Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Σε γυναικεία χέρια για πρώτη φορά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Σε γυναικεία χέρια για πρώτη φορά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Τζάνετ Γέλεν - Αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική «ποσοτικής χαλάρωσης», που έχει υιοθετήσει ο απερχόμενος πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι

 Πέμπτη, 10 Oκτωβρίου, 2013

Ο Μπαράκ Ομπάμα μόλις έχει ολοκληρώσει την ομιλία του, χθες το βράδυ στον Λευκό Οίκο, για τον διορισμό της Τζάνετ Γέλεν στο τιμόνι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τη χειροκροτεί παρουσία του απερχόμενου προέδρου της Fed Μπεν Μπερνάνκι (δεξιά)   Την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην εκατοντάχρονη ιστορία της θα αποκτήσει την 1η Φεβρουαρίου 2014 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Πρόκειται για τη σημερινή αντιπρόεδρο της Τράπεζας Τζάνετ Γέλεν.   Ο διορισμός τής ηλικίας 66 ετών τραπεζίτισσας από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ήταν αναμενόμενος. Και - το κυριότερο - είναι ευπρόσδεκτος από τη Γουόλ Στριτ και όλες τις αγορές του πλανήτη, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η Γέλεν θα συνεχίσει την περίφημη πολιτική «ποσοτικής χαλάρωσης», την τόνωση δηλαδή της ρευστότητας της αμερικανικής οικονομίας διά της αγοράς κρατικών ομολόγων, που έχει υιοθετήσει ο απερχόμενος πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι.   Για την ακρίβεια, η αγορά θεωρεί ότι η Γέλεν δεν θα βιαστεί να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας 85 δισ. δολαρίων μηνιαίως που εφαρμόζει η Fed. Ο Μπερνάνκι έχει προαναγγείλει τη σταδιακή χαλάρωση του προγράμματος, κάτι που έχει θορυβήσει τη Γουόλ Στριτ καθώς είναι πρόδηλο ότι η αμερικανική οικονομία δεν έχει ανακτήσει ακόμη έναν σταθερό αναπτυξιακό βηματισμό. «Δόξα τω Θεώ, ο Ομπάμα διόρισε τη Γέλεν! Υπό τις παρούσες συνθήκες στην οικονομία και στην αγορά ουδείς θα ήθελε να δει την Κεντρική Τράπεζα να αλλάζει πολιτική», δήλωσε στο Ρόιτερ ο Νταν Φας, διαχειριστής κεφαλαίων της Loomis Sayles στη Βοστώνη. 

Πού στηρίζει η αγορά την αισιοδοξία της ότι η Γέλεν θα αποδειχθεί «περιστερά», όπως λέγεται στην αργκό της Γουόλ Στριτ, και όχι «γεράκι» της σφιχτής νομισματικής πολιτικής και της πληθωρισμοφοβίας; Στο παρελθόν της γυναικός! Οχι επειδή στα νιάτα της είχε σαγηνευθεί τόσο από τον κεϊνσιανιστή νομπελίστα οικονομολόγο και εμπνευστή του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών Τζέιμς Τόμπιν που τον ακολουθούσε (ως φοιτήτρια) σε όποιο Πανεπιστήμιο δίδασκε. Αλλά, πρώτον, επειδή πάμπολλοι καραμπινάτοι κεϊνσιανιστές και αριστεροί καθώς «ωρίμαζαν» άλλαξαν στρατόπεδο (το αντίθετο σπάνια συμβαίνει...) και, δεύτερον, επειδή όταν έτρεχε η Γέλεν πίσω από τον Τόμπιν δεν είχε ιδρυθεί ακόμη η Σχολή του Σικάγου και δεν είχε επινοηθεί ο νεοφιλελευθερισμός.

ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ. Η εγγύηση για τη συνέχιση της πολιτικής του Μπερνάνκι είναι η σταθερή προσήλωση της Γέλεν στις πολιτικές τόνωσης της απασχόλησης. Η Γέλεν είναι, άλλωστε, εκείνη που πρότεινε (και πέτυχε) να συμφωνήσουν ο Μπερνάνκι και οι συνάδελφοί της στη Fed ότι δεν θα σταματήσουν την πολιτική στήριξης της ανάπτυξης αν δεν υποχωρήσει το ποσοστό των ανέργων τουλάχιστον στο 6,5% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ. Εν προκειμένω η ανεργία στις ΗΠΑ υποχώρησε από το 7,8% που ήταν τον Ιανουάριο στο 7,3% τον Αύγουστο, ενώ ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 1,5% και ο αναπτυξιακός ρυθμός παραμένει επισφαλής.
Η Τζάνετ Λουίζ Γέλεν γεννήθηκε το 1946 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
Σπούδασε Οικονομικά στα Πανεπιστήμια Brown και Yale. Το 1971 προσελήφθη για να διδάξει στο Harvard.
Σύντομα, όμως, εγκατέλειψε το διάσημο Πανεπιστήμιο για τη... Fed. Εκεί γνώρισε τον οικονομολόγο Τζορτζ Ακερλοφ, τον οποίο ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα και παντρεύτηκε μέσα σε λίγους μήνες. Κεϊνσιανιστής κι αυτός, τιμήθηκε με Βραβείο Νομπέλ Οικονομίας το 2001. Και επειδή ο νεποτισμός δεν αποτελεί ελληνική αποκλειστικότητα, ο γιος των δύο οικονομολόγων Ρόμπερτ Ακερλοφ διδάσκει σήμερα... Οικονομία στο Πανεπιστήμιο Warwick στη Βρετανία. 
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου