Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Λαθρανασκαφή σε έναν από τους 12 τάφους στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στη Δάφνη Ήλιδας




 Της Μαρίας Καραμπάτση


Στο στόχαστρο αγνώστων αρχαιοκάπηλων βρέθηκε για ακόμη μία φορά το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στην Δάφνη του δήμου Ήλιδας, καθώς εντοπίστηκε μία νέα λαθρανασκαφή σε έναν από τους τάφους, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που άγνωστοι προσεγγίζουν το σημείο για να αφαιρέσουν τυχόν πολύτιμα αντικείμενα.
Η λαθρανασκαφή εκτιμάται ότι έγινε στο χρονικό διάστημα της τελευταίας μιάμισης εβδομάδας και έγινε αντιληπτή από φύλακες της Αρχαίας Ήλιδας, που έκαναν περιπολία στην περιοχή.
Το εντόπισαν οι φύλακες
Ο άγνωστος ή οι άγνωστοι, που βρέθηκαν στο χώρο προφανώς νυχτερινές ώρες, προχώρησαν σε  λαθρανασκαφή σε τάφο του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου, που είχε γίνει λαθρανασκαφή και πριν από δύο χρόνια περίπου. Οι δράστες είχαν σκάψει σε βάθος τεσσάρων μέτρων περίπου και παραμένει άγνωστο εάν βρήκαν κάτι, ενώ όταν έγινε αντιληπτό το συμβάν, οι φύλακες ενημέρωσαν αμέσως την Ζ’ ΕΠΚΑ, για να γίνει και έλεγχος στο χώρο από αρχαιολόγους.

Να ληφθούν μέτρα
Ερωτηθείς από την εφημερίδα «Πατρίς» ο πρόεδρος της Δάφνης κ. Μιχάλης Προκόπης, ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται λαθρανασκαφή στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο. «Σχεδόν κάθε χρόνο εντοπίζονται δύο με τρεις λαθρανασκαφές στο νεκροταφείο. Το θέμα αυτό μας έχει θορυβήσει πάρα πολύ και πρέπει να γίνει κάτι. Πρέπει να προστατευθεί ο χώρος από τους αρχαιοκάπηλους» είπε χαρακτηριστικά.
Το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο βρίσκεται στην θέση «Λακκαθέλα» και περιλαμβάνει δώδεκα θαλαμωτούς τάφους που αναπτύσσονται σε δύο συστάδες στο ψηλότερο σημείο της πλαγιάς του λόφου. Οι τάφοι χρονολογούνται στην ΥΕ ΙΙΙ περίοδο 1400π.Χ.- 1060/40 π. Χ. , ήταν ασύλητοι όταν εντοπίστηκαν και απέδωσαν πλούσια ευρήματα σε κεραμική, οπλισμό και κοσμήματα από ημιπολύτιμους λίθους και υαλόμαζα.
Το σημείο ωστόσο που βρίσκεται το νεκροταφείο είναι απόμερο και ειδικά τις νυχτερινές ώρες μπορεί να προσεγγίσει εύκολα κάποιος, χωρίς να γίνει αντιληπτός, γι’ αυτό και οι κάτοικοι ζητούν να ληφθούν μέτρα προστασίας, προκειμένου να προστατευθεί ο χώρος.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου