Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Μείζονα ερωτήματα περί αξιοπιστίας αλλά και σκοπιμότητας προκαλεί ο ισχυρισμός του Θ.Πάγκαλου ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα αλλά και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα, την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Τα πρωτοσέλιδα της «Ε» στις 6 Φεβρουαρίου, 5 και 11 Μαΐου 2006Η αποκάλυψη αυτή από τον κ. Πάγκαλο, εξ αντικειμένου εμφανίζει τους Αμερικανούς ως... θύματα κατασκοπίας και μάλιστα από την ΕΥΠ και έρχεται σε μία στιγμή που η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε δύσκολη θέση, μετά τις αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» ότι η αμερικανική NSA παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της Α. Μέρκελ, αλλά και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Αυστρία, η Βραζιλία, το Μεξικό κ.ά.
«Κάποτε η ΕΥΠ είχε καταφέρει να παρακολουθεί όχι μόνο τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα. Και κάθε φορά που πήγαινα μαζί με τον καφέ μου και το κουλούρι μου, είχα στο γραφείο μου μια στοίβα με χαρτιά που μου έστελναν, όχι όλα, αλλά αυτά που με ενδιέφεραν. Τον καιρό που ήμουν υπουργός (σ.σ. Εξωτερικών). Η ΕΥΠ ήταν, προς τιμήν της. Εγραψε μια ένδοξη σελίδα. Παρακολουθούσε με μηχανήματα και αντέγραφε σε μαγνητοταινίες τις δύο πρεσβείες, της Αγκυρας και της Αθήνας», είπε ο κ. Πάγκαλος στο Βήμα fm, προσθέτοντας πως υπάρχουν τέσσερα πρόσωπα σε κάθε κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Αμυνας και ο εκάστοτε υπεύθυνος υπουργός για την ΕΥΠ που είχαν την ίδια πληροφόρηση.
«Ολοι μπορούν»
«Βεβαίως και παρακολουθούσαμε και όλοι μπορούν να παρακολουθούν όποιον θέλουν. Αυτό έχει γίνει προ 20ετίας και υπάρχει πλήρης παραγραφή, για όλους. Να είστε εθνικά υπερήφανοι, διότι για βρομοδουλειές είμαστε πρώτοι», είπε ακόμα με το γνωστό του ύφος ο κ. Πάγκαλος, ωστόσο ανάγκασε την κυβέρνηση να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.
«Η ΕΥΠ είναι κατά το νόμο υπεύθυνη για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και προφανώς αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Η ΕΥΠ επιτελεί την αποστολή της μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος, σεβόμενη ταυτόχρονα φίλους και συμμάχους. Είναι γνωστό πως η ΕΥΠ συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών για την πάταξη του φαινομένου της τρομοκρατίας. Κάθε περαιτέρω ανάλυση και συζήτηση σχετικά με την αποστολή της ΕΥΠ μόνο ως υπονόμευση του έργου μπορεί να εκληφθεί και ως εκ τούτου περιττεύει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ουδέν σχόλιο» απάντησε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα σε ερώτημα της «Ε» για τις δηλώσεις Πάγκαλου, ενώ για τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ είχαν στήσει δίκτυο παρακολουθήσεων σε πολλές πόλεις του κόσμου, παραπέμπει στην Ουάσιγκτον και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην αντιπροέδρου κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την παρακολούθηση των συνομιλιών του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και την Αγκυρα, επιβεβαιώνουν την εκφρασμένη ήδη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανύπαρκτη προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου, αλλά και για τη λειτουργία μηχανισμών που χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και δημοκρατικό έλεγχο κινούνται ανεξέλεγκτα.
Οταν ο κ. Πάγκαλος... διασκεδάζει (!), ακούγοντας τον Αμερικανό πρέσβη να ανταλλάσσει ακατάλληλες για ανηλίκους εκφράσεις, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς πόσοι και ποιοι άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι επιλέγουν τον ίδιο τρόπο "διασκέδασης"» σχολίασε εκ μέρους του ο Θ. Δρίτσας και συμπλήρωσε: «Εναν χρόνο μετά το "μαύρο χιούμορ" του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για τη φύλαξη από τον ίδιο των απόρρητων αμυντικών σχεδίων της χώρας, ο προκάτοχός του στο ίδιο κυβερνητικό αξίωμα κονιορτοποιεί ένα άλλο απόρρητο, εκείνο που αφορά τις τηλεπικοινωνίες».
«Δεν έχουμε κανένα ερωτηματικό για το αν γίνονται παρακολουθήσεις ή όχι. Είμαστε σίγουροι 100%», δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί είχαν στήσει δίκτυο παρακολουθήσεων -ανάμεσα σε άλλες πόλεις- και στην Αθήνα.
«Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις ηγετών και Ευρωπαίων πολιτών από την NSA των ΗΠΑ προκαλούν εύλογα ερωτήματα αλλά και ανησυχία. Καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσουν άμεσα εξηγήσεις και να προβούν τουλάχιστον σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τις ΗΠΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.
* Μήνυση κατά του Θόδωρου Πάγκαλου για τις δηλώσεις του πως επί της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών η κυβέρνηση παρακολουθούσε τον πρέσβη των ΗΠΑ κατέθεσε ο δικηγόρος Αγαμέμνων Τάτσης.
Στη μήνυσή του υποστηρίζει ότι αν οι επίμαχες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου είναι αληθείς, συνιστούν αποκάλυψη μυστικών του κράτους και εκθέτουν σε κίνδυνο τη χώρα και τους υπαλλήλους της, ενώ αν δεν είναι αληθείς, εκθέτουν και πάλι την πολιτεία σε κίνδυνο αντιποίνων και διατάραξης των ειρηνικών σχέσεων με άλλα κράτη. Ρωτά επίσης ουσιαστικά εάν είναι ή όχι υπό την έγκριση της κυβέρνησης οι δηλώσεις του πρώην υπουργού.
«Μηχανισμός κατασκοπευτικών υποκλοπών δρα και στην Ελλάδα»
Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, πληρεξούσιος δικηγόρος οικογένειας Τσαλικίδη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:΄«Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις γίνεται φανερό ότι παίρνει άλλες διαστάσεις η υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα και του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη.
Στην Ελλάδα δρα σταθερά μηχανισμός κατασκοπευτικών υποκλοπών σε βάρος της πολιτικής και οικονομικής ζωής και ότι με την αποκάλυψη αυτού του μηχανισμού, συνδέεται αιτιωδώς ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη.
Η εκκρεμής ανάκριση σε βαθμό κακουργήματος για τις υποκλοπές της Vodafone και η ανάσυρση της δικογραφίας του θανάτου του Κ. Τσαλικίδη παραμένουν κραυγαλέο δείγμα της υπονόμευσης του δημόσιου βίου της χώρας. Περιέργως οι ιθύνοντες της Vodafone και ο κ. Κορωνιάς που κατέστρεψαν το πειστήριο του εγκλήματος, δεν λογοδότησαν ποτέ και σε κανέναν. Πρόκειται για έγκλημα κατασκοπίας σε βάρος της ακεραιότητας της χώρας που κόστισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο».
«Γι' αυτό έριξαν τον Καραμανλή»
Τους Αμερικανούς «βλέπει» πίσω από την παρακολούθηση της κυβέρνησης Καραμανλή ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο πρώην υπουργός, μιλώντας στο Real FM υποστήριξε ειδικότερα: «Με τα σημερινά δεδομένα και αφού οι παρακολουθήσεις της NSA άρχισαν περίπου από το 2002, είναι πολύ δύσκολο να μη συνδυάσει κανείς -παρά τις διαφορετικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν- τις παρακολουθήσεις του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησής του ήδη από το 2004».
Σχολίασε μάλιστα πως «είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε ενοχλήσει πολλούς και για πολλά. Καθένας γνωρίζει πια πώς και γιατί έπεσε η κυβέρνηση του Καραμανλή». Οσον αφορά στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Θόδωρου Πάγκαλου πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούσε την αμερικανική πρεσβεία, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι «είναι θέμα πολιτικής αισθητικής και πολιτικής αξιοπρέπειας να μην ασχολούμαι με τον κ. Πάγκαλο».
Πηγή: Ελευθεροτυπία