Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Βαρθολομαίος προς μοναχούς: Αφήστε τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2013

Του Νίκου Μαγγίνα
ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε τους μοναχούς του Αγίου Ορους να μην επιδίδονται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και επενδύσεις, αλλά να βιώνουν τον μοναχικό τους βίο τον οποίο ελευθέρως επέλεξαν, στηλιτεύοντας το όργιο των επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων στις οποίες επιδίδονται κάποια μοναστήρια με πρώτο του Βατοπαιδίου με τον γνωστό ηγούμενο Εφραίμ, τις λίμνες και την ανταλλαγή των ακινήτων με το ελληνικό κράτος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος βρίσκεται από την Τρίτη στο Αγιο Ορος όπου προεξάρχει των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Μοναστικής Πολιτείας στο ελληνικό κράτος, ανάμεσα στα άλλα είπε στην ομιλία του προς τους Αγιορείτες πως «ήλθομεν να ενωτισθώμεν τους εσωτερικούς πόθους των καρδιών σας, να πληροφορηθώμεν ακριβέστερον περί των τυχόν προβλημάτων τα οποία λόγω των καιρών και των κρίσεων και της ακαταστασίας των ανθρωπίνων αντιμετωπίζει ίσως και ο Ιερός Τόπος της σιωπής και της ασκήσεως, και να καταβάλωμεν προσπάθειαν και μέριμναν προς αντιμετώπισιν αυτών» και τόνισε με νόημα «ώστε απρόσκοπτοι να συνεχίσητε τον μοναχικόν δόλιχόν σας, μακράν του κόσμου και των του κόσμου, της τύρβης και της ανασφαλείας των λεγομένων οικονομικών και άλλων επενδύσεων, έχοντες το βλέμμα και τον νουν μόνον εις την θύραν του ελέους, την Μαριάμ ίνα δίδη υμίν του λοιπού βιώσαι εν πράξεσιν αγαθαίς και πολιτεία σεμνή». Για τον Πατριάρχη οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα αποτελούν πρόκληση «συνειδητοποιήσεως των ανθρωπίνων ατελειών και αδυναμιών μας. Πρόκλησιν να αφοσιωθώμεν έκαστος εις το ‘εφ ω εκλήθη’ και ουχί εις έργα και πράξεις αλλοτρίας του επαγγέλματος ημών των χριστιανών», είπε.
Σε άλλο σημείο ως Επίσκοπος του Αγίου Ορους, προέτρεψε τους μοναχούς να προσπαθήσουν να τηρήσουν το «έκαστος εφ ω ετάχθη» επιτελώντας «άχρι κεραίας τα εκ της κλήσεως ημών απορρέοντα καθήκοντα και να τηρήσωμεν τας επαγγελίας, τας οποίας εδώκαμεν ενώπιον αγγέλων και ανθρώπων, έμπροσθεν του αγίου Θυσιαστηρίου, περί ων θα ζητηθεί παρ ημών λόγος εν ημέρα κρίσεως». Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε χθες στον Ναό του Πρωτάτου, στην οποία προέστη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ιταλίας Γεννάδιος, Τρανουπόλεως Γερμανός, Μύρων Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Σινώπης Αθηναγόρας ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Επίσκοπος Ροδοστόλου Χρυσόστομος, ενώ συλλειτούργησαν και οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών του Αθω ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στο θέμα της φορολόγησης των Μονών του Αγίου Ορους, το οποίο έχει προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις κυβέρνησης και Αγιορειτών.
Αναφερόμενος στο ιστορικό γεγονός της προσάρτησης του Αγίου Ορους στην Ελλάδα μίλησε για τη διατήρηση της αυτονομίας του «πανάρχαιου πνευματικού και κανονικού καθεστώτος» του Αγίου Ορους συμπεριλαμβανομένων των «αναφαίρετων» προνομίων του «των οποίων, μετά λύπης και αγωνίας παρακολουθούμεν ότι επιδιώκεται σήμερον η αφαίρεσις και η κατάργησις».
Με αφορμή τη «σύγκρουση» κυβέρνησης - Αγίου Ορους για το προνόμιο των φοροαπαλλαγών, είπε συγκεκαλυμμένα πως «...η οποτεδήποτε τυχόν, υπό ανιδέων και ‘χαλάσματα’ μόνον και σκοπιμότητας υπηρετούντων κατά καιρούς διαθρυλουμένη ανακίνησις ζητήματος περί αλλαγής του πολιτειακού καθεστώτος του Αγίου Ορους ή τροποποιήσεως των «κεκτημένων» και καταστατικώς ισχυόντων, κοσμική ούσα κατά την φύσιν αυτής, είναι πάντοτε ανεπίκαιρος και επιβλαβής, διότι όχι μόνον αποσπά από τον ‘θείον έρωτα’ και την προσπάθειαν επιτεύξεως της σωτηρίας, αλλά εισάγει εις τον άγιον τούτον τόπον της πνευματικής ασκήσεως ματαιοσχόλους διενέξεις και ανακίνησιν εθνοφυλετικων διαφωνιών, πόρρω απεχουσών του σκοπού της μοναχικής βιοτής» σημείωσε.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου