Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2013
Η βεβήλωση και καταστροφή ελληνικών αρχαιοτήτων ή και ορθόδοξων θρησκευτικών μνημείων στην Αλβανία δεν έχει τέλος! Μετά την ισοπέδωση με βαρύ σκαπτικό μηχάνημα αρχαίων ελληνικών τάφων στον Τύμβο του Βαλιαρέ στο Αργυρόκαστρο, αλλά και τη βεβήλωση του Ιερού Ναού Αγίου Μιχαήλ στο Βουνό Χειμάρας τον οποίο μετέτρεψαν σε στάβλο (!) νέο έγκλημα συντελείται αυτόν τον καιρό σε έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, το Βουθρωτό.
Είναι η πιο γνωστή αρχαία ελληνική πόλη στην Αλβανία, 20 χιλιόμετρα νότια των Αγίων Σαράντα. Τα προϊστορικά χρόνια υπήρξε έδρα ελληνικής αποικίας (αργότερα ρωμαϊκής) και επίσης Χριστιανικής Επισκοπής. Η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει ανακηρύξει το χώρο τόπο παγκόσμιας «πολιτιστικής κληρονομιάς»!
Καταστροφές παντού!Σ’ αυτό λοιπόν το τόσο σημαντικό ελληνικό μνημείο, όπως μεταδίδει το «Himara.gr», πραγματοποιούνται σωρεία εκδηλώσεων από πολιτιστικούς και άλλους φορείς της Αλβανίας, με αποτέλεσμα να γίνονται φθορές και καταστροφές σε δεκάδες μνημεία του αρχαιολογικού πάρκου Βουθρωτού. Μάλιστα, πολλές από τις εκδηλώσεις αυτές, που έχουν γίνει πλέον μόδα στη γειτονική χώρα, επιδοτούνται με κρατικά αλβανικά κεφάλαια, χωρίς όμως παράλληλα να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των τόσο σημαντικών αυτών αρχαιοτήτων. Ενώ για τέτοιου είδους εκδηλώσεις οι υποδομές μπορούν να εξυπηρετήσουν μέχρι 400 άτομα, αυτές... υπερφορτώνονται, με πάνω από 1500 θεατές!
Το «έγκλημα» που συντελείται κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, αλλά και όταν αυτές τελειώνουν, είναι πρωτοφανές! Καρφιά στους αρχαίους τοίχους με κρεμασμένα ρούχα, βαριά φορτηγά που μπαίνουν και αλωνίζουν τον αρχαιολογικό χώρο, κουτιά από αναψυκτικά και μπύρες, σκουπίδια αλλά και καταστροφές σε σημαντικά αρχαία αντικείμενα.
Η... καταστροφομανία αυτή, σε βάρος κάθε μνημείου που θυμίζει Ελλάδα, συνεχίζεται προκλητικά, τροφοδοτούμενη σε μεγάλο βαθμό και από τις εθνικιστικές εξάρσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος.
Στον Τύμβο Βαλιαρέ
Υπενθυμίζουμε ότι στον Τύμβο του Βαλιαρέ μόλις προ ημερών άγνωστοι (!) κατέστρεψαν αρχαίους τάφους, από τους οποίους πρώτα αφαίρεσαν όποια αντικείμενα υπήρχαν σ’ αυτούς. Μέχρι σήμερα βεβαίως οι δράστες παραμένουν άγνωστοι! Οπως μετέδωσε ο συνεργάτης μας Παναγιώτης Μπάρκας, πρόκειται για σημαντικότατη αρχαιολογική απώλεια. Ο Τύμβος του Βαλιαρέ εξωτερικής όψεως είχε μορφή πυραμίδας και ο αριθμός των τάφων υπολογίζονταν στους 11. Οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι οι τάφοι φύλαγαν ανεκτίμητο αρχαιολογικό θησαυρό. Η καταστροφή τους όμως είναι σε τέτοιο σημείο, που πλέον δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον!
Την ίδια τύχη είχαν επί κομουνιστικού καθεστώτος οι τύμβοι 13-11ου αιώνα π.Χ. της Βόδριστας, Βοδίνου και Κακαβιάς στην ίδια κοιλάδα. Ευτυχώς, στους τύμβους αυτούς είχαν καταγραφεί από τον Μεσοπόλεμο τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Της εποχής του χαλκού
Σύμφωνα με τον Αρχαιολόγο Βλαντιμίρ Κιριάκι, οι τύμβοι του Βαλιαρέ ανήκουν στην περίοδο του Χαλκού και η έρευνά τους θα έφερνε νέα και σημαντικά στοιχεία σχετικά με την τυμβοταφή στην κοιλάδα του Δρίνου και γενικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων.
Κατά τον ίδιο αρχαιολόγο επισύρει την προσοχή το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια από τα αρμόδια όργανα για τον εντοπισμό των δραστών. Οι δηλώσεις και διαμαρτυρίες του στον τύπο δεν ευαισθητοποίησαν καμία αρχή.
Τα... βαφτίζουν Ιλλυρικά
Στην ίδια περιοχή αναπτύσσουν αρχαιολογική δραστηριότητα ιταλικά πανεπιστήμια και άλλοι φορείς ιταλικού ενδιαφέροντος. Επίσης, έκδηλη είναι η τάση να πραγματοποιούνται αρχαιολογικές έρευνες προς μνημεία ρωμαϊκού πολιτισμού. Από Αλβανούς κυρίως αρχαιολόγους, ό,τι δεν προκύπτει ρωμαϊκό βαπτίζεται αμέσως Ιλλυρικό, αφαιρώντας ή αποσιωπώντας εσκεμμένα την ελληνική τους ταυτότητα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του βασιλικού τάφου ελληνιστικής εποχής στο χωριό Γεωργουτσάτι. Την ίδια αντιμετώπιση έχει και η αρχαία Αντιόχεια, η πόλη που ίδρυσε ο Πύρρος της Ηπείρου.
Εκαναν το ναό στάβλο
Αλλά και πριν λίγες εβδομάδες πάλι η έγκυρη ιστοσελίδα «Himara.gr» αποκάλυψε (με δημοσίευση μάλιστα και σχετικής φωτογραφίας μ’ έναν γάιδαρο μέσα σε ναό!) γράφοντας σχετικά: «Η κατάσταση με τους γαϊδάρους να περιφέρονται αμέριμνα μέσα στο ναό αντικατοπτρίζει όχι μόνο την κατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και της κοινωνίας στην Αλβανία», σημειώνει η ιστοσελίδα.
Η χρησιμοποίηση του Ιερού ναού Αγίου Μιχαήλ στο Βουνό Χειμάρας ως στάβλου, έγινε από βοσκούς της περιοχής, οι οποίοι για το σκοπό αυτό ξήλωσαν την πόρτα, ώστε να μπορούν, όπως δικαιολογήθηκαν να προστατεύονται τα ζώα από τη ζέστη που επικρατεί έξω!
Πρώτος διδάξας πάντως σε τέτοιες συμπεριφορές ήταν ο Εμβερ Χότζα, που είχε μετατρέψει το σύνολο των εκκλησιών σε στάβλους ή αποθήκες. Ωστόσο το φαινόμενο είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια, με την έντονη δραστηριοποίηση της Αλβανικής Αρχιεπισκοπής που ανακαίνισε πολλούς Ιερούς Ναούς και Μοναστήρια και ανακατασκεύασε εκ βάθρων άλλα. Οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν εκλείψει και επαναλαμβάνονται, όπως αποδεικνύεται, με την ανοχή των αρμόδιων αλβανικών Αρχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου