Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2013

  • Υπέρ της πρωτοβουλίας των «58» για την κεντροαριστερά τάσσεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Αλλωστε, όπως τονίζει, στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει ήδη γίνει πράξη ένα σχήμα τύπου «Ελιάς», καθώς η «Πρωτοβουλία» είναι μια δημοτική παράταξη με άτομα από διαφορετικές προελεύσεις, που κέρδισε το δήμο και φιλοδοξεί να συνεχίσει για μια νέα θητεία.
  • Στάση εργασίας σήμερα, Τετάρτη, από τις 11:00 έως τις 14:00 πραγματοποιούν οι καθηγητές της ΟΛΜΕ ύστερα από σχετική απόφαση της Ομοσπονδίας τους.
  • Στην Ολομέλεια της Βουλής έρχεται το πρωί της Τετάρτης το αίτημα άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Γ.Γερμενή, Π.Ηλιόπουλου, Στ.Μπούκουρα, Ηλ.Παναγιώταρου, Ηλ.Κασιδιάρη και Χρ.Αλεξόπουλου. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ζυμώσεις σε επίπεδο κομμάτων για την τροπολογία σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΧΑ.
  • Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση στις 12 στο υπουργείο Υγείας, πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Πολυκλινική», «Δυτικής Αττικής», «Πατησίων», «Αμ.Φλέμιγκ», «7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ», «Σισμανόγλειο», «Αγ.Σάββας» και «Αττικόν», αντιδρώντας στις καταργήσεις τμημάτων νοσοκομείων και στην κινητικότητα υγειονομικού προσωπικού.
  • Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από την Τετάρτη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνεχιστούν και την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες.

Κόσμος

  • Σε ένταση και συγκρούσεις ομάδων κουκουλοφόρων με την αστυνομία κατέληξαν για άλλη μία φορά οι διαδηλώσεις δασκάλων στο Ρίο ντε Ζανέιρο και το Σάο Πάολο, μετά την αποχώρηση του κύριου όγκου των διαδηλωτών. Οι δάσκαλοι απεργούν για δύο μήνες ζητώντας αυξήσεις.
  • Ο τυφώνας Ουίφα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους στο μικρό ιαπωνικό νησί Οσίμα, νοτίως του Τόκιο, ενώ μια γυναίκα έχασε επίσης τη ζωή της στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Η κακοκαιρία οδήγησε σε ακύρωση πτήσεων και προβλήματα στις μετακινήσεις σε μεγάλη περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα.
  • Μη καταφέρνοντας να παρουσιάσει σχέδιο για συμφωνία υπέρβασης του αδιεξόδου, η αμερικανική Βουλή -και κατ' επέκταση, ολόκληρο το Καπιτώλιο- οδεύει χωρίς ορατή λύση στην εκπνοή της προθεσμία την Πέμπτη για αύξηση του ορίου χρέους. Οι δύο ομάδες στη Γερουσία παραμένουν σε συνομιλίες, στις οποίες τα πράγματα φαίνονται πιο αισιόδοξα, αλλά είναι ακόμη θολό εάν θα μπορέσουν να φτάσουν σε αποτέλεσμα.
  • Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να αναμένεται πρόοδος «εν μία νυκτί» στις διεθνείς συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αναφέροντας πως οι διαπραγματεύσεις είναι πολύπλοκες και ιδιαίτερα τεχνικές -και υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως οι οικονομικές κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ. Η πρώτη συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ των «Έξι» και της Τεχεράνης ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα και οι συνομιλίες συνεχίζονται την Τετάρτη, ενώ υπήρξε και κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών ΗΠΑ-Ιράν. Το περίγραμμα του ιρανικού σχεδίου.
  • Η περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας σταμάτησε την πρώτη έξωση οικογένειας που δεν μπορούσε πλέον να ικανοποιήσει το στεγαστικό της δάνειο ως εναρκτήρια πράξη για την εφαρμογή του μέτρου που εμποδίζει τις εξώσεις των πιο ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών. Σύντομα, άλλες 17 οικογένειες στην Ανδαλουσία -παραδοσιακό προπύργιο των Σοσιαλιστών- θα έχουν το δικαίωμα να υπαχθούν στο σωτήριο μέτρο -που προκαλεί πάντως την αντίδραση της κεντρικής εξουσίας στη Μαδρίτη και ανησυχία στις Βρυξέλλες.

Οικονομία

  • Συνολικές περικοπές δαπανών ύψους 3,9 δισ. ευρώ (που αντιστοιχούν στο 2,3% του ΑΕΠ), απολύσεις και μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 που κατέθεσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Προβλέπεται ακόμη -μεταξύ άλλων- αύξηση των ωρών εργασίας στον δημόσιο τομέα από τις 35 στις 40 εβδομαδιαίως, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 από τα 65 έτη, καθώς και μείωση έως 10% σε όλες τις συντάξεις του δημοσίου που υπερβαίνουν τα 600 ευρώ.
  • Τρεις βουλευτές από τη ΝΔ απέσυραν τις υπογραφές τους από την τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά, την οποία είχαν καταθέσει 22 συνολικά βουλευτές, οι δύο από το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους Ανδρέα Λυκουρέντζο, Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλο Λεονταρίδη. Την αντίθεσή του με τις ρυθμίσεις εκφράζει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από φωτοβολταϊκά με επιστολή προς τους βουλευτές.
  • Η μη εφαρμογή του προγράμματος μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων (ANFA) μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών, αναφέρει σε ανάλυσή της η Eurobank. Όπως επισημαίνει σε μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα, η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκαίο να προσέλθει σε αυτή τη διαπραγμάτευση έχοντας ολοκληρώσει τις προαπαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αθλητισμός

  • Η Βοσνία προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους τελικούς μεγάλης διοργάνωσης. Η ομάδα του Σαφέτ Σούσιτς νίκησε 1-0 τη Λιθουανία στο Βίλνιους και θα είναι παρούσα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το προσεχές καλοκαίρι. Ο Βεντάντ Ιμπίσεβιτς σημείωσε το «χρυσό» γκολ στο 68ο λεπτό για τη Βοσνία, που συγκέντρωσε 25 βαθμούς στον 7ο όμιλο και πήρε την πρώτη θέση από την εθνική μας, χάρη σε καλύτερη διαφορά τερμάτων.Συνολικά, από πλευράς Ευρώπης στο Μουντιάλ έχουν προκριθεί οι: Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία, Βοσνία, Ρωσία, Αγγλία. Από την άλλη στα μπαράζ συμμετέχουν οι: Ελλάδα, Σουηδία, Πορτογαλία, Γαλλία, Κροατία, Ισλανδία, Ουκρανία, Ρουμανία.
  • Ο Φερνάντο Σάντος ήταν εμφανώς απογοητευμένος από την χαμένη απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ, αλλά ενδεχομένως και από την κακή εμφάνιση κόντρα στο Λιχτενστάιν, όμως, δεν έκρυψε και την αισιοδοξία του ότι στο τέλος, η Εθνική θα καταφέρει να πάει στο Μουντιάλ του Ρίο μέσω της διαδικασίας των μπαράζ. Από την άλλη, ο κόουτς του Λιχτενστάιν, «βλέπει» την Εθνική στη Βραζιλία, ενώ στάθηκε στη Η νοοτροπία του Καραγκούνη. Δείτε σε βίντεο τη συνέντευξη Τύπου των προπονητών και τις δηλώσεις των παικτών.
  • Έπειτα από μία ακόμη... υποτονική εμφάνιση, η Εθνική κατάφερε να πάρει το αποτέλεσμα που χρειαζόταν κερδίζοντας 2-0 το αδύναμο Λιχτενστάιν, όμως, σε καμία περίπτωση δεν έπεισε ότι άξιζε κάποιου είδους «δώρο» από τη Λιθουανία που την ίδια ώρα έχασε 1-0 από τη Βοσνία στο Κάουνας. Έτσι, η Ελλάδα τερμάτισε 2η στον 7ο προκριματικό όμιλο του Μουντιάλ (φτάνοντας τους 25 βαθμούς, με απολογισμό οκτώ νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα) και θα παίξει στα μπαράζ του Νοεμβρίου για μια θέση στον... ήλιο του Ρίο, ενώ οι Βόσνιοι «χορεύουν» από απόψε σε ρυθμούς σάμπα. Σαλπιγγίδης στο 7' και Καραγκούνης στο 81' οι σκόρερ της γαλανόλευκης που χειροκροτήθηκε από τους περίπου 15.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο Καραϊσκάκη. Σουηδία, Ρουμανία, Ισλανδία και Ουκρανία ή Γαλλία, οι πιθανοί αντίπαλοι στα μπαράζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου