Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Σενάρια κρίσης λόγω ναυπηγείων

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2013
Σενάρια πρόκλησης σοβαρής κυβερνητικής κρίσης προκαλεί η πολιτική αντιπαράθεση περί την υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στον απόηχο της σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ των κ. Ευ. Βενιζέλου και Δ. Αβραμόπουλου.
Το συγκεκριμένο σενάριο πολιτικής αποσταθεροποίησης πυροδοτείται από την εκπεφρασμένη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις συμβάσεις τεσσάρων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες προωθήθηκαν και επικυρώθηκαν επί των ημερών του κ. Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (Οκτωβρίου 2010).

Σύμφωνα με την πάγια κοινοβουλευτική διαδικασία, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εγκριθεί -προκειμένου να υλοποιηθεί η Εξεταστική- από τα δύο πέμπτα της Βουλής (120 βουλευτές). Προφανώς η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ δεν επαρκεί για να προωθηθεί η συγκεκριμένη πρόταση (διαθέτει 72 βουλευτές), ωστόσο μια ενδεχόμενη ψηφοφορία προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στη Χαρ. Τρικούπη όσο και στο εσωτερικό της Ν.Δ. Αν σημειωθούν διαρροές από τη Ν.Δ., ακόμη και αν δεν αποδειχθούν αρκετές για τη συμπλήρωση του αριθμού των 120 βουλευτών, οι σχέσεις μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα αγγίξουν τα όριά τους, παρότι σε προχθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία, ο κ. Αντ. Σαμαράς διαβεβαίωσε τον κ. Βενιζέλο πως σε περίπτωση πρότασης για Εξεταστική, τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του θα στηρίξουν πλήρως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου υφίσταται ακόμη οργή για τη στάση που τήρησε στη Βουλή ο υπουργός Εθν. Αμυνας. Επιμένουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος δεν κινήθηκε ανυστερόβουλα, καθώς, όπως τονίζουν, είχε εκτενή γραπτή ενημέρωση από τον κ. Βενιζέλο για το ζήτημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Χθες, μάλιστα, η Χαρ. Τρικούπη διέρρευσε μια σειρά από έγγραφα τα οποία ο κ. Βενιζέλος είχε παραδώσει στον κ. Αβραμόπουλο την προηγούμενη ημέρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κ. Αλ. Τσίπρα. Στη δισέλιδη επιστολή που έστειλε ο κ. Βενιζέλος προς τον κ. Αβραμόπουλο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «προκειμένου να αντιστραφεί η χυδαία, συκοφαντική, αλλά και ύποπτη, ως προς τις απόψεις που φαίνεται να υποστηρίζει, ερώτηση του κ. Τσίπρα, εσωκλείω σημείωμα για την κατάσταση από τον Οκτώβριο του 2009 έως και τον Ιούνιο του 2011».
«Υποπτες πληρωμές»
Στην ίδια επιστολή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπερασπίζεται «τις αμαρτωλές αρχικές συμβάσεις για τα υποβρύχια», αλλά και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα «που λειτούργησαν ως αγωγός ύποπτων πληρωμών». Στη Χαρ. Τρικούπη υφίσταται, επίσης, ενόχληση και για την επιλογή του κ. Αντ. Σαμαρά να δώσει εντολή στον κ. Σ. Κεδίκογλου να παρέμβει, διαψεύδοντας, μάλιστα, αρχικά, ακόμη και την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ (κάτι που διορθώθηκε σε δεύτερη φάση με συμπληρωματικές διαρροές από το Μαξίμου).
Μετά την παρέμβαση και τις πιέσεις που ασκήθηκαν και προς τον κ. Αβραμόπουλο από το Μαξίμου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επέλεξε να μη συνεχίσει την αντιπαράθεση με τον κ. Βενιζέλο, προκειμένου να διαφυλαχθεί η συνοχή της κυβέρνησης σε μια κρίσιμη καμπή και ενώ εξακολουθούν να εκκρεμούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για μια σειρά ζητημάτων. Η υπόθεση των ναυπηγείων αναδεικνύει, επίσης, έναν τρίτο παράγοντα στην εξίσωση της κυβερνητικής σταθερότητας. Πρόκειται για τον προβληματισμό που υφίσταται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και χθες, στελέχη του κόμματος τόνιζαν ότι ο κ. Βενιζέλος, μετά μια μακρά περίοδο ανοχής έναντι του κ. Σαμαρά, υποχρεώνεται να αντιδράσει μάλλον καθυστερημένα, παρά τις ενδείξεις που υπήρχαν στο παρελθόν (περίπτωση ΕΡΤ, συλλήψεων Χρυσής Αυγής κ.ο.κ.).
πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου