Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2013

  • Για προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης κάνουν λόγω οι πανεπιστημιακές αρχές του ΑΠΘ σε ανοιχτή επιστολή με αφορμή την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε, λόγω της άρνησης της διοίκησης του Ιδρύματος να αποστείλει τα ονόματα των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων.
  • Το Συμβούλιο Προέδρων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταλήγει στην πρόταση της υποψηφιότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις προσεχείς Ευρωεκλογές του 2014, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  • Συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων και την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι τις 25 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ. Σε συνεδρίαση του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφασίστηκε η παράταση της απεργίας του κλάδου, ενώ όλοι οι παριστάμενοι στην συζήτηση που έγινε δήλωσαν ότι δεν απογράφθηκαν, ούτε θα απογραφούν στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.
  • Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς εν όψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 2014. Την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σε Μάλτα και Ιταλία για επαφές με τους ομολόγους του.
  • «Τόσο η πρόταση της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών προς την τρόικα και προς τους εταίρους τους για κάποια διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους, όσο και το κούρεμα του χρέους, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι η πρόταση του ΔΝΤ, των ΗΠΑ, οδηγούν σε αντιλαϊκά μέτρα για τους εργαζόμενους» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κόσμος

  • Κατηγορώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία αρνείται για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού να αναλάβει θέση μη μόνιμου κράτους-μέλους. Προς έκπληξη των διπλωματών του οργανισμού, η Σ.Αραβία απέρριψε την έδρα της καταγγέλλοντας το ΣΑ για αδράνεια και αποτυχία εκπλήρωσης των καθηκόντων του ως προς την αντιμετώπιση παγκόσμιων συγκρούσεων και ειδικά του συριακού εμφυλίου. Η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί πάντως ακόμη επίσημα στον ΟΗΕ.
  • Την ώρα που οι μαθητές στη Γαλλία παραμένουν στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στην απέλαση της 15χρονης Λεονάρντα, ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς -«κόκκινο πανί» για τους νέους- επιστρέφει εσπευσμένα από το εξωτερικό για να παραλάβει το πόρισμα της διοικητικής έρευνας για το χειρισμό της υπόθεσης. Οι Σοσιαλιστές διχάζονται και η προσοχή στρέφεται στην προεδρία εν αναμονή της τοποθέτησης Ολάντ για το ζήτημα της επιστροφής ή μη της Λεονάρντα στη Γαλλία.
  • Εργαζόμενοι στο γαλλικό κοσμηματοπωλείο Cartier που ιδρύθηκε το 1847 και η έδρα του βρίσκεται στην καρδιά της πολυτελούς οδού ντε λα Πε στο Παρίσι, διαδήλωσαν την Παρασκευή στη γαλλική πρωτεύουσα, κατά την τέταρτη ημέρα της απεργίας τους.
  • Η ιταλική στρατιωτική Δικαιοσύνη καταδίκασε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη τον 90χρονο σήμερα πρώην υπαξιωματικό των ναζιστικών στρατευμάτων Άλφρεντ Στορκ για τη συμμετοχή του στην μαζική εκτέλεση 117 ιταλών στρατιωτικών στην Κεφαλλονιά κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
  • «Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσωρινά απέφυγαν τη χρεοκοπία. Καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι γλύφουν τις πληγές τους, οι Δημοκρατικοί θριαμβολογούν. Αλλά κανείς δεν πρέπει να είναι χαρούμενος, επειδή αυτό το φιάσκο απέδειξε πόσο διαλυμένο είναι το πολιτικό σύστημα της Αμερικής» αναφέρει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Οικονομία

  • Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας για το 2014 «αντικατοπτρίζει τη δέσμευση» της χώρας, που έχει λάβει διεθνή βοήθεια, «να μειώσει το έλλειμμά της, όμως παραμένουν σοβαροί κίνδυνοι» όσον αφορά την εφαρμογή του, εκτίμησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
  • Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Για κάθε κατοικία χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, ενώ για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,35 ευρώ.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς κατέληξαν σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο, μετά τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Καναδά Στ.Χάρπερ. Για «νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις» μίλησε ο Μπαρόζο, για μια «σημαντική στιγμή» και μια «ιστορική συμφωνία» για τη χώρα του έκανε λόγο ο Καναδός πρωθυπουργός.

Αθλητισμός

  • Μετά τη διακοπή για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Σούπερ Λιγκ επανέρχεται με την 8η αγωνιστική. Το Σάββατο, ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός φιλοξενείται στην Κρήτη από τον Πλατανιά, με στόχο μία καλή εμφάνιση και φυσικά τους τρεις βαθμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσει με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία την Μπενφίκα για το Champions League. Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί τον Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα και είναι το φαβορί για την νίκη. Χρονικά, η αγωνιστική ξεκινάει στο Περιστέρι, με το ματς του Ατρόμητου με τον Λεβαδειακό.
  • Στην κορυφή της Bundesliga πέρασε, έστω και προσωρινά, η Μπάγερ Λεβερκούζεν, μετά τη νίκη της με 2-1 επί της Χοφενχάιμ στο εναρκτήριο ματς της 9ης αγωνιστικής. Ωστόσο θα μείνει στην Ιστορία το γκολ του Κίσλινγκ που με κεφαλιά έγραψε το 0-2 στο 71', αφού η μπάλα δεν πέρασε ποτέ μέσα από την εστία, αλλά από την εξωτερική πλευρά των σχισμένων διχτύων μπερδεύοντας ακόμα και τους αμυντικούς της Χόφενχαϊμ που δεν διαμαρτυρήθηκαν. Η Ρόμα φαίνεται να μην έχει αντίπαλο στο εφετινό ιταλικό πρωτάθλημα αφού επικράτησε και της Νάπολι με 2-0 στο Ολίμπικο φτάνοντας στο 8x8. Παράλληλα αυτή ήταν η πρώτη ήττα της Νάπολι που απο το 70' αγωνιζόταν με παίκτη λίγοτερο. Όλη η δράση σε Αγγλία, Ισπανία και Γαλλία.
  • Τρίτη νίκη (1-0) στο Αλκαζάρ για τον Τύρναβο, αυτή τη φορά απέναντι στην Αναγέννηση Καρδίτσας στην αναμέτρηση που άνοιξε την αυλαία της 4ης αγωνιστικής της Football League στον 2ο όμιλο. Οι φιλοξενούμενοι στάθηκαν καλά στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο δεν άντεξαν την πίεση των γηπεδούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου