Αυξημένες κατά 27% ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι αφίξεις από ΗΠΑ στην Ελλάδα σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, με το αντίστοιχο «μερίδιό» τους στην ελληνική τουριστική αγορά να αυξάνεται από 2,7% σε 3,1%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες και από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι αφίξεις μη κατοίκων, αυξήθηκαν συνολικά κατά 12,3% το πρώτο εξάμηνο φέτος, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Κάτι που ενθαρρύνει την αισιοδοξία της κυβέρνησης για πολύ καλή χρονιά στον Τουρισμό, που αποτελεί «κλειδί» στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ο Τουρισμός αναλογεί σε πάνω από 15% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε πως αναμένει οι αφίξεις έως το τέλος του χρόνου να ξεπεράσουν τα 17 εκατ., σε σχέση με 15,5 εκατ. το 2012.
Επί του παρόντος, στο σύνολο, 5,42 εκατ. επισκέπτες έφτασαν στην Ελλάδα το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, σε σύγκριση με τους 4,82 εκατ. το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν. Οι σημαντικότερες αυξήσεις, σε ποσοστό, καταγράφονται από ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Βουλγαρία, Γαλλία και Ασία.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά στις αφίξεις μη κατοίκων Ελλάδας από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ΤτΕ:
Σε συνολικό αριθμό από 130.787 το πρώτο εξάμηνο πέρυσι, ανήλθαν σε 166.072. Μία αύξηση 27%, με το «μερίδιο» συμβολής στην ελληνική τουριστική αγορά να αυξάνεται σε 3,1% από 2,7%.
Οπως ήταν αναμενόμενο η πλειοψηφία των αφίξεων από ΗΠΑ ήταν αεροπορικώς (164.542), ενώ οι υπόλοιποι αποτέλεσαν επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, φτάνοντας από θαλάσσης στην Ελλάδα (1.530).
Ετσι, όσον αφορά στο τουριστικό ισοζύγιο, οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν 33,8% το πρώτο εξάμηνο στα 198 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, μεγάλη μείωση των αφίξεων παρατηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, και την Κύπρο.
Αναλυτικότερα, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων (86,1%), παρουσίασαν την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2013 αύξηση 10,1%, έναντι της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου 2012, ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση 4,6%.
Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των αφίξεων μη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατέχει η Γερμανία (12,9%) και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (9,6%), η Γαλλία (6,6%), η Ρωσία (6,2%) και η Βουλγαρία (6,1%).
Από τις υπόλοιπες Ηπείρους, σημαντική αύξηση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από την Ασία με μεγάλη συμβολή από την Τουρκία και από την Αμερική με τη σημαντικότερη συμβολή από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αναφορικά με το μέσο μεταφοράς και το σταθμό εισόδου, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, παρατηρείται ότι οι περισσότερες αφίξεις έγιναν αεροπορικώς και οδικώς.
Οσον αφορά στις αφίξεις αεροπορικώς, το αεροδρόμιο Αθηνών συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης (18,9%) και ακολουθούν τα αεροδρόμια του Ηρακλείου (12,2%), της Ρόδου (8,9%) και της Θεσσαλoνίκης (5,6%).
Οι κύριοι σταθμοί εισόδου που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, οδικώς, είναι οι Εύζωνοι (7,4%) και ο Προμαχώνας (3,9%).
Πηγή΅Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου