Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανικές εκλογές: Θρίαμβος Μέρκελ, θρίλερ μετεκλογικής συνεργασίας

Μικρές αλλαγές στα ποσοστά και στην κατανομή των εδρών δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με τους Χριστιανοδημοκράτες να πέφτουν στο 41,7% και στις 295 έδρες, τους Σοσιαλδημοκράτες να βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, την Αριστερά στο 8,6% με 61 έδρες και τους Πράσινους στο 8,4% και 60 έδρες.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία απομακρύνεται από το όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,8%, όπως και οι Φιλελεύθεροι που περιορίζονται στο 4,7%.
Σύμφωνα με αυτή την πρόγνωση, η Άγγελα Μέρκελ δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, αλλά οι αναλυτές τονίζουν ότι οι διαφορές είναι πολύ μικρές για να μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια.
Τόσο η Μέρκελ, όσο και το SPD απέφυγαν να κάνουν σαφείς από τώρα τις προθέσεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα, που ενδέχεται να μην ξεκαθαρίσει πριν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας). Ο Πέερ Στάινμπρουγκ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας, όχι όμως με την Αριστερά. Ο αρχηγός του κόμματος των Πράσινων τόνισε ότι δεν θα συνεργαστεί με το κόμμα της Μέρκελ.
Η Χανελόρε Κραφτ, ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, είπε σε δηλώσεις της στο ARD ότι «αυτή τη στιγμή, φαίνεται σαν η Μέρκελ να μπορεί να κυβερνήσει ακόμη και μόνη της». Ο Φόλκερ Κάουντερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, επισήμανε μιλώντας στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι ότι «λάβαμε μια σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να σχηματίσουμε κυβέρνηση», τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα δείχνει ξεκάθαρα ότι οι εκλογείς θέλουν η Μέρκελ να παραμείνει καγκελάριος.
Ο Μπερντ Λούκε, ο ηγέτης της AfD, χαιρέτισε το «πολύ ισχυρό αποτέλεσμα» του κόμματός του, που ιδρύθηκε μόλις στις αρχές του έτους. «Εμπλουτίσαμε την δημοκρατία στη Γερμανία», είπε ο Λούκε, το κόμμα του οποίου τάσσεται υπέρ μιας εύτακτης διάλυσης της ευρωζώνης και της δημιουργίας μιας νέας με τη συμμετοχή κρατών που τηρούν αυστηρά δημοσιονομικά κριτήρια ή την επάνοδο της Γερμανίας στο εθνικό της νόμισμα, το μάρκο.
Η συμμετοχή στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία ανήλθε στο 73% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, αυξανόμενη από το 70,8% το οποίο είχε καταγραφεί πριν από τέσσερα χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.
Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές του 2005 —όταν η Άγγελα Μέρκελ είχε γίνει για πρώτη φορά ομοσπονδιακή καγκελάριος— είχε φθάσει το 77,7%. Το 2002, όταν είχαν κερδίσει οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε φτάσει το 79,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ενδιαφέρον μεταξύ των πολιτών για τις ομοσπονδιακές εκλογές μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990 είναι χαμηλότερο στην ανατολική Γερμανία —την πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας— εν σχέσει με την πλουσιότερη δυτική, την άλλοτε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Η πολιτική εικόνα λίγο μετά τα πρώτα exit polls

Τα δύο μικρά κόμματα «ρυθμιστές», σύμφωνα με τα έξιτ πολ, διαμορφώνουν ένα νέο κοινοβουλευτικό σκηνικό. Το νεοϊδρυθέν κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» πιάνει σύμφωνα με ορισμένους δημοσκόπους το 5%, που του επιτρέπει να μπει στη βουλή, το πρώτο κανάλι ωστόσο (ARD) δίνει ένα οριακά μικρότερο ποσοστό 4,9%. Οι Φιλελεύθεροι ξεπερνούν το 4%, φτάνουν κατά το ARD, το 4,7%, που σημαίνει ότι αποχαιρετούν την Μπούντεσταγκ και τους υπουργικούς θώκους.
Τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων δεν προκαλούν μεγάλη έκπληξη. Οι Linke κυμαίνονται μεταξύ 8 και 9%, με πιθανότερο το 8,3%. Οι Πράσινοι, έχοντας χάσει αρκετό ποσοστό των ψηφοφόρων της από το 2009, συγκεντρώνουν 8,1%. Το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ έχει σκαρφαλώσει στο 42% και οι Σοσιαλδημοκράτες στο 26%. Στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, τα αποτελέσματα δεν απέχουν πολύ. Τα δύο κόμματα, μένουν εκτός του κοινοβουλίου: οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν μόλις 4,8% και η Εναλλακτική Γερμανία 4,0%. Οι Χριστιανοδημοκράτες εδώ πιάνουν 39%, οι Σοσιαλδημοκράτες 31%, οι Πράσινοι 10,5%, η Αριστερά 6,0% και οι Πειρατές 2%.
Απόλυτη πλειοψηφία δίνουν —με μεγάλη επιφύλαξη— στο κόμμα της Άγγελας Μέρκελ τα τελευταία προγνωστικά του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD, σύμφωνα με τα οποία το CDU/CSU συγκεντρώνει 42,5% και 302 έδρες στην Μπούντεσταγκ. Σύμφωνα με τα ίδια προγνωστικά, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, ενώ ακολουθούν τα κόμματα Η Αριστερά και Πράσινοι με ποσοστό 8% έκαστο και από 57 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι πέφτουν στο 4,6% και η Εναλλακτική για την Γερμανία παραμένει στο όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,9%.
Το φαινόμενο της ευρωσκεπτικιστικής «Εναλλακτικής Γερμανίας"
Το φαινόμενο της ευρωσκεπτικιστικής «Εναλλακτικής Γερμανίας» προσπαθούν να ερμηνεύσουν οι δημοσκόποι. Από πού προέρχονται οι οπαδοί του κόμματος, που ιδρύθηκε μόλις τον Απρίλιο, από έναν καθηγητή Μακροοικονομίας στο Αμβούργο, επί δεκαετίες μέλος της CDU; Σύμφωνα με το ΑRD, οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι Φιλελεύθεροι (440.000), άλλοι προέρχονται από την Αριστερά (360.000) και 300.000 από τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ οι Ευρωσκεπτικιστές κέρδισαν μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων. Ερωτώμενοι κάποιοι οπαδοί απαντούν αφοπλιστικά ότι τους έδωσε την εναλλακτική που τους είχαν στερήσει τα παραδοσιακά κόμματα. Επισημαίνεται ότι το δυνατό χαρτί της AfD ήταν το γεγονός ότι σχηματίστηκε από καθηγητές Πανεπιστημίου, που δεν ήταν «επαγγελματίες» πολιτικοί.
Υπενθυμίζουμε ότι η συμμετοχή των Γερμανών στις εκλογές ξεπέρασε εκείνη του 2009, φτάνοντας το 73% του εκλογικού σώματος. Φαίνεται, ότι η καμπάνια που προηγήθηκε προκειμένου να πάνε στις κάλπες, «έπιασε» τόπο, παρά το γεγονός ότι η αποχή από τις εκλογές είχε γίνει το νέο «τρεντ» στη Γερμανία. Πολλοί επώνυμοι, διανοούμενοι και καλλιτέχνες δήλωναν σε όλη την προεκλογική περίοδο ότι δε θα ψηφίσουν, ορισμένοι εξ αυτών συνασπίστηκαν με τους « Nicht Wähler» στην Κολωνία.
- Σύμφωνα με την πολιτική Ιστορία της Γερμανίας, απόλυτη πλειοψηφία είχε κατορθώσει το CDU μόνο το 1957 επί Αντενάουερ.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου