Την πλήρη απελευθέρωση των δικηγορικών υπηρεσιών προωθεί η κυβέρνηση με την κατάθεση του νέου κώδικα περί δικηγόρων από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τους δικηγόρους να αντιδρούν έντονα και να ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.
Το νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» καταργεί τις κατώτατες αμοιβές των δικηγόρων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ επιτρέπει στις δικηγορικές εταιρείες να έχουν παραρτήματα σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και στο εξωτερικό.
Παράλληλα, με το σχέδιο νόμου επιτρέπεται η διαφήμιση των δικηγορικών γραφείων μέσω του διαδικτύου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις οι δικηγορικές αμοιβές καθορίζονται πλέον ελεύθερα σε συμφωνία μεταξύ δικηγόρου και πελάτη και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει συμφωνία ή δεν μπορεί για διάφορους λόγους να επιτευχθεί, προβλέπονται κατώτατα όρια κάποιων «μίνιμουμ» αμοιβών.
Αυτά τα κατώτατα -και σε εξαιρετικές περιπτώσεις- όρια δικηγορικών αμοιβών ορίζονται σε ποσοστό 2% για αγωγές έως 200.000 ευρώ, σε ποσοστό 1,5% για πάνω από 200.000 και έως 750.000, για να φθάσουν κλιμακωτά, όσο η αξία της διεκδικούμενης απαίτησης αυξάνεται, σε ποσοστό 0,05% για ποσά πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ.
Εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων αντιδρούν στις νέες ρυθμίσεις και απειλούν με κινητοποιήσεις ενόψει του νέου δικαστικού έτους.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της πάντως, όπως φέρεται να δήλωσε στους εκπροσώπους των δικηγόρων και ο κ. Στουρνάρας, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, έστω και καθυστερημένα, στην πλήρη απελευθέρωση των δικηγορικών υπηρεσιών, εξετάζοντας μόνον επιμέρους αιτήματα των δικηγορικών συλλόγων.
Η προοπτική κινητοποιήσεων των δικηγόρων με την έναρξη στα μέσα του μήνα του νέου δικαστικού έτους προβληματίζει το αρμόδιο υπουργείο, καθώς η Δικαιοσύνη είναι ήδη βεβαρημένη από χιλιάδες αδίκαστες υποθέσεις και μετά την περυσινή πολυήμερη αποχή και των δικαστικών.