Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Μέσα σ’ ένα δωμάτιο του κορυφαίου θεραπευτηρίου «Σπόλτιγκ» της Βοστώνης κείτεται ένας λαβωμένος άγγελος, με τραύματα που έχουν σημαδέψει και το κορμί του και την ψυχή του. Είναι η Μυρτώ Παπαδομιχελάκη, ένα όμορφο 16χρονο κορίτσι, το οποίο το καλοκαίρι του 2012 μάτωσε την ψυχή του Ελληνισμού παντού στον Κόσμο καθότι έπεσε θύμα ενός ανθρωπόμορφου Πακιστανού κτήνους, του Αχμέτ Βακάς, στην παραλία της Πάρου που είχε πάει με την μητέρα της, Μαίρη Κοτρώτσου και την μεγαλύτερη αδελφή της, την Ελεάνα, για ολιγοήμερες διακοπές.Δίπλα στη Μυρτώ μέσα στο ίδιο δωμάτιο μένει και η μητέρα της, βιώνοντας ολημερίς κι ολονυχτίς το δράμα του λαβωμένου της αγγέλου και κάνοντας κάθε αναστεναγμό, κραυγή και κλάμα της Μυρτώς από κάποιες νευρικές κρίσεις που γίνονται επιληπτικά ξεσπάσματα, προσευχή θερμή και ικεσία στον Θεό να γίνει καλά η Μυρτώ για να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα εν πλήρη υγεία.
Ηλθαν πριν από πέντε μήνες στη Βοστώνη με ειδικό ασθενοφόρο αεροσκάφος από την Ελλάδα, διότι η κατάσταση της Μυρτώς ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς το ταξίδι. Η κ. Κοτρώτσου, η ηρωίδα, πραγματικά μητέρα, μίλησε αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» κι άνοιξε την καρδιά της σαν σε μια κατάθεση ψυχής, ζητώντας λίγη κατανόηση από την ελληνική Πολιτεία και πιο ειδικά από το υπουργείο Υγείας, απευθυνόμενη στην εγνωσμένη ανθρωπιά και συμπόνια του ίδιου του υπουργού, Αδωνη Γεωργιάδη, διότι πήρε μήνυμα από το γραφείο του και συγκεκριμένα από την κ. Βασιλάκη ότι από την δίμηνη παράταση διαμονής που ζήτησε κατόπιν προτροπής και εισήγησης των Αμερικανών γιατρών εγκρίθηκε από τον ΕΟΠΥΥ μόνο ένα 20ήμερο, κόστους 40 χιλιάδων ευρώ, σε αντίθεση με το δίμηνο που θα κόστιζε 120.
Ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας με την πορεία της υγείας της Μυρτώς για την οποία η μητέρα της είπε πως «παθαίνει κάποιες νευρικές κρίσεις, οι οποίες καταλήγουν να γίνονται επιληπτικές, κι αυτό είναι σχεδόν καθημερινή κατάσταση και μας έχει οδηγήσει τέσσερις φορές στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείο Μασαχουσέτης (Massachusetts General Hospital) κάτι που είναι αρκετά δύσκολο». Και συμπλήρωσε πως «όσον αφορά την αποκατάσταση αυτή καθεαυτή έχει μία μικρή πρόοδο στο κομμάτι της επικοινωνίας διότι καταλαβαίνει και σχεδόν ελάχιστα σε κίνηση χεριών και ποδιών και καθόλου σε ομιλία, λόγω των πολλαπλών και σοβαρών τραυμάτων που έχει στον εγκέφαλο». Είπε ακόμα πως «αντιδρά σε κάρτες ναι ή όχι και τώρα τις δείχνουν και γράμματα από το ελληνικό αλφάβητο και φτιάχνουν λέξεις».
Στη διάρκεια της συνέντευξής μας, η Μυρτώ υπέστη μία τέτοια κρίση και έβγαζε κραυγές, αλλά όπως μας εξήγησε η μητέρα της «αυτή είναι ελαφριάς μορφής, αν δείτε τις βαριές κρίσεις μέσα στη νύχτα που μαζεύονται εδώ επειγόντως γιατροί και ειδικοί θα μείνετε άφωνος και τρομαγμένος».
Οσον αφορά τα προγνωστικά των γιατρών, είπε, πως «πιστεύουν ότι με την παρέλευση του χρόνου και την προσπάθεια που γίνεται και εννοούν την λογοθεραπεία, εργασιοθεραπεία και φυσικοθεραπεία, ότι θα παρουσιάσει βελτίωση, αλλά πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν αυτές οι κρίσεις διότι δεν είναι ακίνδυνες ακόμα και για την ίδια της τη ζωή, διότι έχει ένα σύνδρομο το οποίο λέγεται autonomic disreflection, το οποίο παρουσιάζεται στα άτομα που έχουν τραύματα στον νωτιαίο μυελό και στην ινιακή χώρα του εγκεφάλου. Η Μυρτώ έχει τραύματα στην ινιακή χώρα και το σύνδρομο αυτό παρουσιάζει πνευμονική δυσφορία, υψηλή πίεση και παλμούς στην καρδιά που φτάνουν τους 200, τρομερή εφίδρωση και καταλαβαίνετε ότι σ’ αυτή τη φάση ακόμα ένα καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο δεν μπορεί να προβλεφθεί όταν μία τέτοια κρίση διαρκεί και ώρες».
Η κ. Κοτρώτσου τόνισε ότι «το Σπόλτιγκ δεν είναι μόνο ένα θεραπευτήριο ή κέντρο αποκατάστασης όπως υπάρχουν και στην Ελλάδα, αλλά έχει μέσα και το κομμάτι του νοσοκομείου με πολλές ειδικότητες, με εργαστήρια που μπορούν να αντιμετωπίσουν μία έκτακτη περίπτωση μέχρις ενός σημείου, πατώντας τον κόκκινο κωδικό που είναι το σήμα κινδύνου να εμφανιστούν δέκα άτομα με τα αντίστοιχα μηχανήματα στο δωμάτιο σε λιγότερο από 3 λεπτά κι αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν πρόκειται να αντιμετωπιστεί μία κατάσταση σαν της Μυρτώς, από εκεί κι έπειτα καλούν το ασθενοφόρο και γίνεται η μεταφορά στο νοσοκομείο».
Στην ερώτηση πόσο καιρό θα πρέπει να παραμείνετε ακόμα, απάντησε: «Σύμφωνα με το τελευταίο χαρτί που μου έδωσαν οι γιατροί είναι για δύο μήνες, κι αυτό όχι γιατί θα γίνει κάποιο θαύμα, ότι θα περπατήσει ή θα μιλήσει, αλλά για να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα φάρμακα τα οποία παίρνει ούτως ώστε αφ’ ενός να μην κοιμίζουν τον εγκέφαλο και από την άλλη να είναι τόσο δυνατά ώστε να αποτρέπουν αυτές τις κρίσεις ή να τις κρατούν σε πολύ χαμηλό επίπεδο και αυτό δεν είναι εύκολο».
Πρόσθεσε ότι «σήμερα (χτες) το πρωί η κ. Βασιλάκη υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων μου διαμήνυσε ότι εγκρίθηκαν μόνο 20 ημέρες από το αίτημα της δίμηνης παράτασης εδώ που είχαν οι γιατροί. Η κ. Κοτρώτσου είπε ακόμα πως «παρόλο ότι από την Ελλάδα μας βοήθησαν για να έλθουμε εδώ και είδαν το θέμα με κατανόηση, τώρα δεν ξέρω για ποιον λόγο γίνονται όλα αυτά. Είναι πολύ δύσκολο για μένα, βρίσκομαι σε μία χώρα που δεν γνωρίζω τη γλώσσα και δεν είμαι σε θέση να αφήσω το παιδί και να τρέχω να βρω αεροπλάνο για να γυρίσουμε. Οι Αμερικανοί γιατροί δεν υπογράφουν να γυρίσει η Μυρτώ με κανονική πτήση, αλλά με ιδιωτικό ασθενοφόρο, όπως ήλθαμε».
Για την παράταση των δύο μηνών, κατά την κ. Κοτρώτσου, «θα επιβαρυνόταν το ελληνικό κράτος 160 χιλιάδες δολάρια που σε ευρώ είναι 120 χιλιάδες» και εξήγησε ότι «καλύπτει το 80% η Πολιτεία, ενώ το υπόλοιπο 20% το καλύπτει η διοίκηση του ΟΤΕ για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία με έχει βοηθήσει καθ’ όλο το διάστημα της δοκιμασίας».
Είπε ακόμα πως «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Μυρτώ χτυπήθηκε από έναν παράνομο αλλοδαπό που σύμφωνα με τις συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Ενωση έπρεπε να είχε περάσει από κάποιον χώρο που ελέγχονται τα χαρτιά τους, κάτι που στην Ελλάδα δεν συμβαίνει. Τους δίνουν για ένα μήνα ένα χαρτί προσωρινής άδειας, εξαφανίζονται και δρουν ανενόχλητοι, ο συγκεκριμένος ήταν 4 χρόνια. Καταλαβαίνετε ότι το ελληνικό κράτος απέναντι στη Μυρτώ δεν είναι αμέτοχο ευθυνών».
Αναφορικά με την δίκη αυτές τις ημέρες του Βακάς, εξήγησε ότι «δεν είναι για το θέμα της Μυρτώς, αλλά επειδή είπε ψέματα για την ηλικία του για να δικαστεί ως ανήλικος».
Την Μυρτώ την βρήκε η ίδια με την άλλη κόρη της. Οταν την ρωτήσαμε σε τι κατάσταση ήταν, μας είπε πως «η λέξη απελπιστική είναι λίγη» για να την περιγράψει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου