Υπέρμαχος της ελληνικής καταγωγής του Μεγάλου Αλεξάνδρου εμφανίζεται μέσα από επιστολή του στη «Financial Times» ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Ισλαμικού Πλουραλισμού των ΗΠΑ, Στέφεν Σβαρτς (Stephen Schwartz).
«Σαν συχνός επισκέπτης της Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’, ομιλών τη σλαβική και αλβανική γλώσσα και θαυμαστής των τοπίων, μνημείων μουσικής και φαγητού των Σκοπιανών, θα συνιστούσα στην Τζόις Αν Μακ Κάφερτι να κάνει μία απλή βασική έρευνα αντί να ισχυρίζεται ότι ο Αλέξανδρος ο Μέγας είναι Μακεδόνας με τα ίδια χαρακτηριστικά των σημερινών κατοίκων (της ΠΓΔΜ).
Στη συνέχεια αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε: «Θεωρώ ότι οι καταγγελίες της Ελλάδας για σφετερισμό της μακεδονικής γεωγραφικής ονομασίας είναι παράλογες, επικίνδυνες και ενδεικτικές της πολιτικής ασυναρτησίας και του αυξανόμενου χάους στην Ελληνική Δημοκρατία».
«Ωστόσο» σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «ο Αλέξανδρος δεν ήταν Μακεδόνας με την δημογραφική έννοια την οποία επικαλούνται οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ, η οποία απέκτησε το όνομα ‘Μακεδονία’ με την ανεξαρτησία της το 1991. Ο Αλέξανδρος, γιος του Φιλίππου του Μακεδόνα ήταν Ελληνας Μακεδόνας. Η κουλτούρα του ήταν ελληνική και αυτή μετέφερε όπου έκανε επιτυχημένες κατακτήσεις».
Οπως αναφέρει, ο Μακεδόνας βασιλιάς έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ οι Σλαβομακεδόνες, οι πρόγονοι των σημερινών Σκοπιανών κατοίκησαν τα Βαλκάνια τον 6ο-7ο αιώνα μ.Χ. «Το κενό χιλίων χρόνων ανάμεσα στις δύο ‘μακεδονικές’ κουλτούρες, δεν μπορεί να ‘κλείσει’ με τον συμβολικό συσχετισμό της τωρινής ΠΓΔΜ με τον κατακτητή της Περσίας και της Ανατολής. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Σλάβος και η περίφημη συνομιλία του με τον Διογένη δεν έγινε στα σλαβικά», υπογραμμίζει στην επιστολή του.
Στο άρθρο επισημαίνεται ακόμη ότι «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει ανταποκριθεί απερίσκεπτα στις κινήσεις των Ελλήνων όσον αφορά στην ονομασία του κράτους, με χειρονομίες που επιδεινώνουν την διαμάχη όπως για παράδειγμα με τους ισχυρισμούς πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι δικός τους» και καταλήγει: «Οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ μπορούν και πρέπει να κάνουν κάτι καλύτερο».
Δραστηριοποίηση Νίμιτς
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τον ΟΗΕ, ο ειδικός απεσταλμένος για την ονομασία της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του σε Αθήνα και Σκόπια, σχεδιάζει να καλέσει στη Νέα Υόρκη τους εκπροσώπους Ελλάδας και πΓΔΜ για νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεζίρκι, ανέφερε ότι ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σχεδιάζει να καλέσει στη Νέα Υόρκη, εντός των επόμενων εβδομάδων, τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών. Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα του Γ.Γ. ότι «οι συζητήσεις αυτές θα προετοιμάσουν το έδαφος για σοβαρές διαπραγματεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή επίλυση στο ζήτημα του ονόματος».
Ο κ. Νεζίρκι επισήμανε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε την Κυριακή με τον αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και θα συναντηθεί, αργότερα εντός της εβδομάδας, με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι μια λύση στο αποκαλούμενο ως ζήτημα του «ονόματος» είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, αλλά και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων συνολικά, όπως είπε.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου