Αποκαλυπτική αλλά και διδακτική για την πλειονότητα των πολιτών, που βιώνουν με οδυνηρό τρόπο την οικονομική κρίση, ήταν η χθεσινή αντιπαράθεση δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κ. Σημίτη και του Γ. Παπανδρέου.
Για πρώτη φορά από το 2004, ενώπιος ενωπίω, προκάτοχος και διάδοχος πρωθυπουργός στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν ο καθένας τη δική του πρωθυπουργική περίοδο μίλησαν τόσο καθαρά ο ένας για τα λάθη του άλλου, ρίχνοντας φως στην πολύχρονη διακυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ. Συμφώνησαν, ωστόσο, στις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή, που -όπως υποστήριξαν- έβλεπε την κρίση να έρχεται, αλλά δεν έκανε τίποτε για να την αποτρέψει, επιδεινώνοντας την ελληνική κρίση χρέους, ενώ ήταν σχεδόν προκλητικός ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας υπερασπίστηκε τις επιλογές του. «Σιωπήσαμε όταν βλέπαμε το τσουνάμι να έρχεται, δημιουργήσαμε έτσι την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι και ως τέτοιοι θα τα τακτοποιήσουμε όλα χωρίς να ανησυχήσουμε τους πολίτες. Πληρώσαμε όμως τις φαντασιώσεις μας όπως τις πλήρωσε και ο ελληνικός λαός» είπε εμφανώς φορτισμένος ο Κ. Σημίτης.
«Λεφτά υπάρχουν εάν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν η φράση που σκοπίμως παραποιήθηκε και άθελά μας αναμασήσαμε και εμείς», απάντησε σε ηπιότερους τόνους ο Γ. Παπανδρέου.
Κράτησε αποστάσεις ο Βενιζέλος
Ο Ευ. Βενιζέλος επέλεξε να μείνει μακριά από την αντιπαράθεση των δύο πρώην πρωθυπουργών, που προηγήθηκε και χρωμάτισε τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα του πολιτικού συμποσίου για τη συμπλήρωση των 39 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Συμφώνησε, πάντως, κι εκείνος στις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή και απάντησε στον Α. Σαμαρά, που στη συνέντευξή του στην «Κ.Ε.» είχε πει ότι το πρώτο Μνημόνιο ήταν λάθος, λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχε το πρώτο Μνημόνιο, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να διαπραγματευεί το δεύτερο». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να «κόψει» τη συζήτηση που ξεκίνησε ο Δημ. Ρέππας για μετεκλογική συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιώντας νέα, εξαιρετικά υψηλών τόνων επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ: «Σε ποια προγραμματική βάση να υπάρξει προσέγγιση με ένα χώρο που βασίζεται στην υπονόμευση και τη συκοφάντηση όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά της ιστορίας της δημοκρατικής παράταξης;», ήταν μία από τις αποστροφές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε χαμηλότερους τόνους είπε για τη ΔΗΜΑΡ: «Λυπούμαστε που η ΔΗΜΑΡ έκανε βήματα προς τα πίσω και τώρα αμφιταλαντεύεται».
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Αυτάρεσκοι και ανειλικρινείς
Ο κ. Σημίτης, στην πρώτη του ομιλία σε κομματικό ακροατήριο μετά από χρόνια, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά για πρώτη φορά με τέτοια ένταση και στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Μιλώντας για το παρόν είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει ολοκληρωτικά την επιρροή του στην κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε παρόμοια εποχή με το 1974».
«Φάνηκαν ανειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς τους, αυτάρεσκοι για τα αξιώματα, τυφλοί και αδιάφοροι. Παρά την κοσμογονική αλλαγή στη θέση της χώρας, ο στόχος τους ήταν ο ίδιος. Δηλαδή, ο χειρισμός των διορισμών ώστε να μεγιστοποιείται η εκλογική τους απήχηση», είπε ο κ. Σημίτης για τον Κ. Καραμανλή και την ομάδα των στελεχών της Ν.Δ. που διαδέχθηκαν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση το 2004, και συνέχισε: «Δανείστηκαν χωρίς δισταγμό και πρόνοια από την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενοι τα φτηνά επιτόκια, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες ξεπέρασαν τα κρατικά έσοδα από το 2005 και μετά, για να κορυφωθούν το 2009 και να ξεπεράσει η Ελλάδα κάθε προηγούμενο, όπως και κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε.».
Συνεχίζοντας τη σκληρή κριτική για την περίοδο Παπανδρέου από το 2009 και μετά, ο κ. Σημίτης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανησύχησε, πίστεψε ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν για να συνεχίσει τις παροχές:
«Σιωπήσαμε όταν βλέπαμε το τσουνάμι να έρχεται. Δημιουργήσαμε έτσι την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι και ως τέτοιοι θα τα τακτοποιήσουμε όλα χωρίς να ανησυχήσουμε τους πολίτες. Το Κίνημα, αλλά κυρίως ο λαός πλήρωσε τις φαντασιώσεις μας» είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για το σήμερα, ο κ. Σημίτης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει την επιρροή του στην κοινωνία και προέτρεψε τη σημερινή ηγεσία να ανοίξει διάλογο με πολλές διάχυτες προοδευτικές ομάδες και πρόσωπα που θέλουν να δράσουν: «Χρειάζεται μια νέα αρχή τώρα, χωρίς εισιτήρια πρώτης, δεύτερης ή τρίτης θέσης. Χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση, αναζήτηση σε διάφορες κατευθύνσεις, ανοιχτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια. Χρειάζεται μια φάση όπως του 1974, χωρίς αρχηγούς, ιεραρχίες και επετηρίδες», είπε και επιχείρησε να δείξει και τον τρόπο που θα πρέπει να κινηθεί ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας: «Ας προσπαθήσουμε μια ευρύτερη συνεργασία στην αρχή με χαλαρούς κανόνες και βαθμιαία, μετά από συνεννοήσεις, πιο σαφείς. Δεν με ενδιαφέρουν οι υπερχειλίζοντες εγωισμοί μικροαρχηγών και μονίμως διαφωνούντων».
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Παραποιήθηκε το «λεφτά υπάρχουν»
Στη δική του παρέμβαση ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε με έμφαση τις επιλογές του, από το 2009 ώς το 2011 που ήταν πρωθυπουργός. Από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου μέχρι την πρότασή του για δημοψήφισμα που αποτέλεσε και την τελευταία -επί της ουσίας- πολιτική του απόφαση. Απαντώντας στον κ. Σημίτη, είπε ότι η φράση του «λεφτά υπάρχουν» σκοπίμως παραποιήθηκε αλλά και αναμασήθηκε, άθελά τους ίσως, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
«Πετύχαμε να χορηγήσουμε οξυγόνο στην χώρα, πράγμα πολύ σημαντικό», είπε ο κ. Παπανδρέου, ενώ χαρακτήρισε «μία βόμβα, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ προβλημάτων που δεν αντιμετώπισε κανένα άλλο κράτος της Ε.Ε.», την κατάσταση που παρέλαβε το 2009 από την κυβέρνηση Καραμανλή. «Αλλοι ήταν οι εμπρηστές και το μόνο θέμα ήταν πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες», είπε υπερασπιζόμενος πλήρως τις επιλογές του. Υποστήριξε ότι αν η κυβέρνηση Καραμανλή είχε πάρει ήπια μέτρα, τότε η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν Μνημόνιο. «Εγινε όμως μία αρχή και στις ίδιες επιλογές στηρίζεται και τώρα η κυβέρνηση, παρά ότι κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχθούν», συνέχισε. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων πριν από την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο ήταν μεγάλες οι ευθύνες της Ε.Ε., ενώ αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά και τη Ν.Δ. δήλωσε: «Λένε ότι ήταν λάθος το πρώτο Μνημόνιο και όχι το δεύτερο, αλλά πανηγυρίζουν για τη μείωση του ελλείμματος που είναι αποτέλεσμα κυρίως του πρώτου Μνημονίου».
«Την ώρα της ύψιστης ευθύνης κάποιοι έβλεπαν μόνο το πώς θα αναρριχηθούν στην εξουσία και άλλοι πώς θα τελειώνουν από μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση», ανέφερε στηλιτεύοντας τη στάση Σαμαρά ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επαναφέροντας τα σενάρια της πτώσης της κυβέρνησής του από οικονομικά συμφέροντα. Κάλεσε μάλιστα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «με την αυτοπεποίθηση ότι αποφύγαμε τα χειρότερα, ήρθε η ώρα να δούμε τη νέα πορεία» στην οποία, όπως είπε, «θα είμαι εδώ, πιστός στις αρχές μου γιατί εμένα δεν με κρατάει κανείς».
Μιλώντας για την τακτική Βενιζέλου και τη στάση του ΠΑΣΟΚ στη δικομματική κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός είπε «ναι στη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αλλά όχι με "λευκές επιταγές"», ενώ υποστήριξε ότι «τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα κατρακυλάει στον ανορθολογισμό της μυθοπλασίας», την οποία και χαρακτήρισε «ναρκωτικό του φοβισμένου».
Προηγήθηκε η κόντρα πρώην υπουργών
Το ιδιότυπο debate ανάμεσα στον Κ. Σημίτη και τον Γ. Παπανδρέου είχε ξεκινήσει νωρίτερα με την αντιπαράθεση ανάμεσα στον Νίκο Χριστοδουλάκη και τον Φίλιππο Σαχινίδη.
«Πριν από τρία χρόνια πολλοί ήταν ευχαριστημένοι από το Μνημόνιο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις νόμισαν ότι έτσι έλυσαν το ελληνικό πρόβλημα, η επιμονή τους στη συμμετοχή του ΔΝΤ έκρυβε τη δική τους ανετοιμότητα και εξασφάλιζε ότι θα υπήρχαν μέτρα τιμωρίας των Ελλήνων. Και η τότε ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. δηλαδή η κυβέρνηση Παπανδρέου) πίστεψε ότι θα φόρτωνε την ευθύνη των δυσάρεστων μέτρων για να μη διαψευστεί η αφροσύνη του "λεφτά υπάρχουν"», είπε ο κ. Χριστοδουλάκης.
«Η ύφεση προϋπήρχε της επιβολής του Μνημονίου. Ξεκίνησε το 2008 και δεν έχω ακούσει κάποια εναλλακτική πρόταση για το πώς θα μπορούσαμε να μειώσουμε ένα πρωτοφανές πρωτογενές έλλειμμα. Οι μεταρρυθμίσεις έπρεπε να συνεχιστούν με την ίδια ένταση όπως πριν από την ένταξη στην ΟΝΕ», απάντησε ο κ. Σαχινίδης, φωτογραφίζοντας πέραν της περιόδου Καραμανλή και τη δεύτερη τετραετία Σημίτη, όπου υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Χριστοδουλάκης.
«Πρέπει να ισοπεδωθούν οι προσωπικές ατζέντες»
«Χωρίς στέρεες και ειλικρινείς θέσεις απέναντι στο λαό δεν μπορούμε να περιμένουμε έξοδο από την κρίση αλλά και ανασυγκρότηση της παράταξης», υπογράμμισε ο Π. Ευθυμίου. «Παραξενεύομαι αν για κάποιους από εμάς το νόημα της ανάταξης της κεντροαριστεράς ανάγεται σε πολιτικούς τακτικισμούς» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αντί για συνεννοήσεις κορυφής, να προχωρήσουμε όπως μάθαμε στην αρχή μας και όπως ξεχάσαμε στην πορεία μας».
Ο Τάσος Γιαννίτσης θεωρεί αναγκαίο να εγκαταλειφθεί η «ψευδαίσθηση και η αυταρέσκεια ότι η κεντροαριστερά ξεκινά από εμάς και ότι είμαστε πρωταγωνιστές στο έργο αυτό» και σημείωσε: «Αν μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε κάτι συλλογικό, οι προσωπικές ατζέντες πρέπει να ισοπεδωθούν». Αναφορικά με την Αριστερά, τόνισε πως είτε θα μείνει προσκολλημένη σε ιδεοληψίες, υποστηρίζοντας αδιέξοδες λύσεις και θα ετεροκαθορίζεται από συγκυρίες, είτε θα αναζητήσει με ανοικτό πνεύμα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον τις λίγες αλλά πραγματικές αξίες. Επισήμανε δε ότι το πολιτικό σύστημα καλείται να καθοδηγήσει την κοινωνία, αλλιώς θα «πληρώσει το κόστος της μη επιλογής και της αδράνειας, που θα είναι πιο σκληρό».
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου