστο δυνατό τη χώρα και τη Βουλή», και σε ένα σχόλιο που στόχευε τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ είπε πως κατανοεί τη στάση «μιας κοινής γνώμης που είχε δηλητηριαστεί από το επεισόδιο στο Ιράκ».
Ανέφερε, επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως θα ήταν «αδιανόητο» να προχωρήσει η Βρετανία σε στρατιωτική δράση εάν υπήρχε ισχυρή εναντίωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε μια αιφνίδια αλλαγή στάσης, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε άμεση επίθεση εναντίον της Συρίας, αν προηγουμένως δεν κοινοποιηθεί το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ -το οποίο θα βρίσκεται στα χέρια του ΓΓ του ΟΗΕ το Σάββατο και ακολούθως θα παρουσιαστεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ως αποτέλεσμα ο Ντέιβιντ Κάμερον εξαναγκάστηκε σε «άτακτη υποχώρηση», και στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων ετίθετο προς ψήφιση μετριασμένη απόφαση που στηρίζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης μόνο επί της αρχής, και θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία «πριν από οποιαδήποτε άμεση ανάμειξη της Βρετανίας σε ανάλογη δράση».
Οι Εργατικοί αναμένονταν να καταψηφίσουν τη χθεσινή απόφαση που ανοίγει δρόμο σε στρατιωτική δράση, ενώ η δεύτερη και καθοριστική ψηφοφορία θα πρέπει να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, αφότου λάβει γνώση το Συμβούλιο Ασφαλείας της αναφοράς των επιθεωρητών. Και πάλι με αβέβαιο αποτέλεσμα, δεδομένης και της αντίδρασης τουλάχιστον 70 κυβερνητικών βουλευτών.
Εν τω μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, το Σάββατο θα αναχωρήσουν από τη Συρία οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, οι οποίο αναμένεται να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους όσον αφορά τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων, σήμερα, Παρασκευή. Αυτό γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, από τη Βιέννη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
«Θα συνεχίσουν τη διερευνητική τους δραστηριότητα έως αύριο, Παρασκευή, και θα αποχωρήσουν από τη Συρία το πρωί του Σαββάτου», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν σε δημοσιογράφους.
Είπε ακόμη ότι την Τετάρτη είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με τη συριακή κρίση.
Στο πλαίσιο των ερευνών τους οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ επισκέπτονταν χθες το ανατολικό προάστιο της Δαμασκού, Ντούμα, το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες.
Πηγή: Ε.Κ., Associated Press, Νew York Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου