Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ανήκωμεν εις την . . . Πελοπόννησον

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, 2013

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη - Δασκάλου -Med, Nομικού

ellines4Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου «Μία Περιφέρεια, ένας Πλανήτης» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το site ellines.com το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 στο Costa Navarino Μεσσηνίας.

Στο συνέδριο, που είχα την τιμή να παραβρεθώ, συμμετείχαν εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, θεσμικοί φορείς της πολιτικής ηγεσίας και των Μ.Μ.Ε. και Έλληνες που υπερβαίνουν τα σύνορα, διακρίνονται και ξεχωρίζουν, επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους, την Πελοπόννησο και καταθέτουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για την παγκόσμια τοποθέτηση και ανάδειξη της Πελοποννήσου. Μέσα από τη διοργάνωση αυτή επιχειρήθηκε να αναπτυχθεί ένας διάλογος για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής Περιφέρειας και να αναδειχθεί η αξία και η προοπτική του πραγματικού πλούτου της Ελλάδας, των ίδιων των Ελλήνων. Σε μια εποχή μάλιστα που η χρήση του όρου Έλληνας τείνει να «ποινικοποιηθεί» από κάποιους «προοδευτικούς».

Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός πως όλοι οι συμμετέχοντες του συνεδρίου έκαναν συνεχείς αναφορές στην Αρχαία Ολυμπία. Τα διαφημιστικά βίντεο παρουσίαζαν την Πελοπόννησο ως τον τόπο που γίνεται η αφή της Ολυμπιακής φλόγας. Χαρακτηριστική ήταν και η πρόταση της Άρτεμις Π. Σιμοπούλου M.D., Πρόεδρο του Κέντρου Γενετικής Διατροφής και Υγείας των ΗΠΑ που πρότεινε μεταξύ άλλων να ιδρυθεί ένα διεθνές επιστημονικό κέντρο στην Αρχαία Ολυμπία.

Ανάμεσα στους εξαιρετικούς ομιλητές του συνεδρίου που έκλεψαν τις εντυπώσεις από τους πολιτικούς και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης που παραβρίσκονταν ήταν : ο Γρηγόρης Στεφανόπουλος, Καθηγητής Βιοτεχνολογίας και Χημικής Μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), η Άρτεμις Π. Σιμοπούλου (που προανέφερα), ο Κώστας Μακρής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Μακρής (Αυστραλία), η Χαρά Νικολακοπούλου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου, ο Περικλής Παπαδόπουλος, Διευθυντής και Καθηγητής του Κέντρου Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο San Jose στην Καλιφόρνια – Ερευνητής στο Κέντρο Ames της NASA, και ο Χρήστος Μπάρλας, ιδρυτής του ellines.com.
Αυτό που διαπίστωνε κανείς ήταν πως παντού οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο αναφέρονται στην Αρχαία Ολυμπία. Ο τόπος μας αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό σε όλο τον κόσμο. Όσοι όμως παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου ellines.com  σου έδιναν την αίσθηση πως θεωρούσαν ότι η Αρχαία Ολυμπία ανήκει διοικητικά στην Πελοπόννησο. Έλα όμως που δεν συμβαίνει αυτό!
Δυστυχώς εμείς οι Ηλείοι ενώ γεωγραφικά, ιστορικά και συναισθηματικά ανήκουμε στην Πελοπόννησο, διοικητικά από το 1986 υπαγόμαστε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μια Περιφέρεια που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες πολιτικές-κομματικές σκοπιμότητες και τοπικιστικές ισορροπίες. Είναι κοινά αποδεκτό πως το μόρφωμα αυτής της Περιφέρειας έχει οδηγήσει την Ηλεία στην υπανάπτυξη. Μήπως ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το αυτονόητο; Ανήκουμε στο Μοριά πατριώτες μου, Ηλείοι!!

Μήπως θα πρέπει  όμως και να κινητοποιηθούμε ξεκινώντας ως πολίτες να μαζεύουμε υπογραφές, ώστε να διεκδικήσουμε τοπικό δημοψήφισμα, με σκοπό την ενσωμάτωση της Ηλείας στο φυσικό της χώρο που είναι η Περιφέρεια της Πελοποννήσου; Δεν νομίζω εξάλλου να ρωτήθηκε ποτέ Ηλείος από που κατάγεται και να απάντησε πως είναι «Δυτικοελλαδίτης». Σίγουρα όλοι απαντούν πως είναι Πελοποννήσιοι και μάλιστα καταγόμενοι από τον «ομφαλό» της Πελοποννήσου την Ολυμπία.
Το μέλλον όπως και το ιστορικό παρελθόν της Ηλείας είναι στην Πελοπόννησο και Πελοπόννησος χωρίς την Ηλεία και την Αρχαία Ολυμπία δεν νοείται. Κι αυτό δεν είναι μια έκφραση τοπικισμού αλλά μια αλήθεια που αποδέχονται όλοι οι Έλληνες.
Όπως έχω υποστηρίξει ξανά η  Αρχαία Ολυμπία επιβάλλεται να αποτελέσει το επίκεντρο της παγκόσμιας διανόησης, με Πανεπιστημιακά ιδρύματα, ελληνικά και ξένα, που θα προσέλκυαν χιλιάδες καθηγητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Αντ’ αυτού δεν κατέστη δυνατό να έχουμε ούτε μία πανεπιστημιακή σχολή στον τόπο μας, την πατρίδα του ιδρυτή του σκεπτικισμού Πύρρωνα, που είχε ακολουθήσει τον Μέγα Αλέξανδρο στα πέρατα της γης, του μαθητή του Σωκράτη Φαίδωνα, του σοφιστή και ειδικού στα ζητήματα αισθητικής Ιππία, του φιλοσόφου της Μεγαρικής Σχολής Αλεξίνου και του μαθητή του Πλάτωνα, Φορμίωνα.
Δεν πρόκειται για ένα ακόμα τοπικιστικό και αντιαναπτυξιακό αίτημα. Το αίτημα για τη μετατροπή της Αρχαίας Ολυμπίας και κατ’επέκταση όλης της Ηλείας σε παγκόσμιο πνευματικό κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί και πρέπει να αποτελέσει Εθνικό στόχο. Κι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί αν θέσουμε την Αρχαία Ολυμπία και την Ηλεία σε μια ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Δεν ανήκωμεν εις την Δύσιν…ανήκωμεν εις την Πελοπόννησον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου